Ένα κοίτασμα χρυσού υψηλής ποιότητας που περιέχει περίπου 1.000 τόνους του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου ανακαλύφθηκε στην κεντρική Κίνα, και η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 83 δισεκατομμυρία δολάρια, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο εντοπισμός του κοιτάσματος ανακοινώθηκε από το Γεωλογικό Γραφείο της επαρχίας Χουνάν, το οποίο εντόπισε 40 φλέβες χρυσού σε βάθος 2 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική κομητεία Πινγκτζιάνγκ, σύμφωνα με το Science Alert.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να θεωρηθεί η μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα δεξαμενή χρυσού που έχει ποτέ αποκαλυφθεί, ξεπερνώντας τους πάνω από 900 μετρικούς τόνους αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται μέσα στο ορυχείο South Deep στη Νότια Αφρική.
Αυτές οι 40 φλέβες πιστεύεται ότι περιέχουν τουλάχιστον εκατοντάδες τόνους χρυσού, ενώ περαιτέρω τρισδιάστατη μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρεθούν πρόσθετα αποθέματα σε βάθος 3 χιλιομέτρων. Σε μια πρώτη εκτίμηση, ο χρυσός αναμένεται να είναι, συνολικά, οκτώ φορές βαρύτερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, όπως αναφέρει το Live Science.
«Πολλοί πυρήνες πετρωμάτων που έχουν τρυπηθεί έδειξαν ορατό χρυσό», δήλωσε ένας υπεύθυνος της εταιρίας εξόρυξης.
Οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι κάθε μετρικός τόνος θα μπορούσε να περιέχει περίπου 138 γραμμάρια ή σχεδόν 5 ουγγιές χρυσού, το οποίο είναι σχετικά υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι το μετάλλευμα χρυσού που εξορύσσεται από υπόγεια ορυχεία θεωρείται υψηλής ποιότητας αν περιέχει περισσότερα από 8 γραμμάρια.
Δείγματα του πυρήνα χρυσού που ελήφθησαν από την περιοχή υποδηλώνουν ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να εκτείνεται περισσότερο από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, καθιστώντας το έτοιμο για μια μαζική εξόρυξη χρυσού.
Η Κίνα είναι ήδη η χώρα που παράγει τις περισσότερες ράβδους χρυσού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού το 2023, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τρεις φορές περισσότερο χρυσό από ότι μπορεί να παράγει ή να εξορύξει, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή χρυσού από άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Νότια Αφρική.
Το νέο κοίτασμα χρυσού στη Χουνάν μπορεί να βοηθήσει την Κίνα να ανακουφίσει μέρος της έλλειψής της σε χρυσό, αν και ολόκληρο το κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μόνο για περίπου 1,4 χρόνια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >