Τις θέσεις τους και το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη πολιτική σκηνή της χώρας παρουσίασαν στο debate το βράδυ της Τετάρτης οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Χριστίνας Βίδου.
Οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Απόστολος Γκλέτσος και Νίκος Φαραντούρης ανέλυσαν τις πολιτικές τους θέσεις ενόψει της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, πάνω σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Οικονομία, Κλιματική κρίση, Κοινωνικού κράτους/Κόμματος-οργάνωση και Εξωτερική πολιτική.
Το debate διεξήχθη σε ήπιο κλίμα με ελάχιστες και «ζυγισμένες» αντεγκλήσεις, όπως για παράδειγμα η απάντηση Πολάκη στην ερώτηση Φάμελλου γύρω από τα λάθη του Κρητικού πολιτικού που «στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ», όπου τοποθετήθηκε ευθέως: «Τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά που πετύχαμε με τη δική μου καθοριστική συνεισφορά, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Ήμουν αυτός που σήκωσε τεράστιο μέρος της αντιπολίτευσης στο επιτελικό παρακτράτος της ΝΔ που αποκάλυψε όλα όσα έκανε με τους Πάτσηδες, με το Σκόιλ Ελικικού.»
Το debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία
Στην πρώτη ενότητα για την οικονομία ο Απόστολος Γκλέτσος ερωτήθηκε για τον προϋπολογισμό και αναφέρθηκε στους μισθούς, λέγοντας ότι στην Ε.Ε. των 27 η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι στην 26η θέση, τονίζοντας ότι δεν θα ψήφιζε κανένα σημείο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν αυτός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μνημονιακοί κανόνες δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή, υπογράμμισε ο Παύλος Πολάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί ανέβασε πολύ τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους», σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια.»
Ο κ. Πολάκης επέμεινε στην επιστροφή του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει από εφέτος. Μιλώντας για το «μαξιλάρι» σχολίασε ότι τον Οκτώβριο του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τα έχει νομοθετήσει αυτά.
«Για να χτυπήσουμε τα καρτέλ πρέπει να έχουμε επανάκτηση στρατηγικών πυλώνων της οικονομίας στο δημόσιο», είπε επίσης ο κ. Πολάκης αναφερόμενος στα ΕΛΠΕ, την Εθνική Τράπεζα, τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Φαραντούρη για τα καρτέλ.
Ο Απόστολος Γκλέτσος ρώτησε τον Νικόλα Φαραντούρη για την ΛΑΡΚΟ, με τον κ. Φαραντούρη να απαντά οτι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ γίνεται με όρους αδιαφάνειας και διαπλοκής, γεγονός για το οποίο κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν, κάνοντας λόγο για μια εμβληματική επιχείρηση για την χώρα, γεωστρατηγικής σημασίας.
Σε ερώτηση του κ. Πολάκη στον κ. Φάμελλο για ενέργεια και ρύθμιση αγοράς, ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Παύλο, όπως ξέρεις, είχα την ευθύνη του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντόπισα τα υπερκέρδη και ο Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη σε μια άτακτη υποχώρηση, όταν δεσμεύτηκε για το 90% φορολόγησης των υπερκερδών. Από τότε έχουμε καταθέσει μια τετραπλή πρόταση για το ρεύμα που περιλαμβάνει προφανώς τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ αλλά περιλαμβάνει ταυτόχρονα τον περιορισμό των υπερκερδών με οριοθέτηση του συντελεστή κέρδους, το ανώτερο 5%, διμερή σταθερά συμβόλαια τα οποία ήταν νομοθετημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υλοποιεί η κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα τον πλουραλισμό της αγοράς ενέργειας με ενεργειακές κοινοτητες ώστε να μπορούν οι δήμοι και οι μικροπαραγωγοί να έχουν και φθηνότερη παραγωγή και φθηνότερο ρεύμα.»
«Χρειάζεται όμως και κάτι παραπάνω. Εκτός δηλαδή από τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, χρειάζεται να κάνουμε και ρύθμιση της αγοράς. Και πρέπει να σου θυμίσω ότι όταν είχαμε εμείς τον έλεγχο της κυβέρνησης τα ΕΛΠΕ, παρ’ ότι δεν είχαμε την πλειοψηφία, μπόρεσαν με διοικήσεις που είχαν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Σε ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη στον Νίκο Φαραντούρη εάν θα μεταφέρει τις απόψεις του για τη συνεργασία επιχειρήσεων και πανεπιστημίων στον ΣΥΡΙΖΑ, και κατά πόσον αυτό διαφέρει με τo «business friendly» κόμμα που πρεσβεύει ο κ. Κασσελάκης, εκείνος απάντησε πως «δεν δαιμονοποιώ τίποτα αλλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο, κάτι που κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται.» Ο κ. Φαραντούρης ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επανακατάργησης πειραματικών σχολείων και εάν η αριστεία είναι «ρετσινιά», στο οποίο απάντησε ότι «στον πυρήνα της πολιτικής του ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τις ίσες ευκαιρίες και μετά να μιλήσει για αριστείες. Δεν είμαι υπέρ της προσχηματικής αριστείας. Και για να τελειώνουμε με ένα μύθο, ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν κατά της αριστείας.
Ο Νίκος Φαραντούρης ρώτησε τον Σωκράτη Φάμελλο σχετικά με το ολιγοπώλιο των τραπεζών, για το οποίο ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ως πρόεδρος της Κ.Ο. επέλεξε να ανεβάσει το θέμα της αισχροκέρδειας των τραπεζών, καθώς «όλα αυτά είναι λεφτά που φεύγουν από τα νοικοκυριά.»
«Εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών, θα πρότεινα, ένα τμήμα και των υπεκερδών και άλλων ολιγοπωλίων, να γίνουν ταμείο εγγυοδοσίας για επαγγελματίες και κοινωνικές ομάδες. Δεν θέλουμε να βάλουμε φόρους. Θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα στην κοινωνία», υπογράμμισε.
Για διπλή αισχροκέρδεια τόσο από την αγορά όσο και από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο κ. Φάμελλος, ο oποίος ρωτήθηκε επίσης για το ποια μέτρα θα λάβει για τη στέγαση: «Έχουμε μια έκρηξη στη στέγη σε τιμές προ 2008 ενώ οι μισθοί δεν έχουν φτάσει εκεί. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στο δημογραφικό. Η στέγη πρέπει να γίνει δημόσια πολιτική και η κυβέρνηση απουσιάζει. Θα πρέπει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τις ενισχύσουμε και εισοδηματικά και να σταματήσουμε την ασυδοσία servicers και funds.»
Το debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική κρίση
Σε ερώτηση ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στη διαχείριση ακραίων καταστάσεων, όπως αυτές που καταγράφονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Πολάκης τόνισε: «Για εμένα κατ’αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί», και τόνισε πως «αυτή τη στιγμή ζούμε μια εποχή μετάβασης, όπου η ανέξελεγκτη μεγέθυνση της οικονομίας και η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ξεπερνά τα όρια της αντοχής του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, δημιουργεί ρύπανση πολλών μορφών και δημιοργεί και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας.»
Επιπλέον, «εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που είναι η εισαγωγή στην ψηφιοποίηση της ζωής μας, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Κάνουμε κάτι τέτοιο; Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για την Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είναι αντιπλημμυρικά παντού και στις λαϊκές γειτονιές των πόλεων και για την προστασία των καλλιεργειών. Εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος και από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν στράφηκε, ακόμα το περιμένουμε», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν θα δοθούν νέες άδειες για υποθαλάσσιες έρευνες: «Όταν τελειώσουν οι έρευνες που γίνονται τώρα, θα πρέπει να υπολογιστεί η βιωσιμότητα». Παράλληλα, τόνισε ότι «η κλιματική κρίση φέρνει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος.»
«Δεν είναι μόδα η ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος, ενώ είπε πως «έχω ακούσει πολλές δεσμεύσεις, αλλά δεν έχουμε δει έργα», ανέφερε, ενώ σχολίασε ότι «η εκλογή Τραμπ δημιουργεί νέα ερωτήματα.»
Για την κλιματική κρίση ο κ. Γκλέτσος αναφέρθηκε στην πρόληψη των πυρκαγιών: «Η πυρκαγιά δεν σβήνεται την στιγμή που έχουμε το φαινόμενο. Όταν το καλοκαίρι αφήνεις όλα τα ξερά, σίγουρα θα καείς. Πας και τα καθαρίζεις, φτιάχνεις του κρουνούς και είσαι έτοιμος να ξέρεις ότι δεν θα καούν άνθρωποι.»
Σε ερώτηση του κ. Πολάκη στον κ. Φαραντούρη για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, ο Παύλος Πολάκης τόνισε: «Έχω εδώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1.212.000.000 ευρώ που κατευθύνεται σε 33 εταιρείες για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Αυτές οι εταιρείες έχουν καταστρέψει κορυφές των βουνών, κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά πεδία, έχουν καταστρέψει γη υψηλής παραγωγικότητας για να βάζουν φωτοβολταϊκά. Συμφωνείς με μια τεράστια στροφή της χρηματοδότησης αυτής από αυτές τις εταιρείες σε δήμους και ενεργειακές κοινότητες, με πολιτική επιλογή της αυριανής κυβέρνησης, για να φτάσουμε αυτό που κάνει ο δήμος Αγιάς: Να πληρώνει για 14.000 ρολόγια της δημοτικής επιχείρησης με ένα πάρκο 2 μεγαβάτ που έχει φτιάξει, 144 ευρώ λογαριασμό ρεύματος…Αν συμφωνείς να αλλάξουμε τελείως την γραμμή αξιοποίησης των ΑΠΕ.»
Σε πνεύμα σύμπνοιας, ο κ. Φαραντούρης πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Πολάκη, πως «Παύλο, η ερώτησή μου προς τον Τζεντιλόνι και τον Ντομπρόφσκις πριν 20 ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ακριβώς αυτό. Δηλαδή η ολιγωρία και η αβελτηρία της ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα και προς τα κάτω και η κατεύθυνση όλων των χρημάτων σε μια δράκα επιχειρήσεις. Και, μάλιστα, δεν έχει κοινοποιήσει και εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις.»
Επιπλέον, τόνισε πως υπερασπίζεται «την ενεργειακή δημοκρατία και τις ενεργειακές κοινότητες και υπενθυμίζω σε όλο τον κόσμο που μας βλέπει σημερα ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες. Η δυνατότητα όλων μας, εδώ πέρα, να παράγουμε τη δική μας ενέργεια.»
Σε ερώτηση για την τραγωδία της φωτιάς στο Μάτι το 2018, ο κ. Πολάκης ερωτήθηκε πως «προσφάτως ο κ. Κασσελάκης είπε ειδικά ότι γνωρίζατε. Το ερώτημα είναι τελικά γνωρίζατε;», στο οποίο ο Παύλος Πολάκης απάντησε: «Ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της ομάδας αλήθειας, γυρνώντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικού παρελθόντος του…Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να το κρύψουμε; Για ποιο λόγο; Να πετύχουμε τι; Αυτή την τοξική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας ότι έκρυβε και δεν ντρέπονται να λένε τέτοια πράγματα.»
Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης συμπλήρωσε: «Αισχρή προπαγάνδα σε μία κατάσταση που σε μιάμιση ώρα κάηκε από την κορυφή του βουνού μέχρι κάτω, με 10-11 μποφόρ αέρα, που υπήρξε αυτή η καταστροφή και που εμείς αφήσαμε μια ολόκληρη υποδομή και μία άλλη λογική με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών που το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και φτιάξε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που τι κατάφερε; Ούτε τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δεν έχει μπορέσει να χρησιμοποιήσει με το πρόγραμμα Αιγίς.»
Το debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική
Στο πλέον κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, και ερωτώμενος για εξωτερική πολιτική και «κρυφή ατζέντα», ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «έπρεπε να συνεχιστεί μια δυναμική πολιτική που να βοηθά και τη χώρα. Εμείς βάζουμε κόκκινες γραμμές», και πως η σύγκρουση Σαμαρά – Μητσοτάκη «αποκάλυψε ένα μεγάλο λάθος του κ. Μητσοτάκη. Ακολούθησε την πολιτική Σαμαρά και τώρα μας λέει ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων.»
Σε ερώτηση – «σφήνα» της δημοσιογράφου Χριστίνας Βίδου για το αν «σας αρκεί η ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη», ο κ. Φάμελλος είπε πως «όταν βλέπετε να υπάρχει διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και παραίτηση του γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ, οφείλεις ως αξιωματική αντιπολίτευση να θέσεις όρους και να πιέσεις την κυβέρνηση να είναι συνεπής στις κόκκινες γραμμές της.»
Για το αν ήταν σωστή η στάση της Ελλάδας που συντάχθηκε με τους Νατοϊκους συμμάχους στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Πολάκης απάντησε πως «προφανώς και δεν συμφωνούμε με την ρωσική εισβολή. Αν το δεχόμασταν θα ήταν σαν να συμφωνούσαμε με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», υπογράμμισε όμως ότι «δεν είχαμε όμως κανένα λόγο να στείλουμε πυρομαχικά στα τάγματα του Αζόφ της Ουκρανίας και να γίνουμε μέρος του πολέμου καταστρέφοντας συμμαχίες με χώρες όπως και η Ρωσία.»
«Εμείς πρωτοστατούμε στη λήξη του πολέμου και όχι να στέλνουμε όπλα σαν τον πιο πειθήνιο μαθητή των ΗΠΑ,» όπως συμπλήρωσε.
O Νικόλας Φαραντούρης σε ερώτηση αν η κυβέρνηση αντιδρά σωστά απέναντι στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας που παραβιάζει την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκαλώντσας τη χώρα «Μακεδονία» απάντησε:
«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον, τέσσερα χρόνια τώρα και η ολιγωρία της κυβέρνησης έγκειται σε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, πρώτα. Πρόσφατο παράδειγμα με τον Ράμα. Δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά στην ουσία τους. Διολισθαίνουμε σε μια σχέση διμερή Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα -Τουρκία, Ελλάδα – Αλβανία. Αυτό ξέρετε τι είναι; Γκολ από τα αποδυτήρια στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Εάν πραγματικά θέλεις να είσαι πρωταγωνιστής στην περιοχή σου, καθιστάς όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκά. Γιατί; Γιατί είσαι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διότι είσαι ενεργός και αξιόπιστος εταίρος και όχι δεδομένος και σιωπηλός στη γωνία σου και με το κεφάλι κατεβασμένο. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει αξιοποιήσει τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσει όσο έπρεπε και τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Το δεύτερο λάθος είναι μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πράξεων. Όταν χαρακτηρίζεις το προηγούμενο διάστημα ότι η συμφωνία των των Πρεσπών είναι δυναμίτης στη σταθερότητα, στην περιοχή και στα Βαλκάνια, πως θα την υπερασπιστείς στη συνέχεια και θα ζητάς η Βόρεια Μακεδονία να αποκαλείται με τη συνταγματική της ονομασία, τη στιγμή που μέσα στο ίδιο σου το κόμμα έχει σαμποταριστεί;»
Σε ερώτηση προς τον κ. Γκλέτσο αναφορικά με το μεταναστευτικό και αν είναι σύμφωνος με την πολιτική των κλειστών συνόρων ή αν έχει να αντιπροτείνει κάτι άλλο, εκείνος απάντησε πως «Θα το διαχειριστούμε ευρωπαϊκά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα και με έναν τρόπο ανθρωπιστικό αλλά και πατριωτικό και κυρίως ευρωπαϊκό, θα κοιτάξουμε με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσουμε στο μεγάλο αυτό ζήτημα το οποίο θα βρεθεί μπροστά μας να δώσουμε την καλύτερη δυνατή απάντηση.»
Αναφορικά με παλαιότερη δήλωσή του για την δημιουργία «οίκων ανοχής για μετανάστες» και αν επιμένει σε αυτή του τη δήλωση, είπε: «Αυτή η ερώτηση ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση στην Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα.»
Προσπαθώντας να εξηγήσει, συμπλήρωσε πως «όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους, μιλάω για τις συμφωνίες εργατών οι οποίοι έρχονται νόμιμα – μετά από συμφωνίες δύο κρατών – για να εργαστούν, πρέπει όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητά τους, αλλιως υπάρχουν ζητήματα. Ζητήματα και υποζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου. Το έχουμε βρει και μακάρι να λυθεί και να μην το ξαναβρούμε. Όταν θες να κυβερνήσεις, πρέπει να τα σκέφτεσαι όλα.»
Το debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για το Κοινωνικό κράτος / Κόμμα-οργάνωση
Για τους απλήρωτους εργαζόμενους στην εφημερίδα Αυγή και Στο Κόκκινο, ο Νίκος Φαραντούρης απάντησε πως «πριν από 2 μήνες είχα βγει στο «Κόκκινο» και είχα καταθέσει το πλάνο αναδιάρθρωσης από την εμπειρία που έχω από τέτοια πράγματα στην πράξη. Το σχέδιό μας βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες. Πρότεινα μια εταιρία συμμετοχών που θα μπούν η Αυγή και το Κόκκινο, να πάρει ο Ρ/Σ μια περιβαλλοντική διάσταση και χαρακτήρα ώστε να υπάρξουν κονδύλια από την Ευρώπη.»
Παρόλα αυτά, η Χριστίνα Βίδου επέμεινε πως «οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούει τη φωνή τους», στο οποίο ο κ. Φαραντούρης απάντησε πως «την ακούμε και οφείλουμε να ακούμε τη φωνή τους. Λυπάμαι που κάποιοι άφησαν εκεί να φθάσει ο σταθμός και η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς. Το πιο εύκολο θα ήταν να σιωπήσω τη στιγμή που δεν διαχειρίστηκα το πρόβλημα. Εγώ ένα πράγμα θέλω, να εξασφαλίσουμε τις θέσεις και τον πλουραλισμό.»
Ερωτώμενος αν υπήρχαν «μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Πολάκης ήταν σαφής: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες Κασσελάκη», όπως ανέφερε, ενώ τόνισε ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης, αν γνώριζαν το πόθεν έσχες του. «Πιστέψαμε έναν άνθρωπο που είπε ότι την οικογένειά του την χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμα». «Αυτό που έδειξε στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα excel. Εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν», πρόσθεσε.
Σε follow up ερώτηση στον κ. Πολάκη, απάντησε γιατί δεν είχε ερευνήσει νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, «αφού είχαν περάσει πολλοί μήνες.»
«Ο λόγος που έψαξα, ο λόγος που με έκανε να αλλάξω άποψη σε σχέση με το αν θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι. Προφανώς θα έπρεπε να έχει ψαχτεί και τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας», αποσαφήνισε ο κ. Πολάκης.
«Από ‘κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος γιατί διαχειρίστηκε τέσσερα χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς να κλέψει μισό ευρώ και εγώ στο υπουργείο μπορεί να μιλάω 2 ώρες για αυτά τα πράγματα και είμαστε απόλυτα υπερήφανοι για ότι περάσαμε δίπλα από ποταμούς χρήματος και δεν απλώσαμε το χέρι μας, ενώ άλλοι το άπλωσαν», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα τεκταινόμενα στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς ο κ. Γκλέτσος για όσα έγιναν πριν δυο εβδομάδες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με «δύο κατηγορίες συνέδρων στον χώρο και αδυναμίας πρόσβασης για έναν αριθμό εκλεγμένων συνέδρων», και αν αυτό είναι «ενδεικτικό του πώς θα λειτουργεί το κόμμα την επόμενη ημέρα», τόνισε: «Όχι βέβαια. Κατ’αρχήν δεν υπήρξε αδυναμία. Ήταν ένα συνέδριο [στο οποίο] ο έκπωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε με τον προσφιλή του τρόπο να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Έφερε πολλούς, η αλήθεια είναι ότι έφερε πάρα πολλούς. Ήταν στα πέριξ του συνεδρίου, όλοι οι παράδρομοι γεμάτοι από λεωφορεία, έφερε πολλούς.»
«Αλλά αυτό δημιούργησε στην πόρτα μια στεναχώρια. Αυτό είναι αλήθεια», συμπλήρωσε. «Από εκεί και πέρα, όμως, το συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν, με δυσκολία, όλοι οι σύνεδροι που έπρεπε να μπουν, οι εκλεγμένοι σύνεδροι – αυτό το πιστοποιούν οι παρατηρητές δημοσιογράφοι. Το συνέδριο έγινε, όπως έπρεπε να γίνει.»
Όσον αφορά στον κ. Κασσελάκη, συμπλήρωσε πως «ο ίδιος ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή. Ήρθε μέχρι έξω, αλλά δεν μπήκε μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή επί του προεδρείου ή επί της διαδικασίας. Τίποτε απολύτως. Και το συνέδριο έληξε κανονικά όπως έπρεπε να λήξει.»
Επιπλέον, ο κ. Γκλέτσος απέρριψε, σε συμπληρωματική ερώτηση, τον ισχυρισμό ότι απορρίφθηκε η υποψηφιότητα Κασσελάκη «γιατί δεν υπήρχε κάποιος που να μπορεί να τον κερδίσει», λέγοντας ότι «υπάρχει ένα καταστατικό και πρέπει να το σεβόμαστε. Ο κ. Κασσελάκης αποκλείστηκε επειδή ο ίδιος ήθελε να αποκλειστεί. Όταν παίρνει το καταστατικό και το κάνει ‘’πατσαβούρα’’, το πετάει κάτω και το πατάει και περιδιαβαίνει κάθε μέρα τα κανάλια και μιλάει με τον τρόπο που μιλάει (για ΚΕ, για μαύρα ταμεία κλπ) (…) Ο κ. Κασσελάκης ήθελε να φύγει και κάθε μέρα θα δικαιώνει για το ότι τον έθεσε η ΚΕ έκπτωτο.»
Στην συνέχεια, τους λόγους που δεν τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο, ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη ο Σωκράτης Φάμελος, ζήτημα καίριο, για το οποίο ο κ. Πολάκης απάντησε πως «Δεν θα έκανα το εγκληματικό πολιτικό λάθος του κ. Κασσελάκη που έβαλε πολιτική πειθαρχία και διατήρησε ο κ. Μητσοτάκης την δεδηλωμένη. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχθώ την τεκνοθεσία από παρένθετη μητέρα είτε αφορά ομοφυλόφιλους είτε ετεροφυλόφιλους. Αυτό είναι εμπόριο και μάλιστα στυγνό εμπόριο.»
Πίεση όμως για τις ιερόδουλες δέχθηκε και αργότερα, προς το τέλος του debate από τον κ. Φάμελλο ο κ. Γκλέτσος, όταν του είπε πως «με τη θέση σου για τις ιερόδουλες εξέθεσες τον ΣΥΡΙΖΑ», και φυσικά απάντησε περαιτέρω ο κ. Γκλέτσος: «Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε αν μιλάμε για όλα, στα κομματικά όργανά μας. Αν πούμε κάτι που είναι εκτός γραμμής και δεν το καταλάβουμε ερχόμαστε στα όργανα και μπορεί να ανακαλέσουμε. Αλλά μπορούμε και να διαφωνούμε. Δεν πρέπει να είμαστε στρατιώτες που λέμε σε όλα ναι. Μπορούμε να συνυπάρχουμε με τις διαφωνίες μας.»
Φάμελλος για Κασσελάκη
Ο Σωκράτης Φάμελλος κλήθηκε να απαντήσει αν, ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησε σε κάποιο νομοσχέδιο με τον κ. Κασσελάκη και δεύτερον πότε συνειδητοποίησε ότι δεν κάνει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας: «Νομίζω πως όταν σωρεύτηκαν σοβαρά πολιτικά προβλήματα τα οποία οδηγούσαν στη συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εγώ, αλλά όλα σχεδόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – στην πλειοψηφία τους – άρχισαν να ανησυχούν, γιατί κανείς να βλέπει το κόμμα μας να είναι σε μια δύσκολη στιγμή, όχι απλά συρρίκνωσης και απαξίωσης.»
Συνεχίζοντας επί της ίδιας ερώτησης, συμπλήρωσε πως «έβαλα και στην ΠΓ του κόμματος, αρκετές φορές, και τον Φεβρουάριο, αλλά ιδιαίτερα τον Μάιο που κάναμε δύο συνεδριάσεις, την αντίθεση μου με συγκεκριμένα προβλήματα. Όπως πχ το ότι δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του συνεδρίου. Όταν δηλαδή υπήρχε μια λανθασμένη εξέλιξη στο συνέδριο που εγώ διαφώνησα και ζήτημα να πάμε ενωμένοι στη μάχη των ευρωεκλογών, αυτή η απόφαση για να συνεχίσουμε ενωμένοι και πιο συλλογικοί δεν εφαρμόστηκε.
Εξηγώντας περαιτέρω, είπε πως «αυτή η διαφωνία βέβαια κατατέθηκε και στον ίδιο τον πρόεδρο ιδιωτικά, σε περιορισμένες βέβαια συζητήσεις. Αλλά κατατέθηκε και στα όργανα. Ακόμα και στην ΚΕ που έγινε τον Ιούλιο, που δυστυχώς είχα covid και δεν πήγα, έστειλα έγγραφη τοποθέτηση ότι σε ανώτατο επίπεδο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του συνεδρίου.»
Ο ΣΥΡΙΖΑ «συρρικνωνόταν και ταυτόχρονα απαξιωνόταν. Με πάρα πολλά πολιτικά λάθη που θα έλεγα ότι κορυφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές. Τότε που άνοιξε η συζήτηση για τα μαύρα ταμεία, η παράλογη αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα πολλά προβλήματα με τη διαγραφή του Παύλου χωρίς να συζητηθεί στην ΠΓ, με την Αθηνά Λινού, με τον Όθωνα Ηλιόπουλο.»
Όπως είπε επιπλέον, «έβαλα, λοιπόν, εγώ ζήτημα να υπάρχει προσφυγή στη βάση – όχι μόνο εγώ, το έβαλαν και άλλοι σύντροφοι – χωρίς μομφή. Ήταν μια πολιτική αντίθεση για να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς αν τελικά είχε δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν ζήτησε τον Φεβρουάριο προσφυγή στην κάλπη, ο κ. Φάμελλος είπε: «Τοποθετήθηκα στο συνέδριο. Εγώ με άλλους συντρόφους ζήτησα να μην πάμε» σε εκλογές.
«Πρέπει να πω ότι η προσπάθεια που έκανα δεν εκτιμήθηκε, δεν έπιασε τόπο. Αν το ήξερα, θα έπρεπε να κάνω σκληρότερη αυτοκριτική. Δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη ενός κόμματος ο πρόεδρος του, όπως έκανε δυστυχώς ο προηγούμενος πρόεδρος και αυτό ήταν εις βάρος και του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας», πρόσθεσε.
Τα οράματα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ όπως τα παρουσίασαν στο debate
Μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων ενοτήτων ο κάθε υποψήφιος παρουσίασε το προσωπικό του πολιτικό όραμα με λίγες λέξεις.
Παύλος Πολάκης
«Το όραμά μου είναι αυτό που ασπάστηκα στην ηλικία των 18-24. Επέλεξα το αξιακό στρατόπεδο της Αριστεράς. Το βασίλειο της ελευθερίας, όπως λέγαμε. Αυτό το όραμα σήμερα, συμπυκνώνεται στο πρόγραμμα της Έντιμης Ελλάδας, να ελπίζει ο φτωχός, να ξαναβρεί χαρά ο συνταξιούχος. Να βρει δύναμη και στήριξη ο αγρότης. Να ονειρευτούν ξανά οι νέοι και να μην φεύγουν από την χώρα. Να έχουμε μια σωστή και γρήγορη δικαιοσύνη. Να προστατεύσουμε την πατρίδα. Να ανατρέψουμε τις μνημονιακές αδικίες. Για να γίνουν αυτά απαιτείται σύγκρουση με την διαπλοκή. Έδειξα ότι μπορώ να πάρω κρίσιμες αποφάσεις.»
Απόστολος Γκλέτσος
«Η Αριστερά υπάρχει για δύο λόγους. Για να προσφέρει δίχτυ ασφαλείας για τον κάθε αδύναμο και να μπορεί να έχει αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης, να δίνει όνειρα και ελπίδα. Στόχος της υποψηφιότητάς μου είναι το δυνάμωμα του κόμματος και των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τους ανθρώπους του μόχθου. Έχω μάθει να μπαίνω μπροστά στα δύσκολα. Προέρχομαι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να ακούμε τους πολίτες. Να είμαστε στην κοινωνία, παντού, όπως ήμασταν στην κρίση. Να το ξανακερδίσουμε γιατί το χάσαμε. Το σύνθημά μου είναι «Αλλαγή Πορείας», αλλά προς τα αριστερά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα. Με περισσότερο κράτος, για ευημερία, ίσες ευκαιρίες για όλους.»
Σωκράτης Φάμελλος
«Πιστεύω στην αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ένα κόμμα που να είναι σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και δίνει κυβερνητική προοπτική. Η κοινωνία θέλει να δώσουμε λύσεις. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα συγκροτημένο κόμμα. Την Κυριακή να πατήσουμε restart. Δεν περισσεύει κανείς. Να καλέσουμε όσους έφυγαν. Η επόμενη Κυριακή είναι κάλεσμα Δημοκρατίας. Να ανταποκριθούμε στην πραγματική κοινωνική ανάγκη.»
Νίκος Φαραντούρης
«Είναι η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός κόμματος που κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα. Που μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων κράτησε όρθια τη χώρα. Δεν θέλω ένα κόμμα που κλονίζεται από τα εσωτερικά του. Δεν θέλω ένα κόμμα αχινό. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα του 5-6%. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα που δεν μπορεί να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης. Αν δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό ποιος θα το κάνει; Δεν ξεπήδησε κάτι ελπιδοφόρο ένα χρόνο τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορική υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Όταν τα κακώς κείμενα φτάνουν να ξεχειλίζουν, οφείλω να το επισημαίνω. Μπορώ να αποτελέσω λύση της επόμενης ημέρας.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >