Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα που δεν διαδίδουν την γρίπη των πουλερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Science. Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένων εκτρεφόμενων ζώων, τα οποία θα αντιστέκονται στις ασθένειες που προκαλούνται από τους ιούς.
Ads
Η ερευνητική ομάδα «ενίσχυσε» τα κοτόπουλα με ένα τεχνητό γονίδιο, εισάγοντας στα κύτταρά τους ένα μικρό μέρος του ιού της γρίπης των πουλερικών. Τα συγκεκριμένα κοτόπουλα μολύνθηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο από τον ιό, αλλά τον κατέστησαν μη μεταδόσιμο στα υπόλοιπα πουλερικά. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η γενετική τροποποίηση είναι ακίνδυνη για τα κοτόπουλα, καθώς και για τα άτομα που ενδέχεται να τα καταναλώσουν.
Η καθηγήτρια Helen Sang του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε στο BBC ότι η γενετική τροποποίηση είναι δυνητικά ένας πολύ καλύτερος τρόπος για την προστασία κατά των ασθενειών σε σύγκριση με τον εμβολιασμό, διότι η τεχνική της γενετικής τροποποίησης λειτουργεί ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί.
«Θα προστατεύσει ένα ολόκληρο κοπάδι από τη λοίμωξη της γρίπης των πτηνών. Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, επειδή η γρίπη των πτηνών αποτελεί πρόκληση. Αν εισαχθεί στα πουλερικά που βρίσκονται σε αναπαραγωγή, θα μπορούσε να προστατεύσει από μεγάλης κλίμακας κρούσματα γρίπης», υποστήριξε η καθηγήτρια Sang.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ζώων εκτροφής από οποιαδήποτε ασθένεια, ενώ απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ζώων, τα οποία θα είναι εντελώς ανθεκτικά σε ιογενείς παθήσεις.
«Η εκλεκτική αναπαραγωγή έχει σημειώσει τεράστιες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα πολλών ζώων –αλλά πλέον έχει φτάσει στα όριά της», δήλωσε ο καθηγητής και συγγραφέας Laurence Tiley, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στη Μ. Βρετανία. «Και οι τεχνολογίες της γενετικής τροποποίησης σου επιτρέπουν να εισαγάγεις νέα γονίδια που δεν υπάρχουν στη φύση, αλλά βασίζονται στη λεπτομερή γνώση μας για τη μοριακή βιολογία των ιών. Μπορούμε, ειδικά για τους εν λόγω ιούς, να τους εμποδίσουμε να πολλαπλασιαστούν», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων και να μειώσει το κόστος. «Καθώς η ζήτηση για τα ζωικά προϊόντα αυξάνει και πρόκειται να ακριβύνει όλο και πιο πολύ, εξετάζουμε διάφορους τρόπους για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα», σημειώνει ο καθηγητής Sang. «Πρόκειται να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τη διατροφή του κόσμου, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται».
Οι τεχνικές της γενετικής τροποποίησης θα μπορούσαν να καθιστούν ωφέλιμες για την υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με τον καθηγητή Sang. «Όσο λιγότερα ζώα μεταφέρουν ιούς, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να μεταλλαχθούν σε μια μορφή που θα είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και έτσι να δημιουργήσουν μια πανδημία».
Ο Peter Bradnock, ωστόσο, του Βρετανικού Συμβουλίου Πτηνών δήλωσε ότι περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στα εκμεταλλεύσιμα ζώα, πολύ πριν οι παραγωγοί τροφίμων σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >