Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς ανακάμπτει από μια παρατεταμένη κρίση χρέους», όπως έγραψε αυτολεξεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς την Πέμπτη, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους.
Το συγκεκριμένο σύστημα άμυνας «θα ομοιάζει πιθανότατα στον Σιδηρούν Θόλο του Ισραήλ και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές του [σ.σ. του Ισραήλ] εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο», όπως πρόσθεσε το πρακτορείο.
Η Ελλάδα «επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ιστορικό αντίπαλό της, την Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά την μερική βελτίωση των σχέσεων», συμπλήρωσε το Ρόιτερς.
«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε μια πηγή με γνώση του θέματος στο Ρόιτερς μετά από μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», πρόσθεσε η πηγή.
Η πηγή που επικαλείται το Ρόιτερς αλλά και η «ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών» συνδέονται κατά πάσα πιθανότητα με την εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «Transatlantic shifts and regional stakes: A Post – US elections analysis», και όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο πρόγραμμα» για τα ελληνικά δεδομένα.
Δηλώσεις Δένδια
Η συγκεκριμένη εκδήλωση προηγήθηκε της συνεδρίασης, σήμερα Πέμπτη, της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων την Τετάρτη για τη νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024-2035 από τον κ. Δένδια, αλλά και των ανακοινώσεων της Πέμπτης για την νέα Δομή των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων , η οποία, όπως έγραψε και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», με τον υπουργό να κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας» σε χθεσινή του ανάρτηση στο Χ.
Ούτως ή άλλως, και σήμερα Πέμπτη ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην «ανάγκη» ύπαρξης αμυντικού θόλου με ανάρτησή του στο Χ:
Με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024 -35 δημιουργείται ενιαίος αντιαεροπορικός και αντί – drone «θόλος» σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο μονάδας.#elladadynati pic.twitter.com/5p3uLTGd15
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 14, 2024
Όπως λοιπόν είπε εχθές ο κ. Δένδιας, «εν μέρει επειδή κατά τα χρόνια της κρίσης, από το 2010 έως το 2019, υπήρχαν πρακτικά μηδενικές επενδύσεις στην άμυνά μας. Για να διατηρήσουμε τις σημερινές μας δυνατότητες, η Ελλάδα χρειάζεται δύο δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα. Έτσι, αν πολλαπλασιάσετε δύο επί δέκα, σημαίνει ότι μας λείπουν επενδύσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τώρα προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό. Επενδύουμε δύο δισεκατομμύρια ετησίως, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα 20 δισεκατομμύρια που λείπουν από τα παρελθόντα έτη».
Ο δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται, ανώνυμα, το Ρόιτερς «επιβεβαίωσε την κλίμακα της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δαπανήσει 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της», τόνισε το πρακτορείο.
Η αεράμυνα, συμπληρώνει το Ρόιτερς, αποτελεί μέρος του 10ετούς σχεδίου στρατιωτικών αγορών της Αθήνας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, καθώς και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
«Η προσπάθειά μας είναι για μια γρήγορη μετάβαση των ενόπλων μας δυνάμεων στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας πριν από την ενημέρωση της Πέμπτης, πρόσθεσε το διεθνές πρακτορείο.
Η Ελλάδα χρησιμοποιεί σήμερα αμερικανικά συστήματα Patriot και παλαιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της, τόνισε το Ρόιτερς, ενώ έγραψε, όπως είθισται, την δική του «περίληψη» κλείνοντας το κείμενό του, ότι «παρά την σαφή “απόψυξη” στις επί μακρόν ταραγμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον κατά πολύ μεγαλύτερο ανατολικό γείτονά της, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των ενεργειακών πόρων και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >