Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, την Πέμπτη, ότι έχει αρχίσει η σειριακή παραγωγή του πυραυλικού συστήματος Oreshnik και ότι στους προς επιλογή στόχους περιλαμβάνονται και «σημεία λήψης αποφάσεων στο Κίεβο».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας (σσ: διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία μεταξύ έξι πρώην σοβιετικών δημοκρατιών) στην Αστάνα του Καζαχαστάν, ο Πούτιν τόνισε ότι τα συνεχιζόμενα πλήγματα κατά της Ρωσίας από δυτικούς πυραύλους θα απαντηθούν, μεταξύ άλλων και με αυτά τα όπλα, και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας επιλέγουν νέους στόχους για πλήγματα κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σημεία λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.

«Τελικά, τα μέσα της ήττας [τους] θα επιλεγούν από εμάς ανάλογα με τη φύση των στόχων που επιλέγονται για πλήγματα και τις απειλές που τίθενται για τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Πούτιν.

Ads

Πούτιν: Τι κάνει ο Oreshnik

Μίλησε επίσης για τα χαρακτηριστικά του Oreshnik.

«Δεκάδες αυτοδιαχωριζόμενες πολεμικές κεφαλές επιτίθενται στο στόχο με ταχύτητα 10 Mach. Αυτό είναι περίπου τρία χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Η θερμοκρασία των στοιχείων που χτυπούν φτάνει τους τέσσερις χιλιάδες βαθμούς. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, στην επιφάνεια του ήλιου η θερμοκρασία είναι πεντέμισι με έξι χιλιάδες βαθμούς. Έτσι, τα πάντα στο επίκεντρο της έκρηξης διαχωρίζονται σε κλάσματα, σε στοιχειώδη σωματίδια, μετατρέπονται ουσιαστικά σε σκόνη», δήλωσε ο Πούτιν.

«Ο πύραυλος πλήττει ακόμη και ιδιαίτερα προστατευμένα και αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημείωσε ότι, σύμφωνα με στρατιωτικούς και τεχνικούς εμπειρογνώμονες, «σε περίπτωση μαζικής και ομαδικής εφαρμογής αυτών των πυραύλων, δηλαδή πολλών, σε ένα χτύπημα, η ισχύς αυτού του χτυπήματος θα είναι συγκρίσιμη με τη χρήση πυρηνικών όπλων», αν και ο Ορέσνικ «δεν είναι ασφαλώς όπλο μαζικής καταστροφής».

«Πρώτον, επειδή, και αυτό επιβεβαιώθηκε από τη δοκιμή της 21ης Νοεμβρίου, το όπλο αυτό είναι εξαιρετικά ακριβές και, δεύτερον, δεν υπάρχει πυρηνικό φορτίο εδώ, και επομένως δεν υπάρχει πυρηνική μόλυνση μετά τη χρήση του», εξήγησε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν τόνισε ότι «αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε δοκιμές σε συνθήκες μάχης (του Ορέσνικ) ως απάντηση στα χτυπήματα των δυτικών όπλων στο έδαφος των περιοχών Μπριάνσκ και Κουρσκ».

«Φυσικά, δεν υπάρχουν ανάλογα του Ορέσνικ στον κόσμο. Και νομίζω ότι τέτοια ανάλογα δεν θα εμφανιστούν σύντομα», δήλωσε ο Πούτιν.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν την Ουκρανία με ένα από τα νεότερα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, τον βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik χωρίς πυρηνικά, και ο στόχος της εκτόξευσης επιτεύχθηκε.