Επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητά το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε η αντιμετώπιση του θέματος της λειτουργίας των ΜΚΟ να είναι ενιαία και όχι αποσπασματική, έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη, στην οποία είχαν κληθεί και εκπρόσωποι και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, του Εθελοντισμού και των ΜΚΟ, διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά η ανάγκη θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους.
Ads
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, κατήγγειλε ότι μόνο δυο υπουργεία το Εξωτερικών και το Υγείας, καλύπτονται και λειτουργούν, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο ενώ όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν στον αέρα. Επισήμανε ότι αυτό σημαίνει «αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις». «Είναι ανάγκη από την πλευρά μας να προστατεύσουμε το δημόσιο χρήμα. Να καθορίσουμε πως πρέπει να είναι η διαδικασία επιλογής των ΜΚΟ και να υπάρχει ο έλεγχος τόσο της δράσης τους όσο και της αποτελεσματικότητας» συμπλήρωσε.
Θερμό επεισόδιο…
Ένταση επικράτησε κατά τη συνεδρίαση όταν ο Βασίλης Τακτικός, εκπρόσωπος του δικτύου «Σύμπραξη ΜΚΟ» υποστήριξε ότι τέως βουλευτής είχε εμπλακεί σε «off shore» εταιρία, η οποία, με βιτρίνα ΜΚΟ, είχε πάρει μέσα σε μια 10ετία 10 εκ. ευρώ. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και τα υπόλοιπα μέλη αντέδρασαν έντονα στην επιμονή του κ. Τακτικού να μην πει το όνομα. Ωστόσο, ο κ. Τακτικός υποστήριξε ότι υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης τον προέτρεψε εφόσον γνωρίζει να πάει στον εισαγγελέα. Κατόπιν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπετενιώτης αναφερόμενος στον κ. Τακτικό τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί ονομαστικά, ενώ ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ υποστήριξε: «Δεν μπορείτε να φύγετε από εδώ, αν δεν πείτε το όνομα…». Ο πρόεδρος της επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι τα πρακτικά είναι αυτονόητο ότι θα πάνε στον εισαγγελέα.
«Είμαστε 300 στη Βουλή και λασπολογούμε μεταξύ μας γιατί κάποιοι… «Τακτικοί» λένε ασύστολα ότι ακούνε. Πρέπει να πείτε το όνομα για να τον διώξουμε με κλοτσιές. Αλλιώτικα παίζετε το ρόλο αυτών που θέλουν να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σύστημα…» τόνισε εκ νέου ο Απόστολος Κακλαμάνης ενώ ο κ. Τακτικός από την πλευρά του έδωσε τέλος στο ζήτημα, αναγνωρίζοντας ότι έκανε λάθος, ζητώντας συγνώμη και διευκρινίζοντας ότι «είχα στο μυαλό μου την υπόθεση Ζαχόπουλου. Έγινε ο έλεγχος, η υπόθεση πήγε στη δικαιοσύνη και τίποτα επιλήψιμο δεν βρέθηκε».
Οι θέσεις των ΜΚΟ
Νωρίτερα, εκπρόσωποι των ΜΚΟ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο και διαφανείς κανόνες τόσο αναφορικά με τη χρηματοδότηση όσο και αναφορικά με την αξιολόγηση των δράσεων των οργανώσεων. Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος πρότεινε, τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα βάζει κριτήρια και κανόνες στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα αναίρεσης τους. από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εθελοντισμού υπογράμμισαν την επιθυμία τους να υπάρξει πιο αυστηρό πλαίσιο στην αξιολόγηση των ΜΚΟ.
«Αν χρειάζονται αυστηρότεροι νόμοι είμαστε μαζί σας. Αρκεί να μην επηρεάσουν τη λειτουργία τους καθώς είναι τελείως ανύπαρκτη η κοινωνική περίθαλψη στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου. «Η εξαθλίωση στην Ελλάδα θα ήταν απίστευτη αν δεν λειτουργούσαν οι ΜΚΟ. Εμείς καλύπτουμε τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες που το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις καλύψει» σημείωσε ο Παναγιώτης Ζανής, εκπρόσωπος της ΜΚΟ για την Κοινωνία των Πολιτών που αριθμεί 110 οργανώσεις, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για τις ΜΚΟ που παράγουν κοινωνικό έργο και αυτές που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.
Με φάκελο για χρηματοδότηση ΜΚΟ στον εισαγγελέα ο Ντινόπουλος
Εν τω μεταξύ, φάκελο με στοιχεία για χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης παρέδωσε στην αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, στο πλαίσιο της έρευνας, που διενεργείται για τα κονδύλια, τα οποία έχουν διατεθεί από το Δημόσιο και την ΕΕ από το 1997 έως σήμερα σε αυτού του είδους τις οργανώσεις.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορά ιδιώτη για κατάχρηση των χρημάτων που λαμβάνουν κάποιες από τις περίπου 600 ΜΚΟ, οι οποίες φέρεται να έχουν εισπράξει περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ τα έτη 2009 και 2010, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα, που φέρεται να εισέπραξαν, αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση για την οποία ο κ. Ντινόπουλος αποτάθηκε στη Δικαιοσύνη αφορά την Οικολογική Κίνηση Δράμας, που φέρεται να έχει εισπράξει το ποσό των 532.500 ευρώ τη χρονική περίοδο 2002-2003, κάτι που μέλη της οργάνωσης αρνήθηκαν σε επικοινωνία τους με τον βουλευτή, όπως ο ίδιος κατέθεσε στην Εισαγγελέα.
Στο φάκελο του βουλευτή περιέχονται οι δύο συμβάσεις χρηματοδότησης, που είχε υπογράψει με το υπουργείο Εξωτερικών η Οικολογική Οργάνωση Δράμας, τα επίμαχα έτη. Από τις συμβάσεις προκύπτει ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης ήταν 105.000 ευρώ, από τα οποία η Κίνηση, τελικώς, εισέπραξε 84.000 ευρώ, καθώς δε εκταμιεύθηκε ποτέ η τελευταία δόση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ντινόπουλο, ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Δρούτσας, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου βεβαιώνει ότι από τα ταμεία του ΥΠΕΞ βγήκε το ποσό των 532.500 ευρώ. Έτσι, κατά τον βουλευτή, υπάρχει διαφορά 448.500 ευρώ τα οποία «έφυγαν» προφανώς από τα ταμεία του ΥΠΕΞ, αλλά δεν πήγαν στη Δράμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >