Το tvxs προτείνει τρία διαφορετικά ημερολόγια για το 2025. Το διαδραστικό ημερολόγιο του Θράσου Καμινάκη που περιλαμβάνει κρυμμένα ποιήματα και τραγούδια, το λεξικογραφικό βιβλίο – ημερολόγιο του Γιώργου Παπαζαχαρίου, που επίμονα μελετά την καταγωγή φράσεων της καθομιλουμένης και το ποιητικό ημερολόγιο των εκδόσεων Αιώρα.
Υπνοβάτες – Θράσος Καμινάκης (TETRA)
Οι Υπνοβάτες είναι ένα ημερολόγιο του 2025, που περιλαμβάνει τραγούδια, ιστορίες και ποιήματα κρυμμένα μέσα στις ιστορίες αλλά και εικόνες που συναντώνται ανοιχτά με τις ιστορίες ενώ συγχρόνως αφηγούνται τις δικές τους.
Ένα διαδραστικό λογοτεχνικό και μουσικο – ποιητικό έργο που ταυτόχρονα είναι και ένα ημερολόγιο – συντροφιά για τις μικρές ώρες τις νύχτας που σου φανερώνει ένα τραγούδι κάθε μήνα για τον μέσα χρόνο που όλοι μας θρέφουμε (ακούμε τους Κώστα Χατζόπουλο, Κατερίνα Νιτσοπούλου [Anemos]. Δήμητρα Γαλάνη, Όλια Λαζαρίδου, Μελίνα Τανάγρη, Σοφία Φιλιππίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Κλέωνα Αντωνίου, Θράσο Καμινάκη, Τάκη Κανέλλο, Απόστολο Ρίζο μέσα από τη δημιουργία ή τη φωνή τους)
Περισσότερο από ένα παράξενο ημερολόγιο του 2025 που αγαπάει τη νύχτα, οι Υπνοβάτες καθρεφτίζουν μια κατάσταση πραγμάτων που γεννήθηκε από μια ιδέα που ξεκίνησε 40 χρόνια πριν όταν ο Θράσος Καμινάκης δοκίμαζε τις δυνάμεις του –για πρώτη φορά δημόσια–, προσπαθώντας να αφηγηθεί το πώς η πρόσκρουση με το ανοίκειο της πραγματικότητας γεννάει πιθανές αλλά κυρίως απίθανες διαδρομές στη ζωή αλλά και την τέχνη.
Έτσι, η κατάσταση – είμαι γίνομαι- Υπνοβάτης ως μια συνθήκη ανάμεσα στον ύπνο και την εγρήγορση γίνεται ένας τόπος φιλόξενος που μπορεί να στεγάσει τη διαρκή συνομιλία με τον μέσα εαυτό και τον μέσα χρόνο, και κυρίως να αφηγηθεί το όνειρο, την επιθυμία ή την πιθανότητα εκείνου του «αλλιώς» των πραγμάτων.
Οι αφηγήσεις αυτές παρότι ανυπέρβλητα προσωπικές δεν είναι μονοπρόσωπες. Εξάλλου μέσα στο χρόνο, πολλοί Υπνοβάτες συναντήθηκαν σε παραστάσεις αφηγήσεις και τραγουδίσματα ενώ πολλοί καλλιτέχνες μοιράστηκαν αυτό το εκφραστικό πείραμα: Πώς θα ήταν εάν μπορούσε κανείς να περπατήσει στους Συνοικισμούς των Ονείρων;
Έντεκα λοιπόν Συνοικισμοί Ονείρων κι ένα τραίνο μετά που μπορεί και να σε πάρει για πάντα μαζί του. Έντεκα περίπατοι στις γειτονιές των ονείρων και ένα δρομολόγιο μετ’ επιστροφής (αν σε αγαπάει ο άγγελός σου) διασχίζουν μαζί με τον ακροατή – αναγνώστη τους δώδεκα μήνες του 2025 ενώ ταυτόχρονα σε κάθε μια από τις 52 Κυριακές του χρόνου δίνεται χώρος αριστερά να καταγράψει όποιος θέλει τα όνειρα που θα ήθελε να θυμάται μετά.
Απόσπασμα από τους «Υπνοβάτες»:
«…για μένα όσοι περπάτησαν στον ύπνο τους έστω και μια φορά,
την ξέρουν την χαρά, ν’ ανήκεις στην φθορά,
κι αυτό είν’ το πιο μεγάλο τους ταξίδι,
καθώς ο μαύρος ύπνος τους τυλίγει
κι αλλάζει την φορά, στ’ ακίνητα νερά,
και τ’ άτυχα τα κάνει τυχερά,
για μένα όσοι περπάτησαν στον ύπνο τους,
την ζούνε την χαρά,
κι αυτή είν’ η διαφορά.»
Ταξιδεύοντας με τις λέξεις – Γιώργος Παπαζαχαρίου (ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ)
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίου παρουσιάζει για έκτη χρονιά, στο επιτυχημένο λεξικογραφικό βιβλίο – ημερολόγιο για το 2025, αποσπάσματα και κείμενα της υπερ-εικοσάχρονης εκπομπής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, άλλοτε στον ραδιοσταθμό “Στο κόκκινο”, με τίτλο “Από πού και γιατί”.
Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο συμπληρώνεται, λοιπόν, με τα κείμενα του Γιώργου Παπαζαχαρίου: «Αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις», Ερμής, Η Μέση οδός, Ενοχές, Δυστυχώς επτωχεύσαμεν, Άγαλμα, Βολονταρισμός, Αμετροέπεια, Όχλος, Γνώθι σαυτόν, Διαλογισμός, Αθώος και ένοχος, Κίτρινος τύπος, Μπάτσος, Κρίμα, Η Προμηθεϊκή θέση, Ευγένεια, «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», Θάλασσα, Αμφιβολίες, Οι λέξεις της χρονιάς toxic & single use, Πόσο ελεύθερος πια είναι αυτός ο Τύπος!, Γαλαξίας, Παρόν ή παρών, ή μήπως παρούσα; Ποντικός, Περί απείρου, Λέξεις επίκαιρες, Διεθνισμοί, Κύκνειο άσμα, Ιστανμπούλ, Θρησκεία, Ειρήνη, Σαρδάμ – Παραφασία, Ομιλείτε Ελληνικά, «Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος», Η Αργκό, Παιδεία, Πολιτικό Άσυλο, Χιούμορ, Πολιτισμός, Πύρρειος νίκη, Χρήμα – Χρέος.
Για ένα ταξιδιάρικο -όχι μόνο λεξιλογικά- 2025.
Και να που φτάσαμε εδώ χωρίς αποσκευές μα μ’ ένα τόσο ωραίο φεγγάρι – Ημερολόγιο 2025 (ΑΙΩΡΑ)
Ως τίτλο στο Ημερολόγιο της Αιώρα για το 2025 η Αιώρα επέλεξε τον στίχο του Τάσου Λειβαδίτη «Και να που φτάσαμε εδώ χωρίς αποσκευές / μα μ’ ένα τόσο ωραίο φεγγάρι», από το ποίημα Αλλά τα βράδια.
Όπως κάθε χρόνο, το ημερολόγιο κυκλοφορεί σε έξι διαφορετικά χρώματα εξωφύλλου, είναι εβδομαδιαίο και κάθε εβδομάδα συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο.
«Από λογοτεχνικά έργα μέχρι αποφθέγματα και μύθους, επιλέγουμε κείμενα πολυφωνικά, με ποικιλία θεμάτων, που μας προτείνουν νέους τρόπους σκέψης και νέες οπτικές για να δούμε τον κόσμο μας, για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον γύρω μας ή απλώς θυμίζουν ανθρώπινες αξίες που τις ξεχνάμε στις χαραμάδες της καθημερινότητας.
Η αγάπη, η δικαιοσύνη, η πίστη, ο έρωτας, αλλά και οι μικρές καθημερινές έγνοιες που μπορεί να μας φθείρουν, η φαντασία, η συγχώρεση, οι αναζητήσεις κάθε ανθρώπου, η συνύπαρξή μας με τους άλλους, οι καλές και οι κακές συνήθειές μας, η ενσυνείδηση, η αποδοχή είναι μερικά από όσα συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες του ημερολογίου» γράφουν οι επιμελητές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >