Διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους και τους κόστους εξυπηρέτησής του, όπως και τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, αξίωσε ως «προοδευτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα» ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, κατά την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου «Δημόσιο Χρέος και Πολιτικές Λιτότητας στην Ευρώπη – Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Ads

Κατά τη γνώμη του, η υπερχρέωση του Δημοσίου και των πολιτών αποτέλεσε συνειδητή και συστημική επιλογή, με στόχο την αποκομιδή εύκολων κερδών από τις τράπεζες και την άμβλυνση των κυκλικών κρίσεων του καπιταλισμού.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, έκανε λόγο για φορολογική ασυλία των ισχυρών, υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και απουσία ελέγχου στην απόδοση των δημόσιων δαπανών.

Ο ίδιος ζήτησε «να ανατραπεί το σύστημα που δημιουργεί το χρέος», καθώς «η ρύθμιση του χρέους από μόνη της, ακόμη κι αν γίνει με τους πλέον ευνοϊκούς όρους, δεν αρκεί για μια επανεκκίνηση της οικονομίας και αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος».

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε «να τροποποιηθεί άμεσα ο Κανονισμός της Βουλής, ώστε στη σχετική επιτροπή για τη διερεύνηση και τον έλεγχο του χρέους, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί, να μπορούν να συμμετάσχουν ως ισότιμα μέλη και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και ειδικοί επιστήμονες».

Παράλληλα, μίλησε για απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκδοση ευρωομολόγου ή μετατροπή μέρους των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, στο Cine Κεραμεικός, υπό τη διοργάνωση του ΣΥΝ, του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» και του Transform! Europe.

Ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχουν οι Όσκαρ Λαφοντέν, Πιέρ Λοράν, Μίκαελ Σλεχτ, Μπριγκίτ Ούνγκερ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βαγγέλης Παπαχρήστος και Σοφία Σακοράφα, καθώς και οι καθηγητές Νίκος Κοτζιάς και Κώστας Βεργόπουλος.