Άλλους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έριξε σε ακραία φτώχεια η αύξηση των τιμών των τροφίμων τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κρούει τον κίνδυνο για το άλμα των τιμών του καλαμποκιού και των σιτηρών. Επισημαίνεται ότι τα ακριβά τρόφιμα πλήττουν κυρίως τους πληθυσμούς των φτωχότερων κρατών που ξοδεύουν περίπου το μισό του εισοδήματός τους για φαγητό.

Ads

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε την Τρίτη ότι οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων «έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα», καταγράφοντας αύξηση 29% πέρυσι, και βρίσκονται μόλις 3% χαμηλότερα από το ζενίθ τους το καλοκαίρι του 2008. Σημείωσε ότι την κατάσταση επιβαρύνουν και οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές, όπως πρόσφατα στη Ρωσία εξαιτίας των πυρκαγιών και τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών.

Κριτήριο για την ακραία φτώχεια ορίζεται η δαπάνη 1,25 δολαρίων την ημέρα ανά άτομο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από αυτό το όριο της φτώχειας.

«Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε κατά 15% μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011, και δεν είναι παρά μόνο 3% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του το 2008» αναφέρει η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Ads

Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί απότομες αυξήσεις στις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη και τα βρώσιμα έλαια, και μια σχετικά μικρότερη αύξηση της τιμής του ρυζιού. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις ήταν προς όφελος των αγροτών και ορισμένων χωρών εξαγωγής και την ίδια ώρα ο αντίκτυπός τους στο σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη είναι αρνητικός. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι αυξήσεις έχουν βγάλει μόνο 24 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, ενώ έχουν βυθίσει σε αυτήν 68 εκατομμύρια άλλους.