Απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι. Σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε «απογοητευμένος και προδομένος» από τους ξένους ηγέτες που του ζήτησαν να εγκαταλείψει την εξουσία «την ώρα που μάχεται τους τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους διαδηλωτές. Σύμφωνα πάντως με τον Al Jazeera ο Καντάφι έχει αναθέσει σε συνεργάτες του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την ηγεσία στην ανατολική περιοχή της Λιβύης, η οποία δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχό του. Το αντικαθεστωτικό κίνημα αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Λιβύη ενώ μονάχα η πρωτεύουσα Τρίπολη εμφανίζεται ως προπύργιο των υποστηρικτών του καθεστώτος.

Ads

Στη συνέντευξή του στο BBC, o Καντάφι απέδωσε σε ξένο δάκτυλο και συγκεκριμένα της Αλ Κάιντα την εξέγερση στη χώρα του και υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του δεν πυροβολούν τους διαδηλωτές. «Ο λαός μου θα πέθαινε για να με προστατεύσει» υποστήριξε ενώ αναφορικά με τη Δύση τόνισε: «εκπλήσσομαι από ότι έχουμε συμμαχία με τη Δύση να πολεμήσουμε την Αλ Κάιντα και τώρα που πολεμούμε τους τρομοκράτες μας εγκατέλειψαν. Ίσως οι ξένοι θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη». Χαρακτήρισε επιπλέον τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «καλό άνθρωπο» αλλά παραπληροφορημένο για την κατάσταση στη Λιβύη. «Οι δηλώσεις είναι σαν να προήλθαν από άλλον, η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας», κατέληξε.

Αιματηρή καταστολή στην Τρίπολη

Εν τω μεταξύ παρά τις δηλώσεις Καντάφι ότι οι οπαδοί του είχαν εντολές να μην απαντήσουν με πυρά στους διαδηλωτές, πληροφορίες κάνουν λόγο για αιματηρή καταστολή στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη συνοικία Ταγιούρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κουρίνα» αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένοπλοι που ήταν ντυμένοι σαn διαδηλωτές άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους περίπου 10.000 διαδηλωτές. Η εφημερίδα καταγγέλλει μάλιστα ότι οι ένοπλοι πήραν μαζί τους τα πτώματα και πολλούς τραυματίες.

Προσπάθεια Καντάφι για διάλογο με την ανατολική επαρχία

Ads

Την ίδια στιγμή, ο Καντάφι σύμφωνα με πληροφορίες ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Πάντως χθες εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που σχηματίστηκε πρόσφατα και εδρεύει στη Βεγγάζη δήλωσε χθες ότι δε βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό, ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις αναμένουν αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι οι οποίες είχαν περικυκλώσει την πόλη Ζουίγια δυτικά της Τρίπολης. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τους αντικαθεστωτικούς να έχουν στήσει οδοφράγματα στην πρωτεύουσα, ενώ στρατηγοί που βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές δηλώνουν έτοιμοι να πάνε στην πρωτεύουσα και να ενισχύσουν τους εκεί επαναστατημένους Λίβυους.

Εντωμεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη ετοιμάζονται να επαναλάβουν από τη Δευτέρα το βράδυ τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ανατολικά της χώρας, που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους. Θα αποπλεύσει ένα δεξαμενόπλοιο, με προορισμό την Κίνα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της τοπικής επιτροπής της πόλης Τομπρούκ. Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι ανέλαβαν τον έλεγχο της λιβυκής εταιρείας Arabian Gulf Oil έπειτα από την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλουάνις Σάαντ, ο οποίος ήταν πιστός στο καθεστώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Κυρώσεις για το καθεστώς Καντάφι

Το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν κάθε πτήση πάνω από την Λιβύη για να εμποδίσουν την σφαγή αμάχων από την λιβυκή Πολιτική Αεροπορία που στηρίζει τον Μουάμαρ Καντάφι, εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, σύμφωνα με τους New York Times. Όπως γράφει η εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, η απαγόρευση των πτήσεων θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαθέτουν αρκετές βάσεις στην Ιταλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Καντάφι, ενώ ο 6ος στόλος βρίσκεται στην Νάπολη.

Μετά τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δευτέρα πακέτο κυρώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι και 25 ανθρώπων του στενού του κύκλου, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του. Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των «27» στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον ξένες κυβερνήσεις, εντείνουν τις πιέσεις στο Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της λιβυκής ηγεσίας. Από το βήμα της συνόδου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η βία «συγκλονίζει τη συνείδησή μας». Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δηλώνει την ίδια ώρα ότι το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι η Ουάσινγκτον «απλώνει το χέρι σε πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά», όπου μεγάλες περιοχές τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Μιλώντας από τη Γενεύη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι «πρέπει να φύγει τώρα» και διεμήνυσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Καντάφι απειλεί και σκοτώνει πολίτες».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την προοπτική επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να προστατευθεί ο λαός της Λιβύης από τις επιθέσεις των δυνάμεων υπό τις διαταγές του Μουάμαρ Καντάφι. Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ντ.Κάμερον προέτρεψε τον Καντάφι να αποχωρήσει και δήλωσε ότι θα μελετηθούν όλα τα μέτρα ώστε να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στο καθεστώς Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε τη Δευτέρα πως ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη, προκειμένου να αρχίσει η πλήρης έρευνα για το ενδεχόμενο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχει ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.