Η απώλεια θέσεων απασχόλησης από φορείς και συμβοηθούντα άτομα οικογενειακών επιχειρήσεων, αποτελούν σοβαρό κεφάλαιο για την ανεργία και δεν υπολογίζεται στους δείκτες, όπως σημειώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε ανακοίνωσή του, όπου καταγράφεται ακόμη μια φορά η αγωνία των μικρομεσαίων για ρευστότητα.

Ads

Το ΒΕΑ επισημαίνει με έμφαση την ανάγκη διάθεσης διακριτών κεφαλαίων για αναπτυξιακές δράσεις των μικρότερων επιχειρήσεων με επιτόκια που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους καθώς και διαμόρφωσης μέτρων που θα συμβάλλουν στην επιβίωσή τους την κρίσιμη αυτή περίοδο. (Όπως μέτρο στη σωστή κατεύθυνση είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ και για τις επιχειρήσεις με έναν εργαζόμενο).

Παράλληλα εκτιμά ότι επιβάλλεται η άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων Δημοσίου, ΟΤΑ κ.λπ. προς τις επιχειρήσεις και ο συμψηφισμός του ΦΠΑ ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο όπου η έλλειψη ρευστότητας αποδεικνύεται το σοβαρότερο πρόβλημα για τον βιοτεχνικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα (από πρόσφατη έρευνα ΓΣΕΒΕΕ και από στοιχεία των Μητρώων των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, κλπ.) συγκλίνουν με βεβαιότητα στο γεγονός ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα της κρίσης γιαυτό.

Ads

Το ΒΕΑ τονίζει ότι οι δυσκολίες πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο για τον επιχειρηματικό κόσμο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – των οποίων η διαπραγματευτική ικανότητα με τις τράπεζες εξασθενίζει συνεχώς με το δεδομένο ότι:

– Τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης αυστηροποιούνται
– Το κόστος του χρήματος αυξάνει
– Η αβεβαιότητα και αυτών των αναπτυξιακών προγραμμάτων από πλευράς τελικών επιτοκίων που θα διαμορφώσουν και τραπεζικής ανταπόκρισης, δεν λύνει προς το παρόν το πρόβλημα.