Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G8 δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όσον αφορά την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι αργά το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι. Νέα έκκληση προς τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ενώ ο ίδιος ο Καντάφι δηλώνει σε συνέντευξή του πως ο λαός βρίσκεται στο πλευρό του, δηλώνοντας σοκαρισμένος από την “προδοσία” του φίλου του Μπερλουσκόνι. Συνεχίζεται η επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων που σήμερα βομβαρδίζουν την Αζνταμπίγια ενώ φέρονται να έχουν καταλάβει την Ζουάρα.

Ads

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 συμφώνησαν ότι όσο πιό σύντομα γίνεται εντός της εβδομάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ξαναρχίσει τη συζήτηση για τη Λιβύη και να εξετάσει επιπλέον μέτρα», δήλωσε ο κ. Φρατίνι και επισήμανε πως στη συζήτηση αυτή του Σ. Α. ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού, άποψη που υποστηρίζεται από Γαλλία και Βρετανία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G8 στη βραδυνή συνάντησή τους στο Παρίσι χθές Δευτέρα δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με την πρόταση αυτή, με τη Ρωσία και τη Γερμανία να αντιτίθενται στην έγκρισή της.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε συμφωνία στο πλαίσιο της G8 για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Λιβύη, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Υπάρχει η κοινή βούληση για περαιτέρω συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε σαφώς στο πλαίσιο της Ομάδας των 8 ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα, μία ανάγκη επείγουσας ανταπόκρισης“, δήλωσε ο Χέιγκ.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του και πρέπει να φύγει. Και οι δύο μας μοιραζόμαστε την άποψη ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να φύγει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Πρόσθεσε δε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να μιλήσει αυστηρά κατά κάθε βιαιότητας σε βάρος των πολιτών» της Λιβύης και υποσχέθηκε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες.

Ads

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, συναντήθηκε στο Παρίσι με τον υπεύθυνο του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης για τις διεθνείς υποθέσεις Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πολιτικής και οικονομικής βοήθειας στη λιβυκή αντιπολίτευση, ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση. «Συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν τον λιβυκό λαό στις προσπάθειές του κατά του καθεστώτος Καντάφι», επισήμανε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Φίλιπ Ρέινς. Ο Τζιμπρίλ ζήτησε από την Χ. Κλίντον όπλα για να πολεμήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η Κλίντον απάντησε πως θα εξετάσει το αίτημα αυτό, αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτε, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ενωση απέστειλε χθες αντιπροσωπεία στην επαναστατημένη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, Μούσα Κούσα συναντήθηκε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Αμπντελιλάχ Αλ Χατίμπ στη Τρίπολη και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν και μια δεύτερη συνάντηση σήμερα Τρίτη, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο Jana. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ο κ. Αλ Χατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας , έφτασε στην Τρίπολη για να δεί «την πραγματική κατάσταση» που επικρατεί στη Λιβύη.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ομάδα ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, θα ταξιδέψουν εντός των ημερών στη Λιβύη στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα αυτή, δήλωσε ο υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής Μάριους Φράνσμαν.

Κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν χθες την πόλη Ατζαμπία, ένα από τα δύο πληθυσμιακά κέντρα που χωρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από τα αρχηγεία της επανάστασης στη Βεγγάζη. Οπως δήλωσαν κάτοικοι της Ατζαμπία, τα αεροπλάνα του Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη κάθε 20 λεπτά, αφού πρώτα έριξαν φυλλάδια με τα οποία ζητούσαν από τους κατοίκους να διώξουν τους αντάρτες. «Κόψτε τους το νερό και το φαγητό», ανέφεραν τα φυλλάδια.

Οι βομβαρδισμοί της πόλης συνεχίστηκαν και σήμερα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να σκοτωθεί από τις τάξεις των αντικαθεστωτικών. Εν τω μεταξύ, στο δυτικό μέτωπο, τανκς του Καντάφι βρίσκονταν χθες στο κέντρο της πόλης Ζουάρα, μιας από τις ελάχιστες πόλεις της δυτικής Λιβύης που παρέμεναν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Η Ζουάρα φέρεται πλέον να έχει περάσει στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι.

O επικεφαλής του λιβυκού συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα, Μοχάμεντ Αμπού Σίταχ, δήλωσε ότι όλοι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά, έχουν επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Καντάφι.

Καντάφι: Ο λαός είναι μαζί μου

Ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε σε συνέντευξή του πως οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται πολύ κοντά στην ήττα, ο λαός της Λιβύης βρίσκεται στο πλευρό του και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχό του, Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι αντικαθεστωτικοί «δεν έχουν καμία ελπίδα, πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση», υπογράμμισε ο Καντάφι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Giornale, της οποίας ο ειδικός απεσταλμένος τον ρώτησε πόσο καιρό χρειάζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις για να καταλάβουν την ανατολική Λιβύη. Για τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι τόνισε πως έχουν «δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να φύγουν». «Αυτοί οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες, ακόμα και γυναίκες ως ανθρώπινες ασπίδες», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον «κίνδυνο ενός λουτρού αίματος» στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε: «πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για τον λόγο αυτό προχωράμε γρήγορα για να αποφύγουμε τις σφαγές». Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της πόλης Αζνταμπίγια, μετέδωσε το αλ Τζαζίρα. «Αν παραδοθούν δεν θα τους σκοτώσουμε», τόνισε ο Καντάφι διευκρινίζοντας πως «η διαταγή που έχει δοθεί στα στρατεύματα είναι να τους περικυκλώσουν και να τους πολιορκήσουν».

Ο ίδιος απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τους αντικαθεστωτικούς: «να αρχίσουμε διάλογο με ποιόν; Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτοί οι ίδιοι δεν πιστεύουν στον διάλογο, δεν σκέφτονται παρά μόνο να πολεμούν και να σκοτώνουν, σκοτώνουν, σκοτώνουν». Η διεθνής κοινότητα «δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Λιβύη, ο λαός είναι μαζί μου, τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα», πρόσθεσε ο Καντάφι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λαός της Βεγγάζης «φοβάται αυτούς ανθρώπους και εμείς πρέπει να τον ελευθερώσουμε» από την παρουσία τους. «Ο κόσμος μας ζητεί να επέμβουμε, μας λένε: απελευθερώστε μας από αυτές τις ένοπλες συμμορίες».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι δηλώνει πολύ απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή στάση και ειδικά από αυτήν της Ιταλίας. «Έχω σοκαριστεί και αισθάνομαι προδομένος. Δεν ξέρω τι να πω στον Μπερλουσκόνι», είπε και συμπλήρωσε πως «δεν έχει πλέον καμιά επαφή ούτε με την Ιταλία, ούτε με τον Μπερλουσκόνι». Τέλος, ο Καντάφι αναφέρθηκε στην παρουσία στην Λιβύη του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ, ευχόμενος ο λαός της Λιβύης και επανεξετάσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση και αυτούς που έχουν σχέση με την ασφάλεια.