O τυπογράφος Μανώλης Πακιουφάκης μιλάει για το ηλεκτρονικό βιβλίο στην εφημερίδα της πόλη TheMonitor.gr.

Ads

Έχει επηρεάσει το ηλεκτρονικό βιβλίο τη μείωση των τυπογραφείων;
Καθόλου. Με το ηλεκτρονικό βιβλίο ασχολείται μια μερίδα ανθρώπων, που είναι, ας πούμε, πολύ μικρή. Δηλαδή, από το κομμάτι της πίτας στην αγορά έχει ένα κομματάκι. Γενικά, οι άνθρωποι γράφουν βιβλία – εγώ έχω τυπώσει βιβλία, και στο χέρι, βάζοντας ένα – ένα τα γράμματα…

Εφόσον το επάγγελμα του τυπογράφου έχει αρχίσει ήδη να εκλείπει, μελλοντικά θα επηρεαστεί από το ηλεκτρονικό βιβλίο;

Νομίζω ότι το τυπωμένο χαρτί είναι άλλο πράμα, το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι άλλο. Το ηλεκτρονικό βιβλίο στο κομπιούτερ είναι κάτι που μετά από δέκα χρόνια μπορεί να μην υπάρχει, μπορεί να έχουν βγει άλλα πράγματα. Όπως και παλιότερα, το ίδιο δεν γινόταν; Αλλά το τυπωμένο χαρτί έχει ψυχή∙ το ξεφυλλίζεις, το βλέπεις, το αγαπάς… Δεν είναι το ίδιο πράγμα να κάθεσαι με ένα ποντίκι και να χτυπάς πλήκτρα. Εγώ και απ’ τη φύση μου δεν τα θέλω τα κομπιούτερ…

Ads

Υπάρχει και το θέμα του κόστους, καθώς ο καθένας μπορεί να τα ανεβάσει δωρεάν. Αυτό το επηρεάζει;

Δε νομίζω. Εσύ μπορείς να φανταστείς του Άη-Γιωργιού να έχεις ένα φίλο Γιώργη και να του πάρεις ένα ηλεκτρονικό βιβλίο δώρο; Εγώ είμαι και αδιάφορος με αυτά, επειδή ξέρω τι θα πει να φτιάχνεις ένα βιβλίο, να το διορθώσεις, να το στήσεις, όλα αυτά εμένα μου φαίνονται περίεργα. Δεν ταιριάζουν σε εμένα, δηλαδή δεν θα μπορούσα να το κάνω ποτέ αυτό το πράγμα. Εγώ πάω στη βιβλιοθήκη, βρίσκω ένα βιβλίο και λέω αυτό που μου το έκανε δώρο πριν 35 χρόνια η Μαρία, ας πούμε.

Έχετε διαβάσει ποτέ ηλεκτρονικό βιβλίο;
Βεβαίως και έχω διαβάσει, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει.

Τι είναι αυτό που δεν σας ελκύει;

Το βιβλίο είναι παρέα, έτσι; Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν είναι. Το ξεφυλλίζεις, γυρνάς αν δεν κατάλαβες κάτι. Εντάξει, μπορείς να το κάνεις και εκεί αυτό, αλλά… Εντάξει, εγώ πιστεύω ότι μέλλον μπορεί να έχει μετά από 20-30 χρόνια. Όμως αυτή τη στιγμή τυπώνονται 4-5 βιβλία εδώ από Ηρακλειώτες συγγραφείς. Ας πούμε, ο Στέλιος Καστρινάκης, η Λένα Ψιλομανουσάκη, σε αυτούς δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό τους ότι θα κάνουν ηλεκτρο νικό βιβλίο.

Η νέα γενιά αντιλαμβάνεται διαφορετικά το τυπωμένο βιβλίο και πώς;

Βέβαια, βέβαια! Τα 16άρια-17άρια, που κάθονται όλη μέρα στους υπολογιστές και παθαίνουν ψυχικό τραλαλά, μοιραία εκεί θα πάνε, στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Δεν ξέρω, ίσως κι εγώ αν ήμουν 16 χρονών να έκανα τα ίδια. Τα παιδιά που έχουν λίγο παραπάνω μυαλό και δεν τα έχει κάνει το κομπιούτερ να μην σκέφτονται πέρα από αυτό, ε, αυτά νομίζω ότι το βλέπουνε το βιβλίο. Θα δεις παιδιά που είναι 18-20 χρονών που αγοράζουνε βιβλία. Τo πρόβλημα είναι στα παιδιά που είναι 13,14,15. Αλλά σου λέω κι εγώ να ήμουν στη θέση τους μπορεί να έκανα τα ίδια!