Νέα μέτρα αξίας 22 δις ευρώ θα επιβληθούν την τετραετία 2012- 2015 μέσα από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής. Από αυτά τα 8 δις ευρώ αναμένεται να προέλθουν από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα 14 δις από την περικοπή δαπανών με τους μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» καθώς όπως επισημαίνεται αποτελούν το 65% του συνόλου των δαπανών. Εν τω μεταξύ νέα πρόσκληση σε διάλογο για την οικονομία απεύθυνε με επιστολές του στους επικεφαλής της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ ο υπουργός Οικονομικών.
Ads
Τα μέτρα συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που δέχθηκαν την πρόσκλησή του για διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο διάλογο προσήλθαν το ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά.
Τα πιο πολλά μέτρα σε αξία πρέπει να βρεθούν το 2012. Πρέπει να εξοικονομηθούν 7 δις ευρώ με ισάξια επιπλέον μέτρα. Το 2013 αναζητούνται 4 δις ευρώ, 7 δις ευρώ αναλογούν για το 2014 και 4 δις ευρώ για το 2015. Επιπλέον τα μέτρα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν έως το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο σχέδιο του νέου πλαισίου, στο μέσω Απριλίου θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Τρόικα, αφού προηγουμένως έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ενώ τελικός στόχος είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μάιο.
Ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε το πρωί τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ν. Τσούκαλη και Δ. Χατζησωκράτη, οι οποίοι κατόπιν δήλωσαν αντίθετοι στις πολιτικές της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αξιώσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, τη μείωση των επιτοκίων και την έκδοση ευρωομολόγου και να αποκρούσουν, με τη διαμόρφωση των απαραίτητων συμμαχιών, τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» επισήμανε ο κ. Χατζησωκράτης.
Ακολούθησε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θ. Σκυλακάκη Τρύφωνα Κολλίντζα, Αλέξανδρο Τσιατσιάμη και Γιάννη Οικονόμου, οι οποίοι κατέθεσαν δικές τους προτάσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Γιάννης Οικονόμου, μετά τη συνάντηση, τόνισε πως η κυβέρνηση έγινε όμηρος της διστακτικότητας της εφαρμόζοντας οριζόντιες περικοπές και κάνοντας μισές και ατελείς μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταχύτερα, βαθύτερα και δικαιότερα ενώ πρόσθεσε πως θα χρειαστεί και η βοήθεια της Ε.Ε., η οποία πρέπει να συνοδευτεί από γενναίες και τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τέλος συνάντησε και τους εκπροσώπους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Νίκη Τζαβέλα, Μάκη Βορίδη και Β. Μπένο οι οποίοι του ανέπτυξαν τις θέσεις του ΛΑΟΣ.«Οι περιστάσεις επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στη συζήτηση, για να καταθέσουν όποιες προτάσεις έχουν, ανεξάρτητα εάν είναι αντίθετες με αυτές της κυβέρνησης» υποστήριξε η Νίκη Τζαβέλα.
Νέα πρόσκληση σε διάλογο από τον Παπακωνσταντίνου στα κόμματα
Να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής καλεί ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ ο υπουργός Οικονομικών, με επιστολές που απέστειλε στους επικεφαλής τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν απαντήσει από την αρχή αρνητικά στην πρόσκληση.
Στις επιστολές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι σήμερα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ΟΚΕ.
Σημειώνει ακόμη ότι η διαβούλευση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται στο Ν.3871/2010 αποσκοπεί σε ένα συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό για την επόμενη τριετία. «Οι τρέχουσες συνθήκες» προστίθεται στις επιστολές «αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να υλοποιήσουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ελέγχου του δημοσίου χρέους, και επιστροφής της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης καθιστούν, πιστεύουμε, απαραίτητη την ανταλλαγή απόψεων, πριν η κυβέρνηση καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή».
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή τη συνάντηση
Εν τω μεταξύ αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη, που ανταποκρίθηκε, όπως η Δημοκρατική Συμμαχία και το ΛΑΟΣ, στην πρόσκληση για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πρόθυμους της συναίνεσης» τα κόμματα τα οποία συμμετείχαν στο διάλογο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, σε αντίθεση με τη ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε το διάλογο που άνοιξε ο κ. Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά μεγέθη, ως«παρωδία συνάντησης των προθύμων να συζητήσουν και να συναινέσουν σε ένα σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού» και επισήμανε ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καμιά πολιτική δύναμη που σέβεται τον εαυτό της δεν έχει θέση σε μια τέτοια συζήτηση.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε στο «ΒΗΜΑonline»: «Σε αντίθεση με την αριστερά της ανευθυνότητας, εμείς επιδιώκουμε να αξιοποιούμε κάθε θεσμική δυνατότητα για να διατυπώσουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Οι δηλώσεις μας μετά τη συνάντηση με τον κ. υπουργό είναι ενδεικτικές. Όταν διαλέγεσαι δεν σημαίνει ότι συμφωνείς».
Έντονη αντιπαράθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση στη Βουλή
Εν τω μεταξύ, το «μέτωπο» της οικονομίας παραμένει ανοιχτό στη χώρα. Νέα κόντρα προέκυψε σήμερα στη Βουλή αναφορικά με τις ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του 2009.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε τη συναίνεση και την ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τονίζοντας πως «ο δρόμος τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτος δυσκολίες και ιδιαιτερότητες». Υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να συμμετάσχουν στο διάλογο τον οποίο έχει καλέσει ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η Ελλάδα έφτασε σήμερα στο σημείο να προσεγγίζει χρέος 160%, όσο είχε μετά τον Πόλεμο, ενώ αντιδρώντας στο κάλεσμα για συνεννόηση αναγνώρισε πως το έγκλημα είναι συνολικό και «είμαστε όλοι απολογούμενοι στο μέτρο του δυνατού». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κάνει την τομή στον νέο προϋπολογισμό και της ζήτησε να αφήσει την αντιπαράθεση με την ΝΔ για τα οικονομικά «γιατί είναι χαμένη από χέρι».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ έβαλε τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά της ΝΔ. Όπως ανέφερε, στον απολογισμό καταγράφεται η διαχρονική ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα με την ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε πως είχε προσχεδιάσει την καταφυγή στο μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις ευθύνες του δικομματισμού για την πορεία της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η ΝΔ άφησε «κρανίου τόπο», αλλά και το ΠΑΣΟΚ εδώ και 18 μήνες δεν έκανε τίποτα.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την «ελλειμματολογία» και βλέπει τα πάντα κάτω από την μονεταριστική δημοσιονομική λογική που επέβαλε η τρόικα τη χώρα και ζήτησε να φύγει το «κατεστημένο τόξο» για να ανοίξουν προοδευτικοί σοσιαλιστικοί δρόμοι.
Τους προβληματισμούς τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της οικονομικής πολιτικής εξέθεσαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δημήτρης Λιντζέρης, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό είπε πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί παρά να στηριχτεί σε αλλαγές που θα υπερβαίνουν υποχρεώσεις του Μνημονίου και θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι αγορές δεν αντιδρούν στη συνταγή της τρόικας γιατί δεν βλέπουν άμεση προοπτική για το χρέος και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να όλες οι πολιτικές δυνάμεις να απαιτήσουν να γίνει ρύθμιση του χρέους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με ένα καλό επιτόκιο.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί η οικονομική δυνατότητα ώστε να μειωθεί η πίεση της κοινωνίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς, ενώ ο Σπυροπάνος Μαργέλης εκτίμησε πως δεν φτάνουν μόνο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά χρειάζεται προσπάθεια ώστε οι αλλαγές, οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται στην πράξη, να πιάνουν τόπο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >