Στη σύλληψη έξι αγροτών, που κατάφεραν μέσω αγροτικών παράδρομων να παρακάμψουν το «μπλόκο» των ΜΑΤ λίγο πριν από τη γέφυρα Πετριτσίου και μέσω Αγκίστρου να φτάσουν στον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, προχώρησαν άνδρες της αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. Ένταση δημιουργήθηκε και μεταξύ αστυνομικών, αγροτών και διερχομένων οδηγών, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ εμπόδισαν τη διέλευση όλων των οχημάτων από και προς το σταθμό του Προμαχώνα. Στο συμβάν ενεπλάκη και τηλεοπτικό συνεργείο που επιχείρησε να περάσει το αστυνομικό μπλόκο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψη δύο ατόμων του τηλεοπτικού συνεργείου, για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στις αστυνομικές αρχές, αλλά λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ads

«Ζεσταίνουν τα τρακτέρ»

Παράλληλα, σε προσυγκεντρώσεις έχουν προχωρήσει αγρότες από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, οι Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στα Μάλγαρα, αγρότες της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας, παραγωγοί από την Πέλλα στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, από τη Φλώρινα και το Αμυνταίο στον κόμβο Φιλώτα και από τη Θεσσαλία στον κόμβο της Γυρτώνης. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Ο ΣΚΑΙ αναφέρει ότι οι έξι συλληφθέντες είναι επικεφαλής των αντίστοιχων ενώσεων του νομού Σερρών. Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο βαμβάκι, την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων και τη μείωση των τιμών στις ζωοτροφές.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι από τα Ενωμένα Κλωστήρια πραγματοποιούν κατάληψη στο μεθοριακό σταθμό, ανοιγοκλείνοντας τα σύνορα ανά μία ώρα.

Αποστολάκη: «Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές»

«Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών» διαβεβαίωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, η κ. Αποστολάκη επισήμανε ότι το υπουργείο είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αγρότες.

«Ακούστηκαν όμως και κάποια αιτήματα και θέλω να πω σαφέστατα ότι η απάντησή μας εκεί, σε περιπτώσεις που δεν μπορούσε να είναι αρνητική, ήταν επιφυλακτική, όπως για παράδειγμα το αίτημα για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ την οποία θέλω να πω ότι αυτή η κυβέρνηση αύξησε από το 7% στο 11% και για την οποία ζητούσαν μετά από την αύξηση αυτή που έγινε τον προηγούμενο χρόνο να πάμε σε περαιτέρω αύξηση στο 15%» εξήγησε η υφυπουργός. Σημείωσε επίσης ότι οι αγρότες είναι το μόνο κοινωνικό στρώμα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο, το τελευταίο διάστημα, είχε μια θετική δημοσιονομική έκβαση κάποιο αίτημά του.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματά τους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ΦΠΑ. «Είμαστε κατά των αποκλεισμών, όμως η κυβέρνηση με την αδράνειά της και την αδιαφορία της οδηγεί τους κλάδους να κατεβαίνουν στους δρόμους. Θα κλείσουν τους δρόμους και θα έχουμε και πάλι τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Ενεργοποιείται με απαράδεκτο τρόπο ο κοινωνικός αυτοματισμός», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

«Η κυβέρνηση, με τις τρομοκρατικές συλλήψεις εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών στις Σέρρες, καταφεύγει στον αυταρχισμό προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς που φουντώνουν. Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν πρέπει να περάσει, να αφεθούν όλοι αμέσως ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία ή δίωξη» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η εμμονή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη γνωστή τακτική απαξίωσης κάθε συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα του αγροτικού κινήματος, δε μπορεί να συγκαλύψει τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες», σχολιάζει από την πλευρά του ο ΣΥΝ, υποστηρίζοντας ότι οι πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις είναι αγώνας για την επιβίωση των αγροτών και της υπαίθρου.

Αντιδράσεις φορέων στη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, με προσφυγή των Βούλγαρων μεταφορέων στον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, προκειμένου να ζητήσει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφόσον υπάρξει αποκλεισμός του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα από παραγωγούς του νομού Σερρών, προειδοποίησε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Κόιτσο Ρούσεφ.

Ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ επικοινώνησε για το λόγο αυτό με την αρμόδια γενική γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωργία Μπαζώτη, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική. Η πρόσβαση στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο είχε αποκοπεί μέχρι τις 9 το βράδυ από εργαζομένους του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.). Ο κ. Νάιντενοφ θα έχει, πιθανότατα αύριο, Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα και με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Σκανδαλίδη.

«Η Κομισιόν πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα επειδή παραβιάζει τη βασική ντιρεκτίβα ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων», δήλωσε από την πλευρά του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Φόκους, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας των Αυτοκίνητων Μεταφορών, Μιρολιούμπ Στολάρσκι.