Το μεσημέρι της Κυριακής, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση της Άννας Διαμαντοπούλου με τους πρυτάνεις στο πλαίσιο της Συνόδου Πρυτάνεων στο Ναύπλιο, όπως καταγγέλλουν στο tvxs.gr πανεπιστημιακοί, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ανακοινώσει τα 13 σημεία συμφωνίας που έχουν επιτευχθεί. Διαφορετική είναι πάντως η εκτίμηση των πρυτάνεων, που τονίζουν πως δεν υπήρξε σχεδόν καμία συμφωνία με την κ. Διαμαντοπούλου, καθώς «στο διάστημα που μεσολάβησε από την έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταβολή στις θέσεις του υπουργείου για τα πανεπιστήμια».
Ads
Ακανθώδη ζητήματα στο διάλογο πρυτάνεων και υπουργείου Παιδείας είναι οι προτάσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης, με τη συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών, καθώς και για την επιλογή του πρύτανη από πρόσωπα προερχόμενα ακόμη και από ιδρύματα του εξωτερικού.
Εκτιμώντας ότι δεν υπήρξε καμία σχεδόν συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας, οι πρυτάνεις τονίζουν πως διατηρούν τις θέσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτές καταγράφηκαν στις αποφάσεις του Λαυρίου για όλα τα κρίσιμα θέματα διοίκησης και λειτουργία των φορέων. Σε ψήφισμα που εξέδωσε, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει την έντονη και συστηματική απαξίωση των πανεπιστημίων που επιχειρείται μέσω εγκυκλίων του υπουργείου Παιδείας και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, χορήγησης υποτροφιών του ΙΚΥ, εξελίξεων μελών ΔΕΠ και της χρηματοδότησης της έρευνας.
Βαθιά ανησυχία εκφράζεται και για τη διασφάλιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των περιφερειακών, λαμβάνοντας υπόψη την εκκρεμότητα διορισμού 800 περίπου μελών ΔΕΠ, τη δραματική μείωση των συμβασιούχων διδασκόντων με βάση το Π.Δ 407/80, καθώς και την αναστολή των διορισμών ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει, επίσης, ότι «σειρά προβλημάτων όπως η αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων, της επικαιροποίησης των οργανισμών, της διοικητικής αναδιάρθρωσης και της εν γένει ανάπτυξής τους, με πρόσχημα την κατάθεση του νέου νόμου, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 40% του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 60% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οδηγεί τα Πανεπιστήμια σε ασφυξία». Η λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να ανασταλεί στο όνομα καμίας μεταρρύθμισης, καταλήγει.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, η οποία παρέστη και μίλησε στη Σύνοδο, έκανε λόγο για 13 σημεία στα οποία υπήρξε μερική ή ολική συμφωνία! «Ο ευρύς δημόσιος διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας», δήλωσε η κ. Διαμαντοπουλου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνοδού. «Τα σημεία συμφωνίας αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκε και το πανεπιστημιακό άσυλο, ειδικά μετά τις εξελίξεις στη Νομική. Στη Σύνοδο του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι πρυτάνεις αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα αποτελείται από το εκάστοτε προεδρείο της Συνόδου, που «θα θέτει τις υπηρεσίες του στη διάθεση κάθε πανεπιστημίου για την αντιμετώπιση κρίσης ανάλογης με εκείνης της Νομικής». Η Σύνοδος έκρινε ακόμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο ανταποκρίνεται στην ακαδημαϊκή ελευθερία και λειτουργία των πανεπιστημίων, θεωρώντας παράλληλα πως η διαχείριση της υπόθεσης των μεταναστών απεργών πείνας στη Νομική έγινε απόλυτα επιτυχώς από τις πρυτανικές αρχές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >