Η σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο των νέων σε σύγκριση με τους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι νέοι που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζουν διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο οι περιοχές του εγκεφάλου τους επικοινωνούν μεταξύ τους, σε σχέση με τους ενήλικες που πάσχουν από την ίδια διαταραχή, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από προηγούμενες ανεξάρτητες μελέτες από έξι τοποθεσίες στην Αυστραλία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Mental Health» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό πιθανών στόχων για θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου. Η μελέτη ανέλυσε τις εγκεφαλικές σαρώσεις 810 νέων ηλικίας 12-25 ετών, εκ των οποίων οι 440 είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ). Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, διαπίστωσε ότι στα άτομα με ΜΚΔ, ορισμένες πυκνά συνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου τους παρουσίαζαν ισχυρότερη συνδεσιμότητα ενώ άλλες εμφάνιζαν ασθενέστερη συνδεσιμότητα σε σύγκριση με τους νέους χωρίς κατάθλιψη.
Ο επικεφαλής ερευνητής Άντριου Ζαλέσκι δήλωσε ότι η συνδεσιμότητα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις εσωτερικευμένες σκέψεις και την έντονη περισυλλογή (η υπερβολική σκέψη και ανάλυση των προσωπικών προβλημάτων. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η έκταση αυτών των διαφορών μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα πόσο σοβαρά ήταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα ενός ατόμου.
Οι θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου μπορούν να στοχεύσουν στην αποκατάσταση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων ως εναλλακτική προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης, όταν κάποιος δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως τα αντικαταθλιπτικά, δήλωσε ο Ζαλέσκι. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες χορηγούνται κυρίως σε ενήλικες, επειδή οι ερευνητές γνωρίζουν ποια κυκλώματα του εγκεφάλου διαταράσσονται.
«Υποθέταμε ότι και στους νέους με κατάθλιψη θα επηρεάζονταν τα ίδια κυκλώματα, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Ενώ υπάρχει κάποια επικάλυψη με τις διαταραχές συνδεσιμότητας που βλέπουμε στους ενήλικες, υπάρχουν επίσης μοναδικές και συγκεκριμένες διαταραχές κυκλωμάτων που βλέπουμε μόνο στους νέους με κατάθλιψη» εξήγησε ο ερευνητής.
Για παράδειγμα, το δίκτυο που είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης πληροφορίας ανά πάσα στιγμή, εμπλέκεται εκτενώς στην εμφάνιση ΜΔΣ στους νέους, ενώ τα ευρήματα ήταν μικτά στην περίπτωση των ενηλίκων.
Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των θεραπειών εγκεφαλικής διέγερσης στους νέους, ώστε να εφαρμοστεί ευρύτερα από τους κλινικούς γιατρούς, «αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα προς την παροχή στόχων», δήλωσε ο ερευνητής.
Η Δρ. Χόλι Μπερν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας για την Ψυχική Υγεία και τη Χρήση Ουσιών Matilda του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι ενώ παρέχει «σημαντικά στοιχεία για τον εντοπισμό πιθανών θεραπευτικών στόχων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει μια προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης που να ταιριάζει σε όλους».
«Επί του παρόντος, οι νευροδιαμορφωτικές θεραπευτικές αγωγές συνιστάται να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές επιλογές ως μέρος ενός ολοκληρωμένου, εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας ή σε περιπτώσεις όπου έχουν εξαντληθεί άλλες θεραπευτικές επιλογές», επισήμανε η ερευνήτρια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >