Αμέσως μετά την 25 Μαρτίου, ημέρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης, αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, Γιώργος Παπανδρέου. Τα επεισόδια μεταξύ υπουργών πληθαίνουν, όπως και οι κυβερνητικές ρωγμές, και ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να αναζητά και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα για να στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», η οποία αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός έχει κλειδώσει για την επομένη της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ως επικρατέστερος για τη θέση του εμφανίζεται ο νυν υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετατεθεί σε άλλο υπουργείο. Εναλλακτική λύση θεωρείται ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελός Βενιζέλος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών έχει αποφασιστεί ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της Συνόδου, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να δώσει την αίσθηση μίας «νέας αρχής».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να αναζητά και εξωκοινοβουλευτικούς για το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς επιθυμεί οι νέοι υπουργοί «να μην υπολογίζουν το πολιτικό κόστος». Επιπλέον, στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το εάν ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ερωτηματικό παραμένει η θέση του συντονιστή του κυβερνητικού έργου, αλλά και ο η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Πρόσωπο κλειδί» για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», εκτός των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και Πάγκαλου, είναι και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα δεν αποκλείεται να πληρώσει την ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Γιάννη Ραγκούση. Παράλληλα, το όνομα της υπουργού Λούκα Κατσέλη φιγουράρει και πάλι στις πρώτες θέσεις για αντικατάσταση. «Είτε θα κληθεί να αλλάξει στάση, είτε θα απομακρυνθεί», φέρονται να δηλώνουν πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό. Σχετικά με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, ωστόσο τα θέματα που χειρίζεται φαίνεται να είναι ανασταλτικό παράγοντας για αντικατάστασή του. Τέλος, θετικός είναι ο απολογισμός του έργου τους, για τους υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο και των υπουργό μεταφορών Δημήτρη Ρέππα.

Ads

Στον «πάγκο» το Μαξίμου να έχει βρει κάποιες πιθανές αλλαγές. Τα ονόματα από την κοινοβουλευτική ομάδα, τα οποία συζητούνται σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», είναι εκείνα της Βάσως Παπανδρέου και του Γιώργου Φλωρίδη. Συζητήσεις για ένταξή του στην υπουργική ομάδα φαίνεται πως έχουν γίνει και με τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλία Μόσιαλο, ενώ πιθανή, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», είναι και η επάνοδος του Μάρκου Μπόλαρη. Αρκετά έντονα ακούγονται και τα ονόματα των Βασίλη Έξαρχο και Χρήστο Πρωτόπαπα. Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν οι Ι. Δριβελέγκας, Αλ. Αθανασιάδης, Ι. Αμοιρίδης, Α. Μακρυπίδης, Μ. Παντούλας και Χρ. Αράπογλου.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τους υπουργούς που ανήκουν στην ομάδα των φίλων του πρωθυπουργού. «Κέρδισαν την υπουργική καρέκλα χάρη στη σχέση τους με τον Παπανδρέου, είναι πολιτικά ανεκπαίδευτοι, δεν έχουν ιδεολογία, είναι αλεξιπτωτιστές της πολιτικής και αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τους βουλευτές», φέρονται να δηλώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στρέφοντας τα πυρά τους κυρίως κατά των Τίνα Μπιρμπίλη, Παύλο Γερουλάνο, Δημήτρη Δρούτσα, Χάρη Παμπούκη και Γιάννη Πανάρετο.

Γενικότερα η «πρωθυπουργική παρέα» φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ένα «βαρύ κλίμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται να σημάνουν και την έξοδο από την κυβέρνηση «ανθρώπων του προέδρου»…