Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο αφορά στην «Προ-πτωχευτική Διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων». Το σχέδιο νόμου «έχει ως στόχο να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενισχύεται η δυνατότητα εξυγίανσης επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, διασφαλίζεται η προστασία των πιστωτών και διασώζονται θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ads

«Το όφελος από αυτή την αναμόρφωση, ειδικά στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι σημαντικό καθώς: διασώζονται θέσεις εργασίας τόσο στην ίδια την επιχείρηση, όσο και σε άλλες επιχειρήσεις (προμηθευτές, εμπορικούς αντιπροσώπους κλπ.) που συναλλάσσονται με αυτήν, δεν χάνεται η άυλη αξία της επιχείρησης και δεν διακόπτεται η παραγωγική της δραστηριότητα», υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός και σημείωσε ότι «η διάσωση επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού μπορεί να είναι ελκυστικότερο για τον επενδυτή να ξεκινήσει την επένδυσή του με βάση μια υφιστάμενη επιχείρηση που χρειάζεται ρευστότητα για να διασωθεί και να αναπτυχθεί, παρά να ξεκινήσει από το μηδέν».

Στον πτωχευτικό κώδικα που ισχύει μέχρι σήμερα προβλέπεται για το προ-πτωχευτικό στάδιο η διαδικασία της συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, χωρίς όμως η συμφωνία που απορρέει από αυτή τη διαδικασία να δεσμεύει τους μη συναινούντες πιστωτές. Εν ολίγοις, ένας πιστωτής εκτιμά ότι οι λοιποί πιστωτές θα υποστούν το κόστος της ρύθμισης και θα εξυγιάνουν την επιχείρηση του οφειλέτη, και πως αυτός δεν θα υποστεί τις συνέπειες της ρύθμισης. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι πως πολύ λίγες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν συμφωνία με τους πιστωτές τους και πραγματική εξυγίανση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 99. Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται η δυνατότητα δέσμευσης των μη συναινούντων πιστωτών, λύνοντας έτσι το παραπάνω «πρόβλημα της συλλογικής δράσης».

Παράλληλα, δίνεται η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ως προς την κατάρτιση της συμφωνίας. Οφειλέτης και δανειστές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις. Αν πάλι επιλεγεί η διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης δίνονται δύο δυνατότητες. Με το νέο νομοσχέδιο μπορούν είτε να συνάπτουν τη συμφωνία απευθείας οι πιστωτές, είτε να συγκαλείται συνέλευση των πιστωτών.

Ads

Ακόμη τίθεται ως κριτήριο της διαδικασίας εξυγίανσης το να μη βλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, ενώ για την προστασία των πιστωτών, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστωτές περιέρχονται σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν αν ο οφειλέτης πτώχευε. Επιπλέον, πρέπει να τηρείται η αρχή της ισότητας μεταξύ πιστωτών που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Τέλος, το νομοσχέδιο, όπως σημειώνεται, στοχεύει στη διάσωση της επιχείρησης και όχι του επιχειρηματία. Ενδέχεται η διάσωση της επιχείρησης να συνεπάγεται την απώλεια του ελέγχου της από τον επιχειρηματία, όπως θα συμβαίνει όταν η διάσωση θα γίνεται με μεταβίβαση της επιχείρησης ή ενδεχομένως με κεφαλαιοποίηση χρεών.