«Οι δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί, το ευρώ και η Συνθήκη Σένγκεν, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα» αναφέρει άρθρο του περιοδικού The Economist όπου γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην ελληνική κρίση χρέους όσο κυρίως στο μεταναστευτικό πρόβλημα. «Αναπότρεπτη» η αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα μετά το 2013, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών (BdB) Αντρέας Σμιτς
Ads
Στο άρθρο περιλαμβάνονται αναφορές από τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών «που είναι τόσο άθλιες ώστε να συνιστούν παραβίαση της απαγόρευσης «βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».
«Για την ταπείνωση αυτή ευθύνεται η ίδια η Ελλάδα» αναφέρει το περιοδικό συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια “οι έλεγχοι στα σύνορα είναι χαλαροί και το σύστημα εξέτασης αιτήσεων ασύλου είναι αργό και αμφισβιτήσιμο” επισημαίνοντας ότι “το ποσοστό έγκρισης αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα είναι ελάχιστο συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ“.
Το άρθρο αναφέρει ότι από τα σύνορα του Έβρου πέρυσι πέρασαν 47.000 άνθρωποι χωρίς έγγραφα, οι οποίοι δηλώνουν ότι προέρχονται από περιοχές όπως η Σομαλία και η Παλαιστίνη, γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν εκεί
Ο Economist υποστηρίζει πως για να αντιμετωπιστεί η διπλή τραγωδία στην Ελλάδα (ευρώ και μεταναστευτικό) «χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη» η οποία όμως «έχει εξαφανιστεί, αφενός από την διαλυμένη δημοσιονομική εικόνα αφετέρου από τους διαλυμένους ελέγχους στα σύνορα».
Όπως και με την κρίση χρέους, συνεχίζει ο Economist, οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μετανάστευση χρειάζονται βοήθεια από την ΕΕ, με αντάλλαγμα βαθιές μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται συντονισμός των εθνικών πολιτικών ασύλου, ενώ έχει νόημα το μοίρασμα της ευθύνης επανεγκατάστασης των προσφύγων.
«Ο χώρες του Νότου θέλουν να μπορούν σε καιρούς κρίσεων να σταματά η επιστροφή των μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου. Οι χώρες του Βορρά φοβούνται ότι έτσι, οι χώρες του Νότου ουσιαστικά θα εξάγουν το πρόβλημά τους. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας επώδυνος συμβιβασμός: Εάν η Ελλάδα θέλει να αναβληθεί το Δουβλίνο ΙΙ τότε θα πρέπει να αποδεχθεί και προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σέγκεν σε αντάλλαγμα για ελέγχους στα σύνορα» καταλήγει το άρθρο.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών (BdB) Αντρέας Σμιτς, δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως θεωρεί αναπότρεπτη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μετά το 2013. Σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, ο Αντρέας Σμιτς πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας». Παράλληλα, ο Σμιτς τόνισε ότι μία αναδιάρθρωση χρέους «δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >