Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είναι άπειρος και σίγουρα δεν είναι από τους ευφυέστερους πολιτικούς της χώρας του. Διαφορετικά δεν θα είχε κηρύξει τον στρατιωτικό νόμο, που κατέρρευσε μέσα σε μερικές ώρες, σαν στρατιωτικό κίνημα-οπερέτα σε λατινοαμερικανική μπανανία.

Ads

Πρώτα από όλα, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η νότια Κορέα που ζει υπό την αμερικανική ασπίδα, η κίνηση θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από την Ουάσιγκτον. Δίνοντας μαθήματα καιροσκοπισμού, η αμερικανική διοίκηση καθυστέρησε να πάρει θέση όσο εξελίσσονταν τα γεγονότα (φαντάζεστε την αντίδραση της, αν ο Μαδούρο είχε κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Βενεζουέλα; θα του είχαν πάρει αμέσως τα μισά πετρέλαια).

Αλλά στα καλά οργανωμένα πραξικοπήματα, υπάρχει επαρκής προετοιμασία της κοινής γνώμης, τόσο στις ΗΠΑ και την χώρα-στόχο. Μια μεγάλη αμερικανική εφημερίδα ξεκινάει επιτόπια ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία η κατάσταση είναι αδιέξοδη, οι κομουνιστές της βόρειας Κορέας ετοιμάζονται να μπουκάρουν, υπάρχει πέμπτος δάκτυλος, η οικονομία καταρρέει κλπ. Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ επικαλέστηκε πράγματι τον κομουνιστικό κίνδυνο, αλλά δεν τον πίστεψε κανείς.

Διαβάστε: Νότια Κορέα / Ανακαλεί τον στρατιωτικό νόμο ο πρόεδρος

Ads

Έπειτα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο συλλήψεων βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ακτιβιστών, δημοσιογράφων κλπ. Τίποτα δεν έγινε από αυτά. Ακόμα και οι δεξιές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες καταδίκασαν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Οι συνήθεις ύποπτοι ακτιβιστές περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο. Και οι βουλευτές πήδηξαν από τις μάντρες της Βουλής και συνεδρίασαν. Ακυρώνοντας, όπως προβλέπει ο νόμος, το προεδρικό διάταγμα.

Τα παλιά πραξικοπήματα, στηρίζονταν στον φόβο και τον έλεγχο της ενημέρωσης. Η ελληνική χούντα, παραδείγματος χάριν, κατέλαβε αμέσως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στις σύγχρονες κοινωνίες, ιδιαίτερα σε τεχνολογικά προηγμένες όπως η κορεατική, με το ίντερνετ, τους δορυφόρους, τα εκατοντάδες ΜΜΕ και τα εκατομμύρια κινητά, αυτό είναι αδύνατο. Έναν διαδηλωτή να πυροβολήσει ο στρατός, η σκηνή θα γίνει viral σε 2 λεπτά.

Αν πάλι κόψεις το ίντερνετ, θα καταρρεύσει το χρηματιστήριο και θα ταρακουνηθούν οι διεθνείς αγορές. Κανείς πρόεδρος που σέβεται τους χρηματοδότες του δεν θα τους κάνει τέτοιο κακό.

Με την εξαίρεση φτωχών χωρών του Γ Κόσμου, οι παλιές συνταγές πραξικοπημάτων είναι ντεμοντέ. Ο έλεγχος των σύγχρονων κοινωνιών γίνεται με τα ΜΜΕ να λειτουργούν στο διαπασών και όλα το 24ωρο, ακινητοποιώντας τον πληθυσμό στον καναπέ.

Με συστηματική πλύση εγκεφάλου, ένα κοκτέιλ καταναλωτισμού, δανείων, πιστωτικών καρτών, λογαριασμών και προπαγάνδας περί ΤΙΝΑ (There is no alternative)- δηλαδή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Επειδή ο εχθρός είναι κρυμμένος, είναι πιο δύσκολο οι υπήκοοι να τον διακρίνουν.

Μπλεγμένος σε σκάνδαλα, αντιδημοφιλής με ιστορικά χαμηλά ποσοστά και ανίκανος να επιβληθεί στους αντιπάλους του, ο Κορεάτης πρόεδρος κατέβασε τα τανκ. Απέτυχε και τώρα μετρά μέρες. Είναι αυτό που λένε, που πας καημένε (Καραμήτρο) Γιουν Σουκ Γιολ;