Ο ισραηλινός στρατός δεν αποκλείει να εισβάλει εκ νέου στο Λίβανο, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε χθες Τρίτη μαζί με τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Μπένι Γκαντζ, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ads

«Ηρεμία επικρατεί στα σύνορα καθώς το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ γνωρίζει την αποτρεπτική μας ικανότητα και κράτησε στη μνήμη τις μεγάλες απώλειες που υπέστη από εμάς το 2006», δήλωσε ο Μπαράκ απευθυνόμενος στις ισραηλινές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ. «Αλλά αυτό δεν είναι αιώνιο και μπορεί να κληθείτε να εισβάλετε εκ νέου στο Λίβανο», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε δοκιμασία. Το μυστικό είναι να αντιδράσουμε γρήγορα, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, αν κάτι συμβεί», πρόσθεσε ο Μπαράκ.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χάσαν Νασράλα κάλεσε σήμερα τους μαχητές του να είναι έτοιμοι για ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ. «Θα ήθελα να πω στους Ισραηλινούς ότι στη μνήμη των μαρτύρων μας, λέω τους μαχητές της αντίστασης ότι μια ημέρα μπορεί να τους ζητηθεί να απελευθερώσουν τη Γαλιλαία», δήλωσε ο Νασράλα σε ένα συλλαλητήριο που σηματοδοτεί την τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Ιμάντ Μουγανίγιε, στρατιωτικού ηγέτη του κινήματος. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να πω στους Ισραηλινούς ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί το αίμα του Ιμάντ Μουγανίγιε δεν θα πάει χαμένο», τόνισε ο Νασράλα.

Ads

Άμμεση ήταν η απάντηση, στις δηλώσεις του Σαγιέντ Χάσαν Νασράλα, από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι θα κατακτήσει τη Γαλιλαία, αλλά μπορώ να του πω ότι ούτε καν θα φτάσει εκεί», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οποιοσδήποτε σιωπά μέσα σε ένα καταφύγιο θα πρέπει να παραμένει στο καταφύγιό του». «Έχουμε έναν ισχυρό στρατό και έναν ενωμένο λαό», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 που στοίχισε τη 1.200 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, από λιβανικής πλευράς και 160, στην πλειοψηφία τους στρατιωτών, από ισραηλινής πλευράς.

Εν τω μεταξύ, νέα ένταση προκλήθηκε στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν και τη Συρία με αφορμή το πέρασμα δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ, τα οποία κατευθύνονται προς τη Συρία. Το Ισραήλ χαρακτήρισε την κίνηση, ως την πιο πρόσφατη «πρόκληση» από την Τεχεράνη, ενώ υπαινίχθηκε ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ένα βίντεο, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς αποχαιρετισμού του απερχόμενου Αρχηγού του ισραηλινού γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αφήνει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Συρίας.

Το βίντεο παρουσιάζει μια σύνοψη των υπηρεσιών του στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από το αξίωμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (2007-2011). Αναφέρεται στο βομβαρδισμό ενός μυστικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Συρία, το 2007, και στις ζημιές που προκλήθηκαν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών Stuxnet. Η ευθύνη για την καταστροφή του ύποπτου συριακού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Αλ Kibar το Σεπτέμβριο του 2007 και η ανάπτυξη του ιού των υπολογιστών Stuxnet, που είχε ως στόχο να σαμποτάρει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δεν είχε ποτέ αναληφθεί από το Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε, ο εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παράλληλα, αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, αναφέρει ότι ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα κατέστρεψαν τον συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα στις 6 του Σεπτεμβρίου του 2007, μόλις λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί.