Υποστήριξη στις ΗΠΑ αν δρούσαν κατά του Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε ότι είχε υποσχεθεί, ένα χρόνο πριν την εισβολή στο Ιράκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιείται στη Βρετανία από επιτροπή για τη συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι «ανέκαθεν συμφωνούσε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν έπρεπε να αντιμετωπιστεί».
Ads
«Αποδέχομαι πλήρως ότι θα ήμουν με την Αμερική στο χειρισμό του θέματος αυτού», πρόσθεσε. «Αυτό που έλεγα στον πρόεδρο Μπους ήταν πολύ σαφές και απλό, μπορείς να υπολογίζεις σε μας, θα είμαστε μαζί σου στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Όμως υπάρχουν δυσκολίες», τόνισε ο Μπλερ.
Ο Μπλερ κατηγορείται πως αποφάσισε την εισβολή ανεξάρτητα από το κατά πόσον ήταν νόμιμη ή από το αν είχε την υποστήριξη του ΟΗΕ και άρα ο χρόνος κατά τον οποίο ελήφθη η απόφαση αποτελεί σημαντικό θέμα.
Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας καλείται να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή καθώς του ζητήθηκε να αποσαφηνίσει κάποια που είχε δώσει στην πρώτη του κατάθεση πέρυσι τον Ιανουάριο.
Και αυτή τη φορά, ο Τόνι Μπλερ επανέλαβε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξαν την εκτίμηση του κινδύνου και ο Σαντάμ πλέον «αποτελούσε απειλή για τον κόσμο» και έπρεπε να αντιμετωπιστεί καθώς αρνούνταν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΟΗΕ. «Η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ ήταν ενδεχόμενη αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εκτός αν ο Σαντάμ άλλαζε πορεία», σημείωσε ο Μπλερ στην κατάθεσή του.
«Αν η εισβολή αποδεικνυόταν ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, τότε θα ήμασταν έτοιμοι να την πραγματοποιήσουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι επιχείρησε «να πείσει τον Μπους να επιδιώξει την υποστήριξη του ΟΗΕ». Μάλιστα, ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, φαίνεται να είχε αγνοήσει τη συμβουλή του κορυφαίου νομικού της κυβέρνησης, του εισαγγελέα Πίτερ Γκόλντσμιθ, ο οποίος, το 2003, είχε τονίσει ότι μια εισβολή στο Ιράκ θα ήταν παράνομη χωρίς συγκεκριμένη απόφαση του ΟΗΕ.
Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι θεωρούσε τη συμβουλή του Γκόλντσμιθ «προσωρινή» και πως ο εισαγγλέας θα άλλαζε άποψη όταν θα πληροφορούνταν για τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε και η δήλωσή του Τόνι Μπλερ ότι λυπάται «βαθύτατα» για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στον πόλεμο του Ιράκ. «Είναι πολύ αργά!» φώναξε μέλος του ακροατηρίου, καθώς το κοινό αποδοκίμαζε τον Τόνι Μπλερ.
Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009 από τον Γκόρντον Μπράουν, δεν αποσκοπεί στο να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να αντληθούν κάποια συμπεράσματα για τις τότε αποφάσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >