Με την ανεργία να «καλπάζει» προς το 22%, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, χαρακτηρίζει στο tvxs.gr το 2011 «έτος καμπής», κατά το οποίο «θα συνυπάρχουν οι αρνητικές επιπτώσεις από την περιοριστική πολιτική αλλά ταυτόχρονα και η επανεκκίνηση της οικονομίας». «Επιβεβαιώνονται και οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις», τονίζει από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, ο οποίος σχολιάζοντας τις «βροντές» Παναγόπουλου κατά της κυβέρνησης υποστηρίζει: «δεν είναι κάτι καινούριο».
Ads
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 μέσα σε ένα έτος. Αν και το Φθινόπωρο είθισται να παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ανεργίας, καθώς ολοκληρώνονται οι εποχικές εργασίες, μόνο τον Οκτώβριο προστέθηκαν 56.332 άνεργοι (το 13,5% του πληθυσμού δεν εργάζεται, διαμορφώνοντας το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό από το 2004). Οι συγκεκριμένες μετρήσεις αφορούν στην επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις γυναίκες, τους νέους και τους οικονομικούς μετανάστες που βιώνουν σε ευρεία κλίμακα καθεστώτα «μαύρης» -ή καλύτερα «αόρατης» για τις θεσμοθετημένες στατιστικές- εργασίας. Την ίδια ώρα, η νέα πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2011: ανεργία της τάξης του 22%. Άλλωστε, το τελευταίο ευρωβαρόμετρο καταδεικνύει ότι το 75% των Ελλήνων θεωρεί πως τα χειρότερα έπονται.
Κληθείς από το tvxs.gr να σχολιάσει το ολοένα και πιο «μουντό τοπίο» της απασχόλησης στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, καταρχάς αναγνωρίζει πως «τα στοιχεία του Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν την αύξηση της ανεργίας ως την πρώτη μεγάλη αρνητική συνέπεια της κρίσης που βιώνει ο τόπος». Ωστόσο, χαρακτηρίζει ρεαλιστικό στόχο την «ανάσχεση της ανεργίας μέσα από την επεξεργασία και υλοποίηση των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Στηριζόμενος στον αρχικό υπολογισμό του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το 2011 ( 18% ανεργία), εκτιμά ότι το υπουργείο θα καταφέρει να συγκρατήσει τους άνεργους στο 14,5% του πληθυσμού («1 εκατ. Άνεργους»). Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται σε δράσεις που είναι σε εξέλιξη:
-σύνδεση της βιωσιμότητας της επιχείρησης με τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης
-διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων και ανταποκριθούν στις συνεχώς διαφοροποιούμενες συνθήκες στην αγορά
-δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
και σε άλλες δύο που έπονται:
-τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, προσαρμοσμένα σε κάθε νομό και περιοχή όπου παρατηρείται υψηλή ανεργία(σ.σ. «πρωταθλήτριες» στην έλλειψη απασχόλησης είναι η Μακεδονία και η Ήπειρος)
-«κοινωνικές» επιχειρήσεις που θα διασφαλίσουν χρηματοδότηση σε πληθυσμιακές ομάδες όπως οι άνεργοι επιστήμονες, στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινής ωφέλειας (περιβάλλον, αθλητισμός, νέες τεχνολογίες κλπ)
«Από την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων θα εξαρτηθεί, ως ένα βαθμό, η ανάσχεση της ανεργίας. Γιατί η καρδιά του προβλήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν ανακάμψει η οικονομία, αν δεν μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», συμπληρώνει ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος καλείται να τοποθετηθεί ακριβώς ως προς την αποτελεσματικότητα της διαδρομής την οποία έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την πολυπόθητη ανάπτυξη:
«Η οικονομική πολιτική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ ότι στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, το 2011, συνυπάρχουν και οι αρνητικές επιπτώσεις από την περιοριστική πολιτική αλλά ταυτόχρονα και η επανεκκίνηση της οικονομίας που προωθούμε με συγκεκριμένες επιλογές: αναπτυξιακός νόμος, ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, αξιοποίηση όλων των πόρων του ΕΣΠΑ, σχέδια βελτίωσης για τον αγροτικό τομέα, ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την απασχόληση. Όλα αυτά θα δώσουν το στίγμα και το φως, έστω αμυδρό, για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στο 20 11, στο οποίο θα συνυπάρχει το έντονο πρόβλημα και ταυτόχρονα η ελπίδα, η προοπτική. Είναι έτος καμπής το 2011. Θα έχουμε αντιστροφή της πορείας».
Φερόμενος ως πιθανός διάδοχος του κ. Γιάννη Παναγόπουλου στην προεδρία της ΓΣΕΕ, ο οργανωτικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Βαγγέλης Μουτάφης, αντιτείνει: «Όσο ακολουθούνται οι «μνημονιακές», περιοριστικές πολιτικές, η ανεργία συνεχώς θα διογκώνεται, οι άνεργοι συνεχώς θα αυξάνονται, οι γυναίκες και οι νέοι που εμφανίζουν τα χαμηλότατα ποσοστά απασχόλησης θα στοχοποιούνται από αυτή την πολιτική. Προκειμένου να μειωθεί η ανεργία, θα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων το μίγμα πολιτικής. Να πάμε σε πολιτικές ανάπτυξης και ελπίδας, οι οποίες θα δώσουν και δεν θα καταργούν θέσεις εργασίας και δικαιώματα. Το δυστύχημα είναι ότι σιγά σιγά επιβεβαιώνονται και οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις». Σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, η ΓΣΕΕ έχει να επιδείξει προτάσεις για το δραστικό περιορισμό της ανεργίας, οι οποίες ωστόσο «δεν μπορούν να εφαρμοστούν με τη σημερινή πολιτική, έχουν κύριο μέλημα την ανάπτυξη».
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Παναγόπουλου (με την ιδιότητά του ως γραμματέα της ΠΑΣΚΕ) οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως κλιμάκωση της στάσης του απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Μουτάφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι απλώς επισημάνθηκαν «οι γνωστές αρχές και αξίες» της παράταξης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα:
«Αυτό που παρουσιάστηκε, σε ό,τι αφορά την ΠΑΣΚΕ, δεν είναι κάτι καινούριο. Πρόκειται για τις αρχές, τις διακηρύξεις που διαχρονικά θέταμε ως παράταξη. Είναι οι θέσεις για τις οποίες μας στηρίζουν οι εργαζόμενοι. Το μόνο που έκανε η ΠΑΣΚΕ ήταν να υπενθυμίσει, σε αυτούς που το ξέχασαν, ότι αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες για τις οποίες συνεχίζουμε να παλεύουμε».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >