Επί δύο μήνες ζει πάνω στο βουνό απέναντι από το Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας, σε μια αυτοσχέδια σκηνή υπό απάνθρωπες συνθήκες, μια πενταμελής οικογένεια Κούρδων της Συρίας. Στόχος τους είναι να φύγουν από τη χώρα, αλλά σε αντίθεση με τους νεαρούς μετανάστες που καταφέρνουν να μπαίνουν κρυφά στα πλοία από το λιμάνι της πόλης, για εκείνους δεν είναι τόσο εύκολο…

Ads

Οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας, που ανέρχεται σε 10% του συνολικού πληθυσμού. Έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τις διακρίσεις και την κακομεταχείριση εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη οικογένεια, το μικρότερο παιδί της οποίας είναι μόλις ετών, δηλώνει χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα της, όπου «δεν έχει καν ονοματεπώνυμο». Στην Ελλάδα διαθέτουν μεν την περιβόητη ροζ κάρτα, αλλά μέχρι εκεί!

Η βοήθεια προς τους ανθρώπους αυτούς περιορίζεται στις κινήσεις των ίδιων των πολιτών της Ηγουμενίτσας και των διαφόρων μεταναστευτικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Βασική πηγή τροφής τους αποτελούν τα σκουπίδια και ό,τι τους προσφέρεται. Αλλά και οι κάτοικοι του Λαδοχωρίου που βρίσκεται δίπλα στον καταυλισμό, όπως εξηγεί στο tvxs.gr o κ. Σωτήρης Λιαμπότης, δείχνουν πραγματική κατανόηση για την κατάσταση αυτών των ανθρώπων και συχνά συνεισφέρουν όπως μπορούν.

Η Ηγουμενίτσα αποτελεί μια περιοχή transit για τους μετανάστες, οι οποίοι θέλουν πάσει θυσία να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες οι μεταναστευτικές οργανώσεις της περιοχής δέχτηκαν πρόσκληση από αρμόδια επιτροπή για την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιου επαναπατρισμού, που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λιαμπότη, στην Ηγουμενίτσα η επιτροπή αυτή δεν έχει αντικείμενο. Όσοι βρίσκονται εδώ θέλουν όλοι να μεταβούν στο εξωτερικό.

Ads

Οι περισσότεροι μετανάστες στην Ηγουμενίτσα είναι νέοι σε ηλικία. Εξαίρεση αποτελεί η συγκεκριμένη οικογένεια. Μάλιστα, η μητέρα είναι η μοναδική γυναίκα που ζει στον καταυλισμό της Ηγουμενίτσας. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη οικογένεια, όπως τονίζει ο κ. Λιαμπότης είναι ότι δεν μπορούν να φύγουν εύκολα από την Ηγουμενίτσα, διότι μόνη λύση είναι να αναγκαστούν να μπουν στη διαδικασία των κυκλωμάτων και να πληρώσουν για να φύγουν. Δεν είναι σαν τους υπόλοιπους «σαλταδόρους», που μπορούν να μπουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μία νταλίκα. «Δεν υπάρχει πουθενά φως», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους μετανάστες, ο δήμος έχει λάβει την απόφαση, έπειτα από πιέσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσει στην κατασκευή καταυλισμού για τους 400 περίπου μετανάστες της Ηγουμενίτσας. Βρίσκεται, μάλιστα, σε διαδικασία αναζήτησης πόρων. Ο κ. Λιαμπότης εκφράζει την ικανοποίησή του, αλλά και την επιφύλαξή του, καθώς όπως επισημαίνει «δεν μπορεί από τη μία να λένε ναι στους φράχτες και τις απελάσεις και από την άλλη να δέχονται την κατασκευή καταλυμάτων».