Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των Αιγύπτιων για μια περισσότερο δημοκρατική κυβέρνηση, έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο τη στήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς Μουμπάρακ. Η Αίγυπτος, όμως, δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση χώρας με αυταρχικό καθεστώς που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και χαίρει της στήριξης των ΗΠΑ…
Ads
Σαουδική Αραβία
Παρότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν άμεσα στρατιωτική στήριξη στην πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία, διατηρούν εξαιρετικά στενές σχέσεις με την κυβέρνηση -μια μοναρχία υπό τον βασιλιά Αμπντουλάχ. Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι επιθυμεί τη σύναψη 20ετούς συμφωνίας πώλησης όπλων, ύψους 60 δισ. δολαρίων, με τη Σαουδική Αραβία. Οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ήδη υπό διαπραγμάτευση.
Στο μεταξύ, η σαουδαραβική κυβέρνηση κατέχει ένα από τα χειρότερα επίπεδα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch αναφέρει ότι: «οι αρχές συνεχίζουν να καταπιέζουν συστηματικά ή αποτυγχάνουν να προστατεύουν τα δικαιώματα 1.000.000 γυναικών και κοριτσιών, 8.000.000 ξένων εργατών και περίπου 2.000.000 Σιιτών. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες δικάζονται υπό αδιαφανείς συνθήκες και υπόκεινται σε αυθαίρετη κράτηση».
Ιορδανία
Η Ιορδανία, άλλο ένα αυταρχικό καθεστώς της Μέσης Ανατολής, έλαβε από τις ΗΠΑ βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων το 2010. Ως απάντηση στις κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα και στη χώρα του, ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ όρισε νέα κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό. Η Human Rights Watch επισημαίνει ότι «οι παραβάσεις βασικών ελευθεριών είναι συχνές στην Ιορδανία. Τα βασανιστήρια, ειδικά σε αστυνομικά τμήματα, όπου οι καταγγελίες για κακομεταχείριση αυξήθηκαν τα έτη 2009 και 2010, συνεχίζονται. Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, με αυστηρά πρόστιμα για άσκηση κριτικής στο βασιλιά ή την κυβέρνηση».
Τουρκμενιστάν
Η κυβέρνηση Ομπάμα, όπως και εκείνη του Μπους, επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη χώρα, που συνορεύει με το Αφγανιστάν και διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι ΗΠΑ στέλνουν ανεφοδιασμούς για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μέσω του Τουρκμενιστάν -χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική οδό σε σχέση με την επικίνδυνη, μέσω Πακιστάν. Το Τουρκμενιστάν έλαβε 2 εκατ. δολάρια ενίσχυση το 2010, σε σχέση με τα 150.000 δολάρια το 2009.
Φαίνεται πως για τις ΗΠΑ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το Τουρκμενιστάν κυβερνάται από ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο, συνοδευόμενο από μια μακριά λίστα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ουζμπεκιστάν
Και αυτό το κράτος της Κεντρικής Ασίας είναι εξέχουσας σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, αλλά και λόγω των ενεργειακών του αποθεμάτων. Ο πρόεδρός του, Ισλάμ Καμίροφ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1991, επανεκλέχθηκε το 2000 με ποσοστό 92% και το 2007 με 88%. Η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά καταπιεσμένη. Τα βασανιστήρια δεν αποτελούν πλέον έκπληξη και, όπως μετέδωσε η Guardian το 2003, δύο κρατούμενοι βράστηκαν μέχρι θανάτου.
Η κυβέρνηση Μπους προσέγγισε τον Καμίροφ ως σύμμαχο μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την εισβολή στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις μετά τη σφαγή διαδηλωτών κατά του Καμίροφ το 2005, για να τις αποσύρουν λίγα χρόνια αργότερα. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιδιώξει να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο κρατών. Το Ουζμπεκιστάν αποτελεί σημείο κλειδί για τον ανεφοδιασμό του Αφγανιστάν από το βορρά.
Ισημερινή Γουινέα
Ο πρόεδρος Teodoro Obiang Nguema Mbasogo κυβερνά τη χώρα από το πραξικόπημα του 1979. Το 1990, αμερικανικές εταιρείες ανακάλυψαν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου σε ύδατα που ανήκουν σε κράτη της Δυτικής Αφρικής. Η κυβέρνηση Μπους επιχείρησε να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ισημερινή Γουινέα, με συναντήσεις κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών και το άνοιγμα εκ νέου της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Μαλάμπο. Θεωρώντας τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας του ως αντίβαρο του αραβικού πετρελαίου, ο Obiang χαρακτηρίστηκε «καλός φίλος» το 2006 από την Κοντολίζα Ράις.
Σύμφωνα, πάντως, με τη Human Rights Watch, η Ισημερινή Γουινέα μαστίζεται από «διαφθορά, φτώχεια και καταπίεση υπό την ηγεσία του Obiang. Η κυβέρνηση συχνά εμπλέκεται σε υποθέσεις βασανιστηρίων και αυθαίρετων φυλακίσεων».
Τα έσοδα από το πετρέλαιο διανέμονται στην προεδρική οικογένεια και τους συνεργάτες της, με τον γιο του προέδρου να καταγγέλλεται ότι σπαταλά ποσά μεγαλύτερα από τον προϋπολογισμό της χώρας για την Παιδεία.
Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει αλλάξει πολιτική στην Ισημερινή Γουινέα. Μια φωτογραφία με τους χαμογελαστούς Ομπάμα και Obiang, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το 2009, κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ισημερινής Γουινέας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >