Την ανάδειξη του σπηλαίου Φράχθι της Αργολίδας αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στο σπήλαιο που είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου και υπήρξε η κατοικία του Homo Sapiens, οι επισκέπτες θα έχουν στο μέλλον τη δυνατότητα αναρρίχησης αλλά και μπάνιου σε μια μικρή λίμνη που έχει διαμορφωθεί εντός του.
Ads
Το έργο έχει ήδη ενταχθεί με 200.000 στα ΠΕΠ Αργολίδας κι αν ξεκινήσει την άνοιξη, θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις της εφόρου Σπηλαιολογίας και Παλαιανθρωπολογίας, Νίνα Κυπαρρίση στο ΚΑΣ.
Στις αλλεπάλληλες συστηματικές έρευνες που έχουν γίνει (δεκαετίες 1960, ’70), σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, διαπιστώθηκε η διαχρονική του χρήση από την ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή.
Σήμερα, το σπήλαιο που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κόλπου της Κοιλάδας, στην Ερμιονίδα, είναι σε αρκετά κακή κατάσταση. Οι παλιές ερευνητικές τομές έχουν διαβρωθεί, έχει καταρρεύσει μερικώς η παλιά θαλάσσια προβλήτα, ενώ η άγρια βλάστηση στα στενά μονοπάτια παρεμποδίζουν την πρόσβαση.
Η Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Νότιας Ελλάδας έχει προτείνει: διαπλάτυνση του υπάρχοντος μονοπατιού, αποκατάσταση της πλωτής προβλήτας που βρίσκεται μπροστά από το σπήλαιο, διαδρόμους περιήγησης στο εσωτερικό του σπηλαίου, καθαρισμούς και μικρές ανασκαφές στα παλιά σκάμματα κι ενημερωτικές πινακίδες σε επιλεγμένα σημεία του χώρου. Η μελέτη προβλέπει επίσης την κατασκευή μιας αίθουσας 5 τ.μ. έξω από το σπήλαιο για τη στέγαση βοηθητικών αναγκών.
Ευρήματα που μαρτυρούσαν την ιστορική χροιά του σπηλαίου ανακάλυψε τυχαία ο δημοσιογράφος Άδωνις Κύρου, το 1956, όταν μαθητής ακόμα πήγε με μια παρέα για να ψήσουν στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο. Στην προσπάθειά του να ανοίξει χώρο για τη φωτιά, βρήκε όστρακα τα οποία του φάνηκαν προϊστορικά.
Ύστερα από χρόνια, όταν ο χώρος ερευνήθηκε από τον καθηγητή Τζάκμπσεν του Πανεπιστημίου Ιντιάνα των ΗΠΑ, βρέθηκαν λίθινα και οστέινα εργαλεία όλων των περιόδων, οστά ζώων και ψαριών, θαλάσσια όστρεα και φυτικά κατάλοιπα. Επίσης, μέσα στο σπήλαιο και στην παραλία βρέθηκαν τάφοι ενηλίκων και παιδιών.
Το προϊστορικό σπήλαιο της Αργολίδας προσφέρεται για να μελετήσει κανείς στη στρωματογραφία του, τη μετάβαση από το Πλειστόκαινο στο Ολόκαινο, καθώς και την εξέλιξη της λιθοτεχνίας και της κεραμικής τεχνολογίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >