Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη στο Καζακστάν θα σταλούν στη Βραζιλία για να εξεταστούν εκεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών του Καζακστάν.

Ads

«Η ερευνητική επιτροπή (…) αποφάσισε να στείλει τους καταγραφείς πτήσεις (σ.σ. τα μαύρα κουτιά) στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Αεροπορικών Δυστυχημάτων (CENIPA) της Βραζιλίας, η οποία είναι επίσης η χώρα κατασκευής των αεροσκαφών Embraer» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, ενδέχεται να καταρρίφθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό πύραυλο. Από τη συντριβή του σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι.

Πτώση αεροσκάφους Azerbaijan Airlines: Αμερόληπτη έρευνα ζητά η ΙΑΤΑ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ζήτησε από την πλευρά της να γίνει μια έρευνα εις βάθος, αμερόληπτη και με διαφάνεια, για τη συντριβή του αεροσκάφους. Εφόσον αποδειχθεί ότι καταρρίφθηκε από «μαχητές», οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, τόνισε.

Ads

«Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων» είπε ο γενικός διευθυντής του μη κρατικού οργανισμού, Γουίλι Γουόλς.

Διαβάστε: Χάος και προσευχές / Οι διηγήσεις των επιζώντων της Azerbaijan Airlines

«Από σεβασμό για τους 38 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και για εκείνους που επέζησαν πρέπει να ανακαλύψουμε τα αίτια αυτής της καταστροφής και να λάβουμε μέτρα για να μην επαναληφθεί ποτέ», τόνισε. «Τα πολιτικά αεροσκάφη δεν θα πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος, σκοπίμως ή κατά λάθος, στρατιωτικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μια προκαταρκτική έκθεση θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα σε 30 ημέρες. «Εάν το συμπέρασμα είναι ότι η τραγωδία αυτή οφείλεται σε μαχητές, οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Η ΙΑΤΑ εκπροσωπεί περίπου 340 αεροπορικές εταιρείες που καλύπτουν σχεδόν το 80% των παγκόσμιων αερομεταφορών.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ απαίτησε την Κυριακή από τη Ρωσία να παραδεχτεί ότι ἀνοιξε πυρ εναντίον του επιβατικού αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines πριν από τη συντριβή του, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αρχικά προσπάθησε να συγκαλύψει την αιτία της μοιραίας καταστροφής, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε νέα επικοινωνία με τον Βλάντιμιπ Πούτιν.