Η ΕΕ ετοιμάζεται να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας προβλέποντας ότι ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας, δήλωσαν στο Reuters πηγές που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Ads

Οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων και αντιπροσωπειών της ΕΕ επικεντρώνονται σε διάφορες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μακροπρόθεσμα, ενισχύοντάς τες μέσω αυστηρότερης εφαρμογής τους, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον αλλάξει ρότα.

Τα πιθανά μέτρα

Τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν ρήτρες «catch-all» για τον εντοπισμό και τη διακοπή ύποπτων φορτίων που προορίζονται για τη Ρωσία και ευρύτερους περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου, ανέφεραν οι πηγές.

Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για την αλλαγή της απαίτησης ότι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η μεγαλύτερη μεμονωμένη δυτική κύρωση κατά της Μόσχας, πρέπει να ανανεώνεται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε έξι μήνες, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν «λόγω της ευαισθησίας του θέματος».

Ads

Λίγα κράτη μέλη επεξεργάζονται την ιδέα μιας ρήτρας «catch-all» που θα εφαρμόζεται είτε σε πολεμοφόδια είτε σε ένα ευρύτερο φάσμα απαγορευμένων εξαγωγών, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Η ρήτρα θα επέτρεπε στους τελωνειακούς υπαλλήλους να καθυστερούν τις αποστολές εάν ο προορισμός φαινόταν «παράλογος», όπως για παράδειγμα η διέλευση από τη Ρωσία για να φθάσουν σε χώρες της κεντρικής Ασίας.

Οι προετοιμασίες γίνονται, εν αναμονή της αλλαγής της θέσης της Ουάσινγκτον, σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ.

Γιατί ανησυχεί η ΕΕ

Οποιαδήποτε χαλάρωση από την Ουάσινγκτον θα αφήσει την Ευρώπη σε δύσκολη θέση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν εκτεταμένες εξουσίες για την τιμωρία της παραβίασης των κυρώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αυτές που εφαρμόζουν κατά κύριο λόγο τους κανόνες, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί τώρα να βρει τα δικά της μέσα για να ενισχύσει την επιβολή και να ενισχύσει τους περιορισμούς που επιβάλλει στη Ρωσία.

Ο Tom Keatinge, της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν προετοιμάσει «αυτόνομες ευρωπαϊκές κυρώσεις λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο μιας προεδρίας Τραμπ», αλλά θα πρέπει να ενισχύσουν την επιβολή τους.

«Σε περίπτωση που μια προεδρία Τραμπ ανατρέψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι πολύ πιο “μυώδεις” σε… δράσεις επιβολής και δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από τον θείο Σαμ», είπε.

Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι η «αδύναμη ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τους αντιπάλους μας, οδήγησε σε πόλεμο στην Ουκρανία», επικρίνοντας την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις ως «επικίνδυνα φιλελεύθερη», χωρίς να περιγράψει τη θέση του για τις κυρώσεις.

Πικρή πείρα

Οι ευρωπαϊκές χώρες ένιωσαν να αδικούνται κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας του Τραμπ, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν μια διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και επανέφεραν μονομερώς τις κυρώσεις.

Τώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια παρόμοια στροφή για τη Ρωσία θα μπορούσε να διαλύσει τις δυτικές προσπάθειες για την απομόνωση της Μόσχας, είπαν οι πηγές.

Ο Τραμπ έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί στην προεκλογική εκστρατεία ότι θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει δραματικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αρνήθηκε να πει ότι θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι βοήθησε στην έναρξη της σύγκρουσης.

Ο Τραμπ έχει συχνά επαινέσει τη δική του κυβέρνηση 2017-2021 για την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό Nord Stream II, αλλά δεν έχει καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με μελλοντικές κυρώσεις και έχει πει ότι θέλει να συνάψει μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους για να συζητήσουν σοβαρά τους νέους περιορισμούς ενόψει της ανάληψης της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από την Πολωνία.

Η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία και έχει καθυστερήσει τις κυρώσεις. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προκάλεσε θύελλα επικρίσεων για τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, η οποία παρουσιάστηκε από τη Βουδαπέστη ως «ειρηνευτική αποστολή».

Προς 15ο πακέτο κυρώσεων

Η αναθεώρηση θα μπορούσε επίσης να καταργήσει την ανάγκη τακτικής επαναβεβαίωσης του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αντικαθιστώντας τα εξαμηνιαία διαστήματα με αυτά των 36 μηνών, στηρίζοντας την κύρωση αυτή μακροπρόθεσμα.

Τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η ομάδα των επτά (G7) μεγάλων οικονομιών ανέρχονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να κατέχονται στην Ευρώπη.

Αρκετές χώρες συζητούν επίσης την πάταξη της «λανθασμένης επισήμανσης» των προϊόντων που προορίζονται για τη Ρωσία, επιδιώκοντας ακριβέστερες περιγραφές. Τα κράτη της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι οι εξαγωγείς εκμεταλλεύονται τους τελωνειακούς κωδικούς της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διεξάγουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με τη μορφή ενός 15ου πακέτου κυρώσεων μετά από μήνες ακινησίας από τότε που η Βουδαπέστη ανέλαβε το τιμόνι την 1η Ιουλίου.

Τουλάχιστον 45 πλοία αναμένεται να προστεθούν στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι επιδιώκουν να ενισχύσουν το ανώτατο όριο των ρωσικών τιμών πετρελαίου της G7, δήλωσε μια πηγή.

Οι αξιωματούχοι των δυτικών κυρώσεων πιστεύουν ότι η στόχευση συγκεκριμένων δεξαμενόπλοιων είναι ο καλύτερος τρόπος για να πληγούν περισσότερα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο.

Οι δυτικές δυνάμεις αρχίζουν επίσης να ασκούν πιέσεις στις χώρες στις οποίες είναι νηολογημένα τα δεξαμενόπλοια, ανέφεραν οι πηγές.

Η ΕΕ θέλει επίσης να επεκτείνει τη χρήση της ρήτρας «Όχι Ρωσία» στον επόμενο γύρο κυρώσεων.

Αυτό θα υποχρέωνε τις θυγατρικές των εταιρειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες να απαγορεύουν την επανεξαγωγή ορισμένων αγαθών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διπλή χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων.

Αρκετές χώρες καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύουν να περιορίσουν περαιτέρω τις άλλες ενεργειακές εισαγωγές της Ευρώπης από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών υγρού φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Το Βέλγιο, η Γαλλία και άλλες χώρες ζήτησαν από την Επιτροπή να προτείνει τρόπους για την αύξηση της παρακολούθησης του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς το μπλοκ.