To νέο φορολογικό νομοσχέδιο πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις από συγκεκριμένους υπουργούς, οι οποίοι και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις που εισάγoνται.
Ads
Οι διαφωνούντες υπουργοί
Έντονες διαφωνίες εξέφρασαν αρκετοί υπουργοί κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, κυρίως σε ότι αφορά το ποινικό μέρος τη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις για τη σκοπιμότητα τόσο αυστηρών ποινικών μέτρων, την καθιέρωση του γενικού εισαγγελέα και τις αυξημένες αρμοδιότητές του.
Την αντίθεσή του στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ζητώντας το λόγο στην αρχή της συζήτησης. Ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να είναι από τον Άρειο Πάγο και να είναι εγκατεστημένος στην έδρα του κι όχι στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, υποστήριξε ο ίδιος.
Τον κ. Καστανίδη διέκοψε, όμως, ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένει πρώτα την εισήγηση του θέματος από τον αρμόδιο υπουργό πριν εκφράσει τη διαφωνία του.
Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να λειτουργεί κατασταλτικά αλλά αποτρεπτικά, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, εκφράζοντας με τη σειρά του επιφυλάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών, τις αρμοδιότητες του γενικού εισαγγελέα και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστάνε πάνω από 150.000. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε έντονα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διαφωνεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και συγκεκριμένα με τη διάταξη που θέτει υπό τον έλεγχο του γενικού εισαγγελέα υπηρεσίες του υπουργείου του για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Στο ίδιο κλίμα, η Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι θα προτιμούσε αντί της καταστολής να δοθούν περισσότερα κίνητρα.
«Δεν μπορεί η αύξηση εσόδων να γίνεται μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων ή με αυξήσεις του ΦΠΑ και να αφήνονται ατιμώρητοι εκείνοι που δεν πληρώνουν φόρους» απάντησε στις ενστάσεις αυτές ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι δυνατόν να εξαντλείται η αυστηρότητα σε άλλες περιπτώσεις και οι φοροφυγάδες να κυκλοφορούν ελεύθεροι, τόνισε.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε, κλείνοντας, ότι είναι απαραίτητη η απόδοση Δικαιοσύνης και, εκ τούτου, οι ρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος για θεωρητικές προσεγγίσεις. Ζήτησε, πάντως, να ληφθούν υπ’όψιν κατά το δυνατόν οι παρατηρήσεις αυτές των υπουργών και ζήτησε τον επανέλεγχο και τη βελτίωση διατάξεων του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να συνεργαστεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης για την εναρμόνιση ρυθμίσεων του νομοσχεδίου με το ισχύον Δίκαιο της χώρας, καθώς, για παράδειγμα, γίνεται λόγος για το θεσμό του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος δεν υφίσταται στην Ελλάδα.
Διαφωνίες του νομικού κόσμου
Με τις αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση των φοροφυγάδων διαφωνεί και ο νομικός κόσμος, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της μετατροπής του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο σε διαρκές. Όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ημερομηνία λήξης την προθεσμία καταβολής, υποστηρίζουν.
Δείτε αναλυτικά: Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >