Μπλόκο στον Έβρο έχουν στήσει από εχθές εκατοντάδες εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο συνοριακό τελωνείο των Κήπων ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την επαναλειτουργία των εργοστασίων του ομίλου.

Ads

Η κινητοποίηση, ισχυρίζονται οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της πρώην υφαντουργίας Λαναρά, είναι το ύστατο μέσο αντίδρασης, μετά και την άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας των εργοστασίων του ομίλου.

Πρόκειται για αίτημα που είχε υποβάλει η διοίκηση του ομίλου για έμμεση χρηματοδότηση του με 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 εκατ. θα διατίθεντο για την πληρωμή μέρους των οφειλομένων στους εργαζομένους, αλλά και για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τρίτους και το δημόσιο. Η διοίκηση είχε ζητήσει να έχει σχετική απάντηση ως την περασμένη Παρασκευή, κάτι το οποίο δεν έγινε. Δύο από τις πέντε τράπεζες ήταν επιφυλακτικές απέναντι στο σχέδιο αυτό, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει από την Κομοτηνή την επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΝΚΛΩ, ενώ ένα μήνα αργότερα δημοσιεύτηκαν στο υπ’ αριθμόν 956 ΦΕΚ, στις 30 Ιουνίου 2010, οι όροι χρηματοδότησης της εταιρείας με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από το χρέος. Από τα 300 εκατ. ευρώ των χρεών της ΕΝΚΛΩ, τα 240 οφείλονται προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα 60 προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές.

Ads

Στο σχέδιο προβλεπόταν οι τράπεζες να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των δανείων που είχαν δανείσει στον όμιλο επί διοίκησης Λαναρά στο παρελθόν και να χρηματοδοτήσουν τα εργοστάσια, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή. Παρόλες τις εξαγγελίες και τα σχέδια αυτά, όμως, οι 650 εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 32 μήνες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια στα εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

Τελευταία τους ελπίδα, δηλώνουν, ήταν τα χρήματα αυτά, με τα οποία και θα καθίστατο δυνατή η επαναλειτουργία των κλωστηρίων στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, αλλά και δυο μονάδων στη Νάουσα, οι οποίες και έχουν ακόμη παραγγελίες από εμπόρους,όπως τονίζουν, ζητώντας παράλληλα από την πολιτική ηγεσία να πάρει επιτέλους θέση.

Θα κρατήσουν κλειστό το Τελωνείο Κήπων έως ότου λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμοδίους οι εργαζόμενοι, αν και διευκρίνισαν ότι κατά διαστήματα θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Σε απάντηση στις εκκλήσεις των εργαζομένων να λάβει θέση η πολιτική ηγεσία, ο υπουργός αναπληρωτής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σ. Ξυνίδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της εγγύησης και την έμπρακτη υποστήριξη από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών του εγχειρήματος διάσωσης της εταιρίας.

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εκπληρώνει και θα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στη στήριξη του σχεδίου διάσωσης της ΕΝΚΛΩ. Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, χορήγησε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιχειρηματολογεί υπέρ της παρασχεθείσας εγγύησης στην Ε.Ε.. Υποστηρίζει και διευκολύνει τις επαφές της διοίκησης της εταιρείας με τις πιστώτριες Τράπεζες. Αναμένουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της εγγύησης και την έμπρακτη υποστήριξη από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών του εγχειρήματος», εξήγησε.