Την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ελήφθη μια «καλή απόφαση» που θα συμβάλει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Καλή» για την Ελλάδα χαρακτήρισε την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ads
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι «17» θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και τόνισε ότι η απόφαση θα βοηθήσει την Ελλάδα περαιτέρω. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην «καλή απόφαση» που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογα πρόσθετα βήματα και για την Ιρλανδία. Αναφερόμενος στις αποφάσεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, εξέφρασε την ελπίδα να κατανόησαν οι αγορές ότι η βούληση της ΕΕ και ειδικότερα της Ευρωζώνης είναι «ενιαία» για μια συνολική λύση-πακέτο. Επιπλέον υποστήριξε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξουν προσπάθειες για πρόοδο επί των αποφάσεων της Παρασκευής, ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν αναμένεται συγκεκριμένη κατάληξη.
Τρισέ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις χώρες με κρίση χρέους
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, εφόσον αυτές εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους.
«Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις αποφάσεις των Eυρωπαίων ηγετών την Παρασκευή, σημείωσε ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. «Αν και υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχουμε στη σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητο σε μια κοινότητα να υπάρχει συμβιβασμός ανάμεσα στους ισχυρότερους και τους πιο αδύναμους», επισήμανε.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται σε ραγδαία πτώση (αποκλιμάκωση) των spreads των ελληνικών ομολόγων λόγω της «απροσδόκητα ιδιαίτερα ευνοϊκής για την Ελλάδα απόφασης των ηγετών της ευρωζώνης ν’ αυξήσουν την δανειστική δυνατότητα του Μηχανισμού Στήριξης και να του επιτρέψουν ν’ αγοράζει ομόλογα από τις πρωτογενείς αγορές καθώς και η μείωση των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού».
Νοβότνι: Περιορίζεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας κρατών
Η θετική έκβαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την Παρασκευή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους των κρατών μελών, εκτιμά ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Πιστεύω ότι τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των αγορών», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.
Υπέρ της ομαλής αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών ο Βέμπερ
Υπέρ της ομαλής αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τάχθηκε την Δευτέρα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ. «Ένας ομαλός μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να βοηθήσει -σε περιπτώσεις περιορισμένης φερεγγυότητας- και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στην ακραία περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει εξαιρετικά υψηλό χρέος» υπογράμμισε ο Βέμπερ, σε κείμενο ομιλίας του σε επιτροπή της γερμανικής βουλής.
Εναλλακτική λύση στην παροχή δανείων σε υπερχρεωμένη κράτη θα μπορούσε να αποτελεί η αγορά κρατικών τίτλων στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η επαναγορά κρατικού χρέους δεν είναι ενδείκνυται, ιδιαίτερα εάν γίνεται με χρηματοδότηση τρίτων γιατί σε αυτή την περίπτωση οι ομολογιούχοι ευνοούνται εις βάρος των φορολογουμένων. Επιπλέον υποστήριξε ότι για να είναι αποτελεσματικό το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει να είναι δεσμευτικό, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προβλέπει ακόμη και κυρώσεις. Εξάλλου επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του, για μερικά κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική τους ισορροπία.
Η ατζέντα του Eurogroup
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθούν οι προωθούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, νομοθετικές διευκρινίσεις σχετικές με την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Επίσης, οι 17 υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θα κληθούν να αποσαφηνίσουν την επί της αρχής πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα που επετεύχθη από τους ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή.
Ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε. Ολι Ρέν πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση προόδου της τρόικας ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να συζητήσει την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s, την οποία έχει χαρακτηρίσει εντελώς αδικαιολόγητη. Επιπλέον θα κληθεί να παρουσιάσει την πορεία του προϋπολογισμού για τους πρώτους 2 μήνες του 2011, που σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, ESA95, λογιστικά (δαπάνες, έσοδα) προσμετρούνται στον προϋπολογισμό του 2010. Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει με επιστολή του από τα αρμόδια στελέχη της Ευρώπης την αντιμετώπιση του θέματος της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης και του ελέγχου τους «επειγόντως στο επίπεδο του Εurogroup και του Ecofin».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >