Μετά από άλλη μία θυελλώδη συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε «πεδίο μάχης», η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου,  εξουσιοδότησε την Π.Γ. να προχωρήσει στη διαδικασία των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν (Γκλέτσος – Φαραντούρης – Κασσελάκης), καταδίκασε τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σε «διαπλοκή» και προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών.

Ads

Η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε με κείμενο – τροπολογία που κατατέθηκε από Θεοχαρόπουλο, Ζαχαριάδη και Μπουλέκο και υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία, αναφορικά με την προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Στο κείμενο αναφέρεται το εξής: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου Συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Επίσης, αναλυτικότερα, εγκρίθηκε η απόφαση που έλαβε η Π.Γ. προκειμένου να μετατεθεί χρονικά για μία εβδομάδα το συνέδριο και να γίνει στις 8 με 10 Νοεμβρίου. Όσον αφορά το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη συνέδρων αυτό ορίστηκε κλιμακωτά από 1/40 έως και 1/60 ανάλογα με την συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών.

Ads

Εγκρίθηκε, και η αποσύνδεση της εκλογής προέδρου (24 Νοέμβρη και 1η Δεκέμβρη) από αυτή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δίχως όμως να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την δεύτερη.

Εντάσεις, ενστάσεις και αποχωρήσεις

Προηγήθηκε ένα «εκρηκτικό κλίμα», με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση να καταθέτει μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, συνόδευσε την κατάθεση της υποψηφιότητάς του με 87 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και έγγραφο του πόθεν έσχες του.

Ακολούθησε έντονη αντίδραση από την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανέφερε: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και Πόθεν Έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα. Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

Σημείο τριβής υπήρξε στην αρχή της συνεδρίασης μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι υποψήφιοι πρόεδροι Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος και Σωκράτης Φάμελλος στην Κ.Ε. να πάρουν το λόγο δημιουργήθηκε ένταση από την πλευρά των μελών της Κ.Ε. που εντάσσονται στην πλευρά Κασσελάκη οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα. Μετά την αποχώρηση ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε στις κάμερες ότι «προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως ευτελιστική».

Ωστόσο επανήλθαν μετά στην αίθουσα όταν η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα του Σ. Κασσελάκη. Στη συνέχεια τα μέλη της Κ.Ε που εντάσσονται στην πλευρά Κασσελάκη αποχώρησαν από την αίθουσα με καταγγελίες για τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής, ζητά με επιστολή του προς την Επιτροπή ο Θέμης Μουμουλίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην βουλευτής. Στην επιστολή κατηγορεί τον τ. πρόεδρο αλλά και εκ νέου υποψήφιο για αντικαταστατική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, θυμίζοντας συγκεκριμένα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του.