Η Ελλάδα προχώρησε σε ένα ακόμη διπλωματικό δώρο στο Ισραήλ, εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας που διενεργεί στην Γάζα και την προέλασή του στο έδαφος της Συρίας, αρνούμενη, μέσω της αποχής κατά την σχετική ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Πέμπτη, να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ να διευκολύνει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους που παρέχεται από κράτη και διεθνείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ψήφισμα που συντάχθηκε από τη Νορβηγία και εγκρίθηκε από το σώμα των 193 μελών με 137 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 10 άλλες χώρες ψήφισαν κατά, ενώ 22 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, απείχαν.

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Το ψήφισμα καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το ψήφισμα βασίζεται στη γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στις 19 Ιουλίου 2024, η οποία έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εποικιστικών δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί».

Ads

Η εξήγηση Σέκερη

Την εξήγησή του για την αποχή της Ελλάδας από την χθεσινή ψηφοφορία έδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΟΗΕ και πρέσβης, Ευάγγελος Σέκερης.

«Η χώρα μας αν και συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο σχέδιο ψηφίσματος, απείχε διότι πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για αντίδραση στα δύο τελευταία ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το έργο της UNRWA και την απαίτηση εκεχειρίας, τα οποία υπερψήφισε η Ελλάδα» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σέκερης, σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Υόρκη που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη διαδικασία επεξήγησης ψήφου που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ζητείται συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη. Έτσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στη 10η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα υπερψήφισε τα δύο ψηφίσματα για την υποστήριξη της εντολής της UNRWA καθώς και για την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη καθώς και στη διεθνή κοινότητα να δώσουν συνέχεια στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώνονται στο σχέδιο, θα απέχουμε» ανέφερε.

O κ. Σέκερης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα «ως χώρα της περιοχής, αλλά και ως εισερχόμενο εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει έτοιμη να συνδράμει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Βασικά σημεία του ψηφίσματος

1. Καταδίκη των Πρακτικών του Ισραήλ:

Το ψήφισμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή, την επέκταση των εποικισμών, την προσάρτηση και τα διακριτικά μέτρα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Αναγνωρίζει πρακτικές όπως η αναγκαστική μετακίνηση, η κατάσχεση γης και οι περιορισμοί στην κίνηση των Παλαιστινίων ως συστημική διάκριση και απαρτχάιντ.

2. Απαιτήσεις προς το Ισραήλ:

Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την παράνομη κατοχή εντός 12 μηνών, να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες και να διαλύσει τις σχετικές υποδομές.

Ζητείται αποκατάσταση των ζημιών, επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και επαναπατρισμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους αρχικούς τόπους διαμονής τους.

3. Υποχρεώσεις Άλλων Κρατών και Διεθνών Οργανισμών:

Τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν ή να υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και καλούνται να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που συνδράμουν στην κατοχή.

Οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, καλούνται να σεβαστούν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να μην συνεργάζονται με μέτρα που εκμεταλλεύονται τους πόρους ή αλλοιώνουν τη δημογραφία των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.

4. Ανθρωπιστικές Ανησυχίες:

Το ψήφισμα επισημαίνει την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και απευθύνει έκκληση για διεθνή στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης.

5. Λογοδοσία και Δικαιοσύνη:

Δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μέσω δίκαιων και ανεξάρτητων ερευνών και διώξεων.

Προτείνεται η δημιουργία διεθνούς μηχανισμού αποκατάστασης και τεκμηρίωσης ζημιών που προκαλούνται από τις ενέργειες του Ισραήλ.

6. Διεθνείς Διασκέψεις και Παρακολούθηση:

Συγκαλείται διάσκεψη των Υψηλών Συμβαλλόμενων Μερών στις Συμβάσεις της Γενεύης για την επιβολή της εφαρμογής τους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Προτείνεται διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη και τη λύση των δύο κρατών.

7. Μελλοντικές Ενέργειες:

Ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση εντός τριών μηνών για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος.

Η Γενική Συνέλευση επαναβεβαιώνει την ευθύνη της να ασχοληθεί με το ζήτημα της Παλαιστίνης και να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Το ψήφισμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρκούς ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μέσω της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη και λογοδοσία, και υποστηρίζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση. Τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

Πολιτικός και πολεμικός στόχος του Ισραήλ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ

Η κίνηση αυτή, όπως σχολιάζει το Reuters, ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει τη λειτουργία της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA στη χώρα από τα τέλη Ιανουαρίου και σε άλλα εμπόδια που αντιμετώπισαν άλλοι οργανισμοί του ΟΗΕ στο έργο τους στη Γάζα κατά το περασμένο έτος.

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και οι συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις του έχουν νομική και πολιτική βαρύτητα αν και δεν είναι δεσμευτικές. Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες εάν οι γνωμοδοτήσεις του αγνοούνται.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» και «καλεί το Ισραήλ να τηρήσει και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του να μην εμποδίζει τον παλαιστινιακό λαό να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση».

Ο ΟΗΕ θεωρεί τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ως κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από μια κατοχική δύναμη να συμφωνεί σε προγράμματα ανακούφισης για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τα διευκολύνει «με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» και να εξασφαλίζει τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη, υγιεινή και πρότυπα δημόσιας υγείας.

Ο νέος ισραηλινός νόμος δεν απαγορεύει άμεσα τις δραστηριότητες της UNRWA στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ωστόσο, θα επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της UNRWA να εργαστεί. Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας περιγράφουν την UNRWA ως τη ραχοκοκαλιά της βοήθειας στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν θέλει την UNRWA

Σε επιστολή του προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Danny Danon δήλωσε ότι «η αντικατάσταση της UNRWA με προγράμματα αρωγής που θα παρέχουν επαρκώς ουσιαστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πολίτες δεν είναι καθόλου αδύνατη».

«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο και έτοιμο να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους (και ήδη εργάζεται ακούραστα), ώστε να επιτραπεί και να διευκολυνθεί η συνεχής διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή αυτών των απαραίτητων βασικών υπηρεσιών, με τρόπο που να μην υπονομεύει την ασφάλεια του Ισραήλ», έγραψε ο Danon στην επιστολή που είδε το Reuters.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τα εμπόδια στη βοήθεια στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου μεταξύ των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν το Ισραήλ και την ανομία στον θύλακα για τα εμπόδια στην είσοδο της βοήθειας στη Γάζα και τη διανομή της στους Παλαιστίνιους σε όλη την εμπόλεμη ζώνη.

Μια επιτροπή παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων για την επισιτιστική ασφάλεια προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα να επικρατεί λιμός σε περιοχές» της βόρειας Γάζας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι το πρόβλημα στη Γάζα δεν ήταν η έλλειψη βοήθειας, διότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι είχαν παραδοθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Κατηγορεί τη Χαμάς ότι έχει υποκλέψει τη βοήθεια. Η Χαμάς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε το Ισραήλ για τις ελλείψεις.

Το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις με την UNRWA, αλλά τα πράγματα επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Το Ισραήλ λέει ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Φάμελλος: Η κυβέρνηση επιλέγει την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ

«Η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς για τη χώρα, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ανάρτησή του.

«Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να περιμένει τις ενέργειες τρίτων, θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά ενόψει και της ανάληψης της θέσης μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, θα πρέπει μαζί με άλλους εταίρους να πιέσει την ΕΕ να ενεργοποιηθεί στην περιοχή με απτές πρωτοβουλίες στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο και όχι απλά με τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης Αρχηγών ΕΕ – Κρατών Ανατολικής Μεσογείου για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Δημοκρατική Μετάβαση στη Συρία.».

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης

Με σκληρά λόγια επιτίθεται στην κυβέρνηση το ΚΚΕ μετά την απόφασή της να απέχει από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την υποχρέωση του Ισραήλ να παράσχει προμήθειες και υπηρεσίες στον πληθυσμό της Γάζας.

Το ΚΚΕ «καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για την απαράδεκτη στάση της, να απέχει από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αφορούσε ψήφισμα – το οποίο εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία – και αφορά αίτημα προς το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ, μεταξύ άλλων και για τη διασφάλιση της παροχής των προμηθειών και των υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για την επιβίωση των Παλαιστινίων» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Χαρακτήρισε τη στάση αυτή ντροπιαστική και σχολίασε πως «βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού και κάθε έννοια δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα του ρόλου που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ως σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και της στήριξης στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφέρει ακόμα πως «αυτή είναι η ‘πυξίδα’ της κυβερνητικής πολιτικής για όλες τις διεθνείς εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και η στήριξη των τζιχαντιστών που κατέλαβαν τη Συρία χάρη στην επέμβαση και τη στήριξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Η κυβέρνηση είναι σταθερά στη λάθος πλευρά της ιστορίας εμπλέκοντας τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης».

Χαρίτσης: Ντροπιαστική αποχή

«Η χώρα μας απείχε χθες από μια κρίσιμη ψηφοφορία» σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Την ψηφοφορία για την έκφραση γνώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υποχρέωση του κράτους του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Την πρόταση υπερψήφισαν ακόμα και χώρες που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία.

Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιλέγει το δρόμο της κυνικής υποστήριξης προς το δολοφονικό έργο του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για μια προκλητική στάση που φτάνει στο σημείο της άρνησης ακόμα και της άσκησης πίεσης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε λίγες μέρες, η ίδια κυβέρνηση θα στέλνει ευχές για Ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Ο ορισμός της υποκρισίας.

Σήμερα η Νέα Αριστερά θα καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών:

Γιατί η χώρα μας επέλεξε την αποχή;

Μέχρι που θα φτάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υποταγή της στη λογική του πολέμου και της γενοκτονίας;».