Τη βοήθεια της Βρετανίας για τη διαγραφή χρεών που έχει έναντι της Ευρώπης ζήτησε η Αίγυπτος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας. Ο Σαμίρ Ραντουάν έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες της τρέχουσας κυβέρνησης την παροχή βοήθειας στους Αιγυπτίους που έχουν πληγεί και την ενεργοποίηση γρήγορων μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο οι τράπεζες της χώρας είχαν κλείσει, το ίδιο και οι περισσότερες επιχειρήσεις ενώ το χρηματιστήριο της χώρας ανέβαλε σήμερα για μια ακόμη εβδομάδα τη λειτουργία του χωρίς να καθορίσει σαφή ημερομηνία.

Ads

Σε μία συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων Στίβεν Γκριν, ο Ραντουάν δήλωσε πως θα ήθελε τη βοήθεια του Λονδίνου είτε για να διασφαλίσει τη διαγραφή του αιγυπτιακού χρέους από την Ευρώπη, είτε για τη μείωση του επιτοκίου που επιβαρύνει αυτό το χρέος. Επισημαίνεται ότι η Αίγυπτος χρωστά γύρω στα 9δις δολάρια στις χώρες-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αρμόδιους. Την ίδια στιγμή το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας ανέρχεται στα 34,7 δις δολ. σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το κρατικό χρέος της Αιγύπτου φθάνει τα 29,8 δις δολ. ή ελαφρά πάνω από 11% του ΑΕΠ. Πάντως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του Καϊρου επισημαίνουν ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει επίσημο αίτημα για τη διαγραφή του χρέους της προς τις χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν, ωστόσο συζητήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την παροχή ενός πακέτου οικονομικών και εμπορικών μέτρων βοήθειας προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που έχουν πληγεί από τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη.

Η κατάσταση που επικράτησε στην Αίγυπτο υπέσκαψε τις αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας της φέτος 6%. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εκτιμά πως το κόστος των ταραχών θα φθάσει τα 1,7 δις δολ. με το μεγαλύτερο μέρος του να προέρχεται από απώλειες τουριστικών εσόδων αφού πάνω από 210.000 τουρίστες έφυγαν από τη χώρα και ο αερομεταφορέας της χώρας υπολογίζει πως θα χάσει το 80% των προβλεπόμενων εσόδων του.