Από όλες τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ μόνο δύο δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΔΠ) για τη σύλληψη του Νετανιάχου και του ισραηλινού υπουργού Άμυνας για τη γενοκτονία στη Γάζα: η Ουγγαρία και η Ελλάδα.

Ads

Ο ακροδεξιός Ούγγρος Ορμπαν τον προσκάλεσε μάλιστα στη Βουδαπέστη, ενώ ο Έλληνας ομόλογος ήταν πιο ντροπαλός: αφού για 48 ώρες απαντούσε με «ουδέν σχόλιο» στη σχετική ερώτηση του Tvxs, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του ΔΠΔ.

Οι ΗΠΑ έχουν εξασκήσει πιέσεις στα ευρωπαϊκά κράτη για να προστατέψουν τον ταύρο εν υαλοπωλείο και σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή. Αλλά ακόμη και η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ότι  αν ο Νετανιάχου εμφανιστεί θα συλληφθεί, γιατί αυτό προβλέπει η διεθνής νομοθεσία για το ΔΠΔ που έχει συνυπογράψει.

Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης. Δυό ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η ακροδεξιά παίζει σημαντικό ρόλο (Τσεχία, Αυστρία) δήλωσαν ότι διαφωνούν αλλά θα εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ads

Διαβάστε: Μαρινάκης / Ούτε κουβέντα για εφαρμογή του εντάλματος σύλληψης Νετανιάχου από την Ελλάδα – «Λάθος η απόφαση»

Γιατί πέρα από τον Ορμπαν, τον φίλο του Πούτιν, μόνο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη διεθνή Δικαιοσύνη και την ΕΕ; Γιατί η κυβέρνησή του παριστάνει την Ευρωπαία μόνο όταν τη βολεύει. Και επειδή έχει μάθει τη Δικαιοσύνη να την επικαλείται όταν συμφέρει. Και να τη γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, όταν οι αποφάσεις της δεν την ευνοούν.

Πέρα από την υποταγή στις οδηγίες της Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης έχει και άλλα κοινά σημεία με τον Νετανιάχου. Το ένα είναι ακριβώς η μανία χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Αυτή ήταν άλλωστε η αιτία της σοβαρότατης πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, πριν την επίθεση της Χαμάς. Η άλλη είναι η συνεχής προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Μόλις προχθές, ο  Νετανιάχου επέβαλλε τη δική του λίστα Πέτσα: η κυβέρνησή του αποφάσισε ότι κάθε φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση δεν θα τοποθετεί πλέον διαφημίσεις στην ανεξάρτητη εφημερίδα Haaretz, που παρά τον πόλεμο μένει πιστή στην κριτική της στάση και στην ανεξάρτητη πορεία της. « Στο Ισραήλ του Νετανιάχου, ελευθερία της έκφρασης σημαίνει ελευθερία να επαινείς τον αρχηγό », απάντησε η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.

Διαβάστε: Ισραήλ / «Τιμωρεί» την εφημερίδα Haaretz γιατί επικρίνει την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ίσως στη στάση του κ. Μητσοτάκη  υπάρχει και μία λατρεία για τη βία του ισχυρού, της οποίας οπαδός δείχνει να είναι και ο Πρετεντέρης. «Τι θα έκανε κάθε σοβαρή, ακόμη και μη σοβαρή χώρα στη θέση του Ισραήλ; Θα άφηνε κάποιες συμμορίες δολοφόνων να σκοτώνουν και να απάγουν ανεμπόδιστα τους πολίτες της; Ή θα τους έκανε να φτύσουν το γάλα της μάνας τους; », έγραψε προ καιρού στα Νέα(12/10). «Το Ισραήλ έκανε (και συνεχίζει από τότε να κάνει) το δεύτερο. Το αυτονόητο».

Αναμενόμενο ήταν να μην του αρέσει και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Προχθές στο Βήμα(25/11) τα έβαλε με τη Νέα Αριστερά που άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης και στο Tvxs που υπέβαλλε τη σχετική ερώτηση:

«Στις 21 Νοεμβρίου ήθελαν «να συλληφθεί ο Νετανιάχου». Υποθέτω από άγημα ”Επικίνδυνων Αποστολών” υπό τον Κούλογλου».

Για τον Νετανιάχου, το ένταλμα σύλληψης αποτελεί μία πρωτοφανή διπλωματική ήττα. Δεν είναι η μοναδική, αλλά πάντως μία από τις αιτίες που δέχθηκε να υπογράψει τη χθεσινή εκεχειρία στον Λίβανο. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να σε κυνηγάνε για εγκληματία πολέμου. Να μην μπορείς να πας για ψώνια στο Λονδίνο με την κυρία Νετανιάχου. Για αυτό η απόφασή του για εκεχειρία έχει και προσωπικά κίνητρα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ τη χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος».

Διαβάστε: Ισραήλ / Εγκρίθηκε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός με το Λίβανο – Το διάγγελμα Νετανιάχου

Γενικότερα, ο Νετανιάχου αποτελεί βασικό εμπόδιο στην επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος και ένοχος για το μακελειό στην περιοχή. Στα πρόσφατα απομνημονεύματά της, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τον κατηγορεί ότι «υπονομεύει πλήρως» τη λύση των δύο κρατών.

Ο δήθεν αδιάλλακτος Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν αυτός που διευκόλυνε τη χρηματοδότηση και έτσι τον εξοπλισμό της Χαμάς, πριν την 7η Οκτωβρίου. Μια πολιτική επιτροπή διερεύνησης της σφαγής, ανακοίνωσε χθες στο Τελ Αβίβ το πόρισμά της. Μεταξύ των άλλων επιρρίπτει την ευθύνη στον Νετανιάχου για την ενίσχυση της ισλαμιστικής οργάνωσης. Γράφει σχετικά η Haaretz:

«Η συμφωνία και η υποστήριξη του Νετανιάχου για τη μεταφορά χρημάτων στη Χαμάς παρά τον χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν στην πράξη ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Ισραήλ δεν έχει πραγματικό πρόβλημα με τη Χαμάς, ούτε στρατιωτικά ούτε οικονομικά. Και αν το κύριο θύμα της τρομοκρατίας της Χαμάς δεν είχε θέμα με τη μεταφορά βαλιτσών με δολάρια στην οργάνωση, γιατί να την πολεμήσουν οι διεθνείς παράγοντες;».

Παρόλα αυτά, Μητσοτάκης και Πρετεντέρης τον υποστηρίζουν. Ο πρώτος γιατί δεν έχει σχέση με τη διεθνή νομιμότητα. Ο δεύτερος γιατί δεν έχει σχέση με τη θαρραλέα δημοσιογραφία – και της Haaretz.

Η  μη συμμόρφωση του κάθε κράτους με τις υποχρεώσεις του, μπορεί να οδηγήσει σε νομικές διαδικασίες και την παραπομπή του ενώπιον του ΔΠΔ.

Αυτό έγινε τελευταία με τη Μογγολία, που δεν συνέλαβε τον Πούτιν. Γιατί και η Ελλάδα των Μητσοτάκη- Πρετεντέρη, κάτι σαν ευρωπαϊκή Μογγολία δεν είναι;