Η ανεργία, η φτώχεια κι η κοινωνική αδικία απασχολούν τους περισσότερους σύγχρονους ανθρώπους, που παράλληλα κατά πλειοψηφίαν εκτιμούν ότι η χώρα τους πορεύεται σε λάθος δρόμο, σήμερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters με τη συμμετοχή 18.676 πολιτών από 23 κράτη της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής.
Ads
Η ανεργία περισσότερο και από τη διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα απασχολεί κατά πλειοψηφίαν διεθνώς -εκτός Ινδονησίας, Νότιας Κορέας, Ινδίας-, ενώ το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης υπερτερεί παντού πλην της Βραζιλίας, αλλά και του Καναδά.
Δύο στοιχεία αυτής της συνολικής δημοσκόπησης βρίσκει άκρως ενδιαφέροντα ο αναλυτής Τζον Ράιτ, μάνατζερ της Ipsos. «Πρώτον, έστω κι αν ανεργία και εύρεση δουλειάς κατατάσσονται γενικώς πρώτες στις προτεραιότητες, σε 23 κράτη, εντούτοις κι η κοινωνική αδικία κι η φτώχεια παντού προσελκύουν στον αγώνα για την ανατροπή τους, εξίσου κατά προτεραιότητα και, δεύτερον, διαφαίνεται το πόσο άσχημα έχουν τώρα διαμορφωθεί οι καταστάσεις στην Ευρώπη, πλην Γερμανίας…η κατάσταση γενικώς παρουσιάζεται τρομερή, από την άποψη του πώς ακριβώς προσεγγίζουν την πραγματικότητα στις χώρες τους οι πολίτες και το πώς πιστεύουν ότι άμεσα θα εξελιχθεί η κατάσταση».
Διαφορετικές προτεραιότητες από χώρα σε χώρα
Στην Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία, την Ινδονησία, την Ινδία σήμερα οι πολίτες συμφωνούν με τα τεκταινόμενα στη χώρα τους, αντίθετα με την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία, όπου επικρατεί πολλή απαισιοδοξία.
Στις ΗΠΑ, μόνο, δεν γίνεται από τους ερωτηθέντες μνεία στην έννοια του φτωχού βιοτικού επιπέδου.
Η φορολόγηση είναι πηγή ανησυχίας στον Καναδά, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, ενώ για «σωστή εκπαίδευση» ενδιαφέρονται πολύ στην Αυστραλία, την Τουρκία και το Μεξικό.
Η τρομοκρατία φοβίζει πολύ στην Ινδία και την Τουρκία. Στις τέσσερις πρώτες προτεραιότητες συγκαταλέγεται ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία.
«Σε κράτη όπου μόνον ένας στους 10 πολίτες πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε καλά, προβλέπω προσεχώς ανατροπές», σχολίασε ο Ράιτ.
Η Αίγυπτος, όπως κι η Αλγερία κι η Τυνησία, δεν συμπεριλήφθηκαν στα 23 κράτη της δημοσκόπησης.
Ο κατάλογος των 23 κρατών έχει ως εξής: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Πολωνία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >