Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε πτωτικά την Πέμπτη καθώς τα ελληνικά 10ετή ομόλογα κατέγραψαν άνοδο για πρώτη φορά μετά από 10 συνεδριάσεις. Δε συνέβη όμως το ίδιο και με τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, με αυτό της 3ετίας να καταγράφει νέο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό αγγίζοντας το 18% και αυτό των 2 ετών να διαμορφώνεται πάνω από το 17%.

Ads

Την ίδια στιγμή, η απόκλιση μεταξύ των CDS ενός και πέντε ετών μεγαλώνει με την καμπύλη τους να αντιστρέφεται στο μεγαλύτερο βαθμό από την αρχή της κρίσης καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ότι το βραχυπρόθεσμο ρίσκο πτώχευσης αυξάνεται έναντι του μεσοπρόθεσμου.

Αν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων μιας χώρας αντανακλούν την εμπιστοσύνη των αγορών σε αυτήν τότε οι αγορές εμπιστεύονται όλο και λιγότερο ότι η Ελλάδα θα αντέξει στις πιέσεις στο χρονικό ορίζοντα μεταξύ του ενός με τριών ετών. Ιδιαίτερα, όμως, στον ορίζοντα της τριετίας η εμπιστοσύνη μοιάζει να έχει χαθεί εντελώς και αυτό ίσως να μην είναι τυχαίο καθώς τα τριετή ομόλογα που εκδόθηκαν το 2010 λήγουν το 2013 το ίδιο έτος με το πακέτο στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ.

Αν η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές μέσα στο 2012 θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση και τότε ποιος ακριβώς θα της δανείσει χρήματα; Το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ταμείου αν υπολογιστεί ως προς την ετήσια συνδρομή της χώρας σε αυτό. Το δάνειο της ΕΕ είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο που έχει δοθεί σε χώρα της ευρωζώνης και το πολιτικό κόστος για τη Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας υπήρξε εξ αρχής πολύ μεγάλο για να της αφήσει πολλά περιθώρια για περισσότερο ‘αλληλεγγύη.

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως πίστεψε το ΔΝΤ και την ΕΕ όταν προέβλεπαν πως το πρόγραμμα θα οδηγούσε στη μείωση των επιτοκίων παρά το γεγονός ότι οι αγορές φρόντισαν να δείξουν εξ αρχής τη δική τους δυσπιστία.

Και έτσι εννέα μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου η Ελλάδα κυριολεκτικά βλέπει το κόστος κρατικού δανεισμού να είναι υψηλότερο απ’ ότι πριν την υπογραφή του. Μόνο που τώρα ο άσσος του πακέτου στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ έχει ήδη παιχτεί στο ευρωπαϊκό πόκερ και η Ελλάδα ψάχνει πανικοβλημένη το επόμενο χαρτί που θα την κρατήσει στο παιχνίδι. Είτε, όμως, αυτό λέγεται επιμήκυνση είτε μείωση των επιτοκίων δεν πρόκειται να της δώσει την παρτίδα. Η Ελλάδα χρειάζεται πλέον ένα συνδυασμό χαρτιών και ούτε καν ένας νέος άσσος δεν τη σώζει.

Το μόνο που μπορεί να την κάνει πια να ελπίζει ότι μπορεί να μείνει στο ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμπαίκτες της είναι ένας συνδυασμός επιμήκυνσης, μείωσης των επιτοκίων, άδειας άντλησης πολλών δεκάδων δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και βοήθειας από την ΕΚΤ σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα φαίνεται πως χρειάζεται άμεσα ένα φουλ του άσσου και αυτό για να κερδίσει την τρέχουσα παρτίδα … όχι το παιχνίδι.

Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, διευθυντής GSTA/WTAEC