Ψηφίσματα τα οποία ζητούσαν -με διαφοροποιήσεις- να εκφραστεί η συμπαράσταση του δήμου Αθηναίων στους μετανάστες απεργούς πείνας, απέρριψε η δημοτική αρχή μετά από ψηφοφορία. Διαπαραταξιακό όργανο του δήμου αναμένεται να συζητήσει γενικότερα το μεταναστευτικό ζήτημα, με στόχο να διαμορφώσει συγκεκριμένη θέση.

Ads

Το ζήτημα της απεργίας πείνας των μεταναστών, οι οποίοι -μετά τη Νομική Σχολή- παραμένουν στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Πατησίων, έθεσαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), η Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) και η Ανταρσία (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), για να συναντήσουν τις αντιρρήσεις του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και τη «λευκή» ψήφο του προκατόχου του Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε πως η πλειοψηφία των μεταναστών απεργών πείνας εισήλθε στη χώρα χωρίς έγγραφα, μετά την τελευταία μαζική νομιμοποίηση η οποία πραγματοποιήθηκε στη χώρα το 2007. «Ζητούν την τροποποίηση της νομοθεσίας, δεν δικαιούνται νομιμοποίηση», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ικανοποίηση του αιτήματος επί της ουσίας θα υπονόμευε δικαιώματα και θα ερχόταν σε αντίθεση με την θέληση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία σε ανθρωπιστικό επίπεδο, παρέχοντας κλινοσκεπάσματα και στρώματα στους απεργούς πείνας, όπως και ότι αποτελεί τη μοναδική αρχή η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρύτανη Πελεγρίνη για διαβούλευση κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Νομική Σχολή. Αναφερόμενος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, σημείωσε ότι αυτό αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι «οποιονδήποτε αισθάνεται αδικημένος».

Ads

Γενικότερα, εκτίμησε ότι «ουδέποτε το ελληνικό κράτος είχε πολιτική για το μεταναστευτικό» και στηλίτευσε το γεγονός ότι διαχρονικά η Ελλάδα έθετε αυστηρές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι μετανάστες στην παρανομία και ταυτόχρονα να εγκλωβίζονται στη χώρα.

Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε αίτημα του δημοτικού σύμβουλου Νίκου Μιχαλολιάκου να συζητηθεί η εισήγηση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του δικαιώματος ψήφου μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου ταχθεί υπέρ της εισήγησης του Δ’ τμήματος, θα θέσει όπως είπε την παραίτησή του στη διάθεση της πολιτείας, διότι θα αμφισβητείται πλέον η σύνθεση και η εγκυρότητα του δημοτικού συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Προς… επιβολή κυρώσεων για τους εργοδότες παράνομων μεταναστών

Στη συνεδρίαση, στο πλαίσιο της οποίας διατυπώθηκε μία σειρά ενστάσεων για διαδικαστικά θέματα, συζητήθηκαν η προοπτική να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του δήμου και να μειωθούν οι 18 δημοτικοί φορείς και οργανισμοί, όπως υπαγορεύει ο Καλλικράτης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αμυράς επανέφερε τις προτάσεις του για την άμεση δημιουργία 2 ποδηλατόδρομων και σταθμών ενοικιάσεων ποδηλάτων. Ο κ. Καμίνης απάντησε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα εντάσσονται στους σχεδιασμούς της αρχής, ωστόσο, δεν έγκεινται αποκλειστικά στη δική της αρμοδιότητα.

Από την πλευρά του, ο τέως δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης υπαινίχθηκε ότι ο κ. Καμίνης προετοιμάζει απολύσεις στο ρ/σ Αθήνα 9.84 και επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την κλοπή υπολογιστών από το τμήμα προμηθειών του Δήμου καταδεικνύουν «απλή αμέλεια μιας υπαλλήλου» και «διαψεύδουν τα περί στημένου ‘ριφιφί’ από την παράταξή μου». Ο δήμαρχος Αθηναίων του απάντησε ότι αυτό αφορά την τοποθέτηση των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου και όχι το αποτέλεσμα της ποινικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου κατέθεσε πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με θέμα «κινητοποίηση κατά των μέτρων μνημονίου, συγχωνεύσεων σχολείων και πολυνομοσχεδίου υγείας». Επίσης, ζήτησε την άμεση «μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων» και «στοπ στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, τις ρατσιστικές και ναζιστικές προκλήσεις».