Την χαλάρωση των όρων του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, πρότεινε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου του ελληνικού δανείου θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή.

Ads

«Επιθυμούμε την εναρμόνιση των συνθηκών μεταξύ των διευκολύνσεων της Ευρώπης και εκείνων του ΔΝΤ», είπε, μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να εξετάσει τους όρους της συμφωνίας της με την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου.

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), η κ. Λαγκάρντ είπε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι με τη νέα μορφή του. «Ο ορίζοντας που θέσαμε είναι οι αλλαγές στο ΕΤΧΣ να εφαρμοσθούν από το καλοκαίρι, οπότε έχουμε περιθώριο τεσσάρων μηνών», σημείωσε.

Οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν την αύξηση του πραγματικού βεληνεκούς δανεισμού του Ταμείου στα 440 από 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και τη μείωση του επιτοκίου των δανείων που χορηγεί, ενώ έδωσαν τη δυνατότητα σε αυτό να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Αν κάποια χώρα χρειασθεί να προσφύγει νωρίτερα στο ΕΤΧΣ, αυτό θα γίνει με τους όρους που λειτουργεί σήμερα, είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Ads

Επαναγορά του χρέους προωθείται από τον Τρισέ

Η επαναγορά οµολόγων από χώρες που αντιµετωπίζουν κρίση χρέους κερδίζει έδαφος στους κόλπους της ΕΚΤ. Σύµφωνα µε πληροφορίες του εβδοµαδιαίου γερµανικού περιοδικού «Spiegel», στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ΕΚΤ υπάρχει συναίνεση «για χώρες που βρίσκονται σε κρίση να µπορούν µε φρέσκο χρήµα από την Ευρώπη να επαναγοράσουν τα χρέη τους, τωνοποίων η αξία είναι µειωµένη κατά 30% στην αγορά».

Επ’ αυτού «δεν έχει ληφθεί ακόµη καµία επίσηµη απόφαση στο συµβούλιο της ΕΚΤ, αλλά αν ετίθετο το θέµα φαίνεται πως θα το στήριζε η πλειοψηφία», γράφει το «Spiegel» στο τεύχος που κυκλοφόρησε χθες. Επιπρόσθετα η ΕΚΤ φέρεται διατεθειµένη να κάνει ακόµα περισσότερα βήµατα προκειµένου να καταστεί αντιµετωπίσιµο το βάρος του χρέους των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. Τα εργαλεία που θεωρεί κατάλληλα η ΕΚΤ για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η µείωση των επιτοκίων, η επιµήκυνση της διάρκειας των προγραµµάτων στήριξης, ακόµη και η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του υπάρχοντος χρέους, γράφει το «Spiegel».

Το γερµανικό περιοδικό φέρει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ να επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο διευρυµένα τα πακέτα στήριξης των προβληµατικών χωρών. Στο µεταξύ η ΕΚΤ έχει αγοράσει οµόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ύψους 77 δισ. ευ ρώ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσµα να συµπιεστεί τοκέρδος της Bundesbank το2010 στα 2,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Τρισέ,σύµφωνα µε το «Spiegel», θα προτιµούσε να σταµατήσει αµέσως αυτή την αγορά κρατικών οµολόγων και δηλώνει ότι «δεν θα το κάνουµε συνεχώς. Αυτό το µέτρο, όπως και όλα τα έκτακτα µέτρα, είναι περιορισµένης διάρκειας».

Ο Τρισέ, «ένας Γερµανός Γάλλος», όπως τον περιγράφει στο αφιέρωµά του το «Spiegel», αντιµετωπίζει µία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στην καριέρα του αφού ως πρόεδρος της ΕΚΤ προσπαθεί να σώσει το ενιαίο νόµισµα. Εξακολουθεί δε να είναι υπέρµαχος του ελέγχου του πληθωρισµού ενώ οι αγορές περιµένουν από την ΕΚΤ να αυξήσει τον επόµενο µήνα τα επιτόκια του ευρώ στα πλαίσια της προσπάθειας να ελεγχθεί η αύξηση του πληθωρισµού.