Ο Γενικός Πρόξενος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου
Δηλώσεις του Γενικού Πρόξενου στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης Ομόνοια, προκάλεσαν την αντίδραση του αλβανικού Τύπου και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Κοινοβούλιο της χώρας. «Δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Στην Κορυτσά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται στην ερχόμενη απογραφή πληθυσμού να δηλώσουν αυτό που είναι. Οι παππούδες σας εδώ ήταν Έλληνες, εδώ έγιναν ένδοξες ελληνικές μάχες, ο ελληνικός λαός ήταν πάντοτε παρών εδώ. Να πάτε στους τάφους των προγόνων σας που γράφουν ελληνικά και να πράξετε κατά συνείδηση. Σε αυτούς του τάφους οι πατεράδες σας έχουν γραφεί με ελληνικά ονόματα και η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή του ελληνικού πληθυσμού. Πρέπει να μάθετε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα δικαιώματα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς του αλβανικού κράτους και ειδικά στην περιοχή που αντιπροσωπεύει την Βόρειο Ήπειρο», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Οικονόμου.
Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ένωσης Δημοσιογράφων Κορυτσάς πως από εδώ και στο εξής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα καλύπτονται οι δραστηριότητες του Γενικού Πρόξενου. Σε αντίστοιχη πράξη προέβη και η Ένωση Δημοσιογράφων Αργυρόκαστρου. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ένωση Δημοσιογράφων Αλβανίας ζητά από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να αντιδράσει στις δηλώσεις Οικονόμου.
Παράλληλα, σύμφωνα με άρθρο του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Εθνικών Θεμάτων Καστριότ Φράσερι στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, «η αλβανική κυβέρνηση δεν πρέπει να σιωπά όταν η Ελλάδα, για επεκτατικούς σκοπούς, μιλά για Βόρειο Ήπειρο». Ο ίδιος ζητά να κηρυχθεί ο Έλληνας Πρόξενος ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Αντίστοιχα και ο ιστορικός Αρμπέν Πούτο, μέσω της Τέλεγκραφ, ο οποίος θεωρεί πως οι δηλώσεις «προκαλούν τους Αλβανούς την ώρα που οι διπλωμάτες της χώρας δεν τολμούν να μιλήσουν για την Τσαμουριά».
Το ζήτημα τέθηκε και σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της αλβανικής Βουλής, όπου οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας φέρονται από τη μία πλευρά ότι ζήτησαν να μη συνταχθεί επιστολή για την κήρυξη του Πρόξενου ως «ανεπιθύμητου προσώπου», προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις, από την άλλη πλευρά ότι σημείωσαν πως περιμένουν αποστασιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από το Γενικό Πρόξενο. Πληροφορίες από την αλβανική Βουλή αναφέρουν πως στην περίπτωση επανάληψης ανάλογου περιστατικού η αντίδραση της Αλβανίας θα είναι «πολύ έντονη».
Από την πλευρά του, δια στόματος του κ. Δελαβέκουρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως η Αθήνα «αντιλαμβάνεται την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία ως μία γέφυρα φιλίας των δύο λαών» και πως «ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Ο ίδιος προσθέτει πως «η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είναι ένα εργαλείο πρώτα από όλα για την ίδια την αλβανική πολιτεία, είναι ένα εργαλείο πολύτιμο, και θα πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και ως προς αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή της, ως ένα απαραίτητο βήμα για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
Αφού επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εκφράζει την πεποίθηση ότι «δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις», για να καταλήξει: «Η συνεργασία μας είναι συνεχής, οι συνομιλίες, οι επαφές, ο διάλογος είναι συνεχείς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι σημαντικό και από την αλβανική πλευρά, η ελληνική εθνική μειονότητα να γίνεται, όπως είπα, αντιληπτή ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >