O διοικητής Hassan al-Roweni απευθύνεται στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ

Ads

Για «ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών» από τον Χόσνι Μουμπάρακ κάνουν λόγο αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου, ενώ διεθνή Μέσα μεταδίδουν πως αναμένεται παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου το βράδυ της Πέμπτης. Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο Μουμπάρακ θα απευθύνει διάγγελμα προς το λαό από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, απόψε το βράδυ. Υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη, πάντως, που διαψεύδουν τις πληροφορίες αυτές. «Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν στην Αίγυπτο την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Λεύκος Οίκος έκανε λόγο για «ρευστή κατάσταση» στη χώρα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ένοπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση από σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσει για τις επί 17 ημέρες συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο στρατός επισήμανε πως συγκάλεσε τη συνάντηση σε απάντηση της πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

«Βάσει της υπευθυνότητας των ενόπλων δυνάμεων και τη δέσμευσή τους για την προστασία των ανθρώπων και την ικανότητά τους να προστατεύσουν το έθνος… και σε συμπαράσταση των νόμιμων αιτημάτων των ανθρώπων, (ο στρατός) θα συνεχίσει να συναντάται σε διαρκή βάση για να εξετάσει μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για τη προστασία του έθνους και τις φιλοδοξίες του αιγυπτιακού λαού», αναφερόταν στη δήλωση.

Ads

Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό τον υπουργό Άμυνας Mohamed Tantawi, και όχι τον Χ. Μουμπάρακ, που ως πρόεδρος θα ηγούνταν κανονικά μιας τέτοιας σύσκεψης.

Νωρίτερα, ο Hassan al-Roweni, διοικητής του αιγυπτιακού στρατού απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρι του Καΐρου, δήλωσε πως «όλα όσα επιθυμείτε θα πραγματοποιηθούν». Από την πλευρά του, ο Hassam Badrawi, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε στο BBC και το Channel 4 News πως αναμένει ο Μουμπάρακ να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Μάλιστα, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες με τον πρόεδρο Χόασνι Μουμπάρακ που είχε συνάντηση με τον διορισμένο από τον ίδιο αντιπρόεδρο της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν.

Μετά τη δήλωση του Hassan al-Roweni, πλήθος άρχισε να προσέρχεται στην πλατεία Ταχρίρ, όπου ήδη βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές. «Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι» και «Κάτω ο Μουμπάρακ», φώναζαν οι διαδηλωτές. Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία και περιμένουν την ομιλία του Μουμπάρακ. Οι στρατιώτες παραμένουν ακίνητοι περιμετρικά της πλατείας, στο Κάιρο, ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Αιγύπτου, εξέφρασε απόψε φόβους ότι ο στρατός της χώρας ενδέχεται να προετοιμάζει στρατιωτικό πραξικόπημα. Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια στρατιωτική ηγεσία στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ φωνάζει: «Πολιτική διακυβέρνηση και όχι στρατιωτική».

Ο Ahmed Shafiq, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε επίσης στο BBC ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να ανακοινώσει την αποχώρησή του το βράδυ της Πέμπτης και πως η κατάσταση «θα ξεκαθαρίσει σύντομα». Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Shafiq, μιλώντας στην αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, επισήμανε πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση. Αλλά κα ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου, Ανάς ελ-Φέκι, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά ξένα Μέσα υπογράμμισε πως «Ο πρόεδρος παραμένει στην εξουσία. Ο πρόεδρος δεν παραιτείται και όσα ακούσατε στα μέσα ενημέρωσης είναι μια φήμη».

Πάντως, ο επικεφαλής της CIA Leon Panetta φέρεται να δήλωσε πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» ο Μουμπάρακ να παραιτηθεί το βράδυ της Πέμπτης.

>

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε για ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο τονίζοντας ότι η παρούσα κατάσταση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, οι Βρετανικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου αγνοείται η τύχη ενός Βρετανού, του Χίσαμ Μόρσι, ο οποίος βρισκόταν στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου μαζί με τους διαδηλωτές. Η Βρετανία κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να εξετάσουν «γρήγορα» εάν ο Μόρσι συνελήφθη και, στην περίπτωση που έχει συμβεί αυτό, να γνωστοποιήσουν στις βρετανικές αρχές πού βρίσκεται.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν διατηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. «Ο γενικός γραμματέας γνωρίζει τις αναφορές της πιθανολογούμενης ως επικείμενης παραίτησης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί, φαίνεται ότι οι εξελίξεις προχωρούν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γγ, Μάρτιν Νεσίρκι..

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ οι διαδηλωτές βρίσκονται στη 17η ημέρα κινητοποιήσεών τους, με τα συνδικάτα να συντάσσονται με τους διαμαρτυρόμενους Αιγύπτιους. Για δεύτερη ημέρα, τα αιγυπτιακά εργατικά συνδικάτα προχώρησαν σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καλούν σε διαμαρτυρία 10 εκατ. πολιτών την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, έρευνα ξεκίνησε στη χώρα, με τον ανώτατο αξιωματούχο που διέταξε τις δυνάμεις να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στις 28 Ιανουαρίου, να αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και Αιγύπτιοι ακτιβιστές κατήγγειλαν πάντως σήμερα ότι ο στρατός συνέλαβε δεκάδες Αιγύπτιους που συμμετείχαν στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ και ορισμένοι από αυτούς κακοποιήθηκαν ενόσω βρίσκονταν υπό κράτηση. «Μετά την 31η Ιανουαρίου η HRW έχει καταγράψει τις αυθαίρετες συλλήψεις από τη στρατονομία τουλάχιστον 20 διαδηλωτών που έφευγαν από ή κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταχρίρ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση. «Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν κοντά στην πλατεία ή σε άλλες περιοχές του Καΐρου απ’ όπου οι διαδηλωτές μετέφεραν εφόδια στην πλατεία», συνέχισε.

Ο στρατός πάντως διαψεύδει ότι κακοποίησε διαδηλωτές. «Οι ένοπλες δυνάμεις εμμένουν στην αρχή της προστασίας των ειρηνικών διαδηλωτών και ποτέ δεν πυροβόλησε, ούτε πρόκειται να το κάνει, εναντίον τους», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο στρατό.