Το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, η εκλογή των πρυτάνεων, αλλά και τα θέματα που άπτονται του ασύλου αποτελούν τα ακανθώδη ζητήματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των πρυτάνεων, που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Ναύπλιο. Τη σύνοδο, όπου θα παραβρεθεί το Σάββατο και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, θα απασχολήσουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ads

Στη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να συζητηθούν οι προτεινόμενες, από το υπουργείο Παιδείας, αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια, για τη διαχείριση των κρίσεων ασύλου, για το μοντέλο διοίκησης για την αυτοδιοίκηση, αυτοτέλεια και τα όρια των παρεμβάσεων του κράτους στη λειτουργία των πανεπιστημίων, για την οργάνωση σπουδών και για θεσμικά ζητήματα. Ακόμη, τη σύνοδο θα απασχολήσουν δράσεις και προτάσεις ανάδειξης του δημόσιου πανεπιστημίου ως χώρου συλλογικής αριστείας, η στρατηγική χρηματοδότησης της έρευνας, και ακαδημαϊκή πρωτοβουλία για την ενέργεια, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα γίνει συζήτηση επί των αποφάσεων, των ψηφισμάτων και της γενικότερης θεματικής.

Στις βασικές ενστάσεις απέναντι στις προωθούμενες από το υπουργείο Παιδείας αλλαγές περιλαμβάνεται η διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων, η οποία ζητούν να συνεχίσει να πραγματοποιείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και να μην επιλέγεται μέσω διεθνούς πρόσκλησης. Αντίθετοι εμφανίζονται και στην πρόταση του υπουργείου για το νέο μοντέλο διοίκησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, το Συμβούλιο του ιδρύματος πρέπει να έχει αποκλειστικά συμβουλευτικό χαρακτήρα, διαφωνώντας σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να περάσει σε αυτό η δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου.

Για το θέμα της διαχείρισης του ασύλου, αναμένεται να προταθεί η θεσμοθέτηση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Ασύλου με τη συμμετοχή πρυτάνεων, η οποία θα συνδράμει τις πρυτανικές αρχές του ΑΕΙ, στο οποίο θα έχει προκύψει θέμα προστασίας του ασύλου. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή στην εφημερίδα «Ημερησία», ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σημείωσε πως «Δεν πρόκειται απλά για μια συμβολική κίνηση. Επειδή κάθε φορά που ανακύπτει θέμα ασύλου, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία για να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη του Πανεπιστημίου, από εδώ και πέρα όλα τα Πανεπιστήμια θα αντιμετωπίζουμε μαζί αυτά τα ζητήματα».

Ads

Στη σύνοδο των πρυτάνεων αναμένεται να λάβουν χώρα οι τελικές διαπραγματεύσεις υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημιακής κοινότητας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τέλη Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ψήφιση του νέου νόμου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα τιμωρεί τους φοιτητές που διαταράσσουν τη λειτουργία του. Ο λόγος για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο επέβαλε ποινή αναστολής της φοίτησης με αναστολή σε δυο φοιτητές του.

Κινητοποιήσεις κατά του «μνημονίου στην Παιδεία»

Με αφορμή την παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου στο Ναύπλιο, οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην Πελοπόννησο έχουν προγραμματίσει σειρά κινητοποιήσεων το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές Αγώνα ΑΕΙ – ΤΕΙ – Εστίας Καλαμάτας καλούν σε συλλαλητήριο το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 10:00 το πρωί στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου διοργανώνεται παμπελοποννησιακή κινητοποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Ναύπλιο, όπου θα βρεθεί η υπουργός για να μιλήσει στη σύνοδο των πρυτάνεων.