Ξεκινά σήμερα στο Παρίσι η πρώτη επίσημη συνάντηση υπό γαλλική προεδρία της Ομάδας των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G20) με στόχο την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας. Στη διήμερη σύσκεψη αναμένεται να κυριαρχήσει το κρίσιμο ζήτημα των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και των εμπορευμάτων.

Ads

Την κλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα που είναι οι βασικές αιτίες της αύξησης του πληθωρισμού και των πρόσφατων εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες έχουν ως πρωταρχικό στόχο οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G20.

Λίγο πριν την πρώτη επίσημη συνάντηση της Ομάδας των 20 υπό γαλλική προεδρία, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως οι αυξήσεις τιμών έχουν εντείνει τις οικονομικές ανισορροπίες διεθνώς. Ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέλθει σε «επικίνδυνα επίπεδα» και έχουν εξωθήσει 44 εκατομμύρια ανθρώπους στην φτώχεια από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει του G20, τόνισε πως πρέπει να χαλιναγωγηθούν οι κερδοσκόποι στις τιμές των εμπορευμάτων προκειμένου να μειωθούν οι μεγάλες αυξήσεις και η μεταβλητότητα στις τιμές των τροφίμων.

Ads

Ο Τζον Λίπσκι, β’ διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε στο BBC πως το G20 πρέπει να εργασθεί για την αντιμετώπιση της αστάθειας: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και ιδιαίτερα των τροφίμων». Επισήμανε, δε, πως η αγορά των τροφίμων και των άλλων εμπορευμάτων βαρύνεται σοβαρά από κρατικούς ελέγχους και επιδοτήσεις.

Στο επίκεντρο επίσης θα βρεθεί η σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες. «Εφ’ όσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο θέμα των δεικτών αυτών, γύρω από τους οποίους γίνεται πολλή συζήτηση για την ώρα, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. «Ελπίζουμε ότι το Σάββατο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους δείκτες αυτούς» πρόσθεσε.

Τέλος, άλλα ζητήματα που είναι στην ημερήσια διάταξη του G20 είναι τα σχετικά με τις νομισματικές ισοτιμίες και τα εμπορικά ισοζύγια με κεντρικό το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της ανάγκης υπερτίμησης του κινεζικού νομίσματος.

Πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς, όπως λένε, οι προσδοκίες μέσα στην G20 είναι περιορισμένες, αφού και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν μιλά πλέον, όπως έκανε πέρυσι, για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος και την «αποκαθήλωση» του δολαρίου.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, καθώς Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομιών των κρατών-μελών της.