Μια ξεχωριστή και πρωτότυπη ιδέα παίρνει σάρκα και οστά μέσα απ’ την πρωτοβουλία μιας ομάδας αρχιτεκτόνων και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Πρόκειται για την δημιουργία μίας πρότυπης προκατασκευαστικής μονάδας, που θα κληθεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες, όπως αυτή της στέγασης οικογενειών της Γάζας. Παράλληλα, θα μπορέσει να αποτελέσει ένα «πιλότο» για τη δημιουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων, όπως ιατρεία και σχολεία.

Ads

της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

«Η πρότασή μας κατατέθηκε στο ΕΜΠ μετά την περσινή αποστολή στη Γάζα, καθώς συμμετείχαμε στην προετοιμασία της. Είπαμε πως μας αφορά πάρα πολύ. Έτσι, μαζί με μία ομάδα αρχιτεκτόνων πήραμε την πρωτοβουλία και αποταθήκαμε στη Σχολή, αλλά και σε κάποιους φίλους. Το ΕΜΠ υποστήριξε παμψηφεί αυτή την πρόταση και από τότε συνεργαζόμαστε για να οργανωθεί αυτή η ιδέα της πρότυπης μονάδας. Και τα καταφέραμε» δήλωσε στο tvxs.gr ο αρχιτέκτονας Κώστας Φινές.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αρχιτεκτόνων και οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν με την υλοποίηση της μονάδας στην «ανακούφιση του αποκλεισμένου λαού της Γάζας» με «εργαλεία» τις επιστημονικές τους γνώσεις. Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν έξι αρχιτέκτονες και πέντε διδάσκοντες, ενώ μέσα από το «Ανοιχτό Εργαστήριο» θα κληθούν οι φοιτητές να καταθέσουν τις δικές του προτάσεις αλλά και να διδαχτούν τις τεχνικές μιας προκατασκευής.

Ads

Η ιδέα των επιστημόνων έχει αγκαλιαστεί από το κοινό, ενώ όπως υποστηρίζει και ο κ. Φινές «γίναμε δέκτες μεγάλης συμπαράστασης όπου κι αν εμφανιστήκαμε». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την κατασκευή της μονάδας τονίζει πως «θα αποταθούμε και στο Πολυτεχνείο, το Επιμελητήριο και σε όλους τους φορείς που πρέπει. Μπορεί να βγάλουμε και κουπόνια. Σίγουρα όμως, πρώτα μπαίνει η καλή διάθεση και ο ενθουσιασμός. Είμαι βέβαιος ότι τα υπόλοιπα θα βρεθούν».

Οι ομάδες εργασίας του Πολυτεχνείο θα δουλεύουν σε οχτάωρα. Θα μελετούν ένα τύπο προκατασκευής, βάση του οποίου θα μπορούν να κατασκευαστούν πολλών ειδών κτίρια, όπως σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Η επεξεργασία θα γίνεται από τους φοιτητές υπό την επίβλεψη των επιμελητών καθηγητών. Η τελική μελέτη, ωστόσο, θα γίνει στα γραφεία της Ομάδας Αρχιτεκτόνων.

Σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων, στις 12-15 Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε η «ιδέα» του εγχειρήματος μέσα από τις ομιλίες των βασικών συντελεστών. Αυτές αφορούσαν στην κατάσταση αποκλεισμού της Γάζας και τα οικιστικά προβλήματα των υφιστάμενων υποδομών. Ακόμη, παρουσιάστηκαν παραδείγματα και τεχνικές προδιαγραφές για συστήματα προκατασκευών.

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η ολοκλήρωση τουλάχιστον μίας πρότυπης μονάδας. «Θα προχωρήσουμε αυτή την ιδέα με την ελπίδα ότι ένα μοντέλο θα προλάβουμε να το υλοποιήσουμε στην αυλή του Πολυτεχνείου, ώστε να πάει στη Γάζα με την επόμενη αποστολή, που ίσως γίνει την Άνοιξη».

Σε ανακοίνωσή της, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, η ομάδα Πρωτοβουλίας αναφέρει ότι «με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εργαστηρίου για τη Γάζα θέλουμε να ευχαριστήσουμε βαθιά τους φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν. Η συμμετοχή τους (86 άτομα) ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας. Μοιραστήκαμε μαζί τους όμορφες ώρες, σκέψεις και όνειρα. Και θα συνεχίσουμε».

Περισσότερες πληροφορίες: https://courses.arch.ntua.gr/el/gia_th_gaza.html