Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι η αλλαγή του ρωσικού δόγματος αναφορικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρέπει να θεωρείται «μήνυμα» προς τις χώρες της Δύσης, με τις οποίες η ένταση έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε χθες ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση «μαζικής εξαπόλυσης» αεροπορικών επιθέσεων και ότι κάθε επίθεση που εξαπολύεται από μια μη πυρηνική χώρα, η οποία ωστόσο στηρίζεται από μια χώρα που είναι πυρηνική δύναμη, μπορεί να θεωρεί κοινή επίθεση των δύο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ουκρανία προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους της να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά του ρωσικού εδάφους, μια προοπτική που έχει ήδη οδηγήσει Ρώσους αξιωματούχους στο να απειλήσουν τη Δύση με πυρηνικά πλήγματα.
Η αλλαγή «θα πρέπει να θεωρηθεί συγκεκριμένο μήνυμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους. «Είναι ένα μήνυμα που προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις επιπτώσεις μιας συμμετοχής σε μια επίθεση κατά της χώρας μας με διάφορα μέσα, όχι απαραίτητα πυρηνικά», πρόσθεσε.
Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο «μη φιλικές» χώρες πρέπει να αξιολογήσουν την αλλαγή αυτή, ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται ως αναφορά στις δυτικές χώρες.
«Φυσικά, η πυρηνική αποτροπή προσαρμόζεται για να ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία των εντάσεων που εξελίσσονται στα σύνορά μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σε μια σαφή νύξη προς την Ουκρανία.
Ο Πούτιν δικαιολόγησε τις αλλαγές που προτάθηκαν χθες επικαλούμενος την «εμφάνιση νέων πηγών απειλών και στρατιωτικών κινδύνων για τη Ρωσία και τους συμμάχους της».
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική αποτροπή που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, κάτι που δεν συνηθίζεται. Η υιοθέτηση του νέου αυτού δόγματος δεν επισημοποιήθηκε.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η χθεσινή συνεδρίαση δεν αφορούσε την επέκταση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου. «Όχι, δεν υπήρχε καμία αναφορά τέτοιων σχεδίων», δήλωσε.Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη του Ουκριάνσκ μίας πόλης στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα στρατεύματά της προωθούνται τους τελευταίους μήνες απέναντι στις δυνάμεις του Κιέβου.
Κι άλλη ουκρανική πόλη στα χέρια του ρωσικού στρατού
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως Ρώσοι στρατιώτες «απελευθέρωσαν» το Ουκριάνσκ, που αριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Ουκριάνσκ είναι κοντά στο Σελιντόβο και το Κουράκοβο, άλλες δύο πόλεις στις οποίες πλησιάζουν οι δυνάμεις της Μόσχας.
Ο ρωσικός στρατός είχε δηλώσει νωρίτερα το Σεπτέμβριο ότι κατέλαβε την πόλη Κρασνογκορόβκα, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, περίπου 10 χιλιόμετρα από το Ουκριάνσκ.
Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταλάβει το Ποκρόφσκ, μια μεγάλη μεταλλευτική πόλη της περιοχής, ένας στρατηγικός άξονας για τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.
Η Ουκρανία, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στα ανατολικά, εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου ευρεία επίθεση στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σύμφωνα με το Κίεβο.
Είχε την ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα ανάγκαζε τη Μόσχα να ανακατανείμει τα στρατεύματά της που βρίσκονται στην περιοχή του Ντονέτσκ και έτσι να αναχαιτίσει την προώθησή τους, όμως οι Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να προωθούνται.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου πως η κατάκτηση του βιομηχανικού Ντονμπάς, που περιλαμβάνει την περιοχή του Ντονέτσκ, είναι η υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητά του.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >