Δεν κατάφερε τελικά να αποκρούσει τις προτάσεις μομφής ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, από την στιγμή που δήλωσε – και το έπραξε – πως θα «πέρναγε», άνευ ψηφοφορίας, από το κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση (βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού του 2025), κάνοντας χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος – γεγονός που ενεργοποίησε τις προτάσεις δυσπιστίας, οι οποίες κατατέθηκαν η μία μετά την άλλη το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ads

Έκανε μεν μια παραχώρηση στον προϋπολογισμό την τελευταία στιγμή, αλλά δεν ήταν αρκετή για να κερδίσει την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού ή του αριστερού πολιτικού μπλοκ της χώρας, και η χρήση των ειδικών συνταγματικών εξουσιών προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων.

Η ψηφοφορία δυσπιστίας πρέπει να διεξαχθεί εντός 48 ωρών, με τα γαλλικά μέσα ενημερώσης να αναφέρουν πως αυτό αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Πρώτη κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise – LFI), όπως είχε προϊδεάσει νωρίτερα η Ματίλντ Πανό, με το κόμμα να αποτελεί μέρος του αριστερού συνασπισμού Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front populaire‎‎ -NFP), και αυτή να είναι, ουσιαστικά, η συνολική πρόταση δυσπιστίας του Αριστερού συνασπισμού.

Ads

Σχεδόν ταυτόχρονα κατέθεσε και την δική του ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.

Και τώρα;

Είτε η πρόταση μομφής υπερψηφίζεται από την πλειοψηφία, ρίχνοντας την κυβέρνηση Μπαρνιέ, είτε απορρίπτεται – και το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση στέλνεται πίσω στη Γερουσία.

Ωστόσο, η πρώτη επιλογή φαίνεται πιο πιθανή, δεδομένου ότι το Mέτωπο της Αριστεράς είχε συγκεντρώσει 197 ψήφους στην προηγούμενη πρόταση μομφής που είχε καταθέσει,  ενώ η ακροδεξιά και οι σύμμαχοί της 141 έδρες, και συνολικά απαιτούνται 289 ψήφοι για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Εάν η κυβέρνηση πέσει, θα είναι η πρώτη επιτυχής ψήφος δυσπιστίας από το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Προϋπολογισμός 2025

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό επιδιώκει να συγκρατήσει το  δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας μέσω 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση – την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου – ενεργοποίησε το αμφιλεγόμενο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να περάσει το σχέδιο κοινωνικής ασφάλισης για το επόμενο έτος χωρίς ψηφοφορία. Αυτό, με τη σειρά του, επέτρεψε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να δρομολογήσουν ψήφο δυσπιστίας.

«Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί να τους κακομεταχειρίζονται (…) Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση ως έχει», δήλωσε τη Δευτέρα η Μαρίν Λεπέν, εκ μέρους του Εθνικού Συναγερμού.