Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για το μεταναστευτικό και η επίπληξη του συναδέλφου του στο υπουργείο Οικονομίας για ένα σχόλιο που έκανε για το ακροδεξιό κόμμα, δημιούργησαν ερωτήματα για τη γραμμή της κυβέρνησης, όπως παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde την Τετάρτη.

Ads

Δύο συγκεκριμένα περιστατικά καταδεικνύουν την επιρροή της ακροδεξιάς στη νέα γαλλική κυβέρνηση, η οποία διορίστηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες.

Την Τρίτη, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μπρούνο Ρεταγιώ, προέβη σε σχόλια σχετικά με τη μετανάστευση και το σύστημα δικαιοσύνης, τα οποία η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, μάλλον δεν θα απέρριπτε ποτέ, αλλά εναντίον των οποίων μίλησαν δύο συνάδελφοί του. Εν τω μεταξύ, ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομίας, Αντουάν Αρμάν, εξέφρασε την άποψή του ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National-RN) δεν αποτελεί μέρος του αποδεκτού «δημοκρατικού τόξου», γεγονός που του απέφερε επιπλήξεις τόσο από τη Λεπέν όσο και από τον Μπαρνιέ.

Ο Ρεταγιώ ήταν πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Εσωτερικών, παραβιάζοντας τον κοινό κανόνα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός για την κυβέρνησή του, αυτόν του «ενεργώ πριν επικοινωνήσω». Δίνοντας τον τόνο για την πολιτική περίοδο που διαφαίνεται πως «έρχεται», ο Ρεταγιώ δήλωσε ότι έχει μόνο «ένα σύνθημα: να αποκαταστήσει την τάξη», και ότι θέλει «να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα» για να «μειώσει τη μετανάστευση στη Γαλλία»: Νέα νομοθεσία επί του θέματος, μεταρρύθμιση της κρατικής ιατρικής βοήθειας, επαναφορά του «αδικήματος της παράνομης διαμονής» (το οποίο είχε καταργηθεί υπό τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ), τυχαίοι συνοριακοί έλεγχοι, και άλλα.

Ads

«Θα δούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε», δήλωσε στην τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας.

Οι πεποιθήσεις του Ρεταγιώ είναι ευρέως γνωστές, αλλά το να τις ακούει κανείς να σφυρηλατούνται από τον υπουργό Εσωτερικών δεν έχει προκαλέσει μόνο αποτροπιασμό στην Αριστερά, αλλά και σε μέρος των υποστηρικτών του Μακρόν. «Ο Ρεταγιώ θα έκανε τον [δεξιό πρώην πρόεδρο] Σαρκοζί να μοιάζει με αριστερό», σχολίασε ο βουλευτής Σάσα Χουλιέ, πρώην μέλος του κόμματος του Μακρόν. «Είναι η επιστροφή της δεξιάς του Τροκαντερό!» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα ιδιαίτερα συντηρητικό περιθώριο της δεξιάς.

Προβληματικός λοιπόν για τη συνοχή της κυβέρνησης, ο Ρεταγιώ έβαλε στο στόχαστρο το σύστημα δικαιοσύνης, ζητώντας «αλλαγές σε μια ποινική πολιτική που, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επέτρεψε να «ριζώσει» το δικαίωμα στη μη εκτέλεση των ποινών». Αυτό ήταν μια βολή στο τόξο του συναδέλφου του, του υπουργού Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Μιγκό. Ο Μιγκό ανταπάντησε ότι ο Ρεταγιώ «θα πρέπει να γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στη χώρα μας» και ότι «δεν είναι πάντα ακριβές» να ισχυρίζεται ότι «είναι αργή ή ότι δεν καταδικάζει αρκούντως», ενώ πρόσθεσε ότι ήταν «έτοιμος» να έχει «πάνω από μία συζητήσεις με τον Μπρούνο Ρεταγιώ».

Αν και η αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών είναι κλασικό χαρακτηριστικό της γαλλικής υπουργικής ζωής, η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών έχει άσχημο πρόσημο, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει μόλις διοριστεί και καθώς ο Μπαρνιέ είχε ζητήσει, το βράδυ της Κυριακής, «συνοχή» και «αδελφοσύνη» μεταξύ της ομάδας του.

«Ο Μπρουνό Ρεταγιώ ξεκίνησε επιτιθέμενος στη δικαιοσύνη, επειδή δεν θέλει να επιτεθεί στους αστυνομικούς του, και δεν θέλει να πει ότι έχουμε ένα θλιβερό ποσοστό διαλεύκανσης» (6% για τις ληστείες, 7% για τις διαρρήξεις το 2022, σύμφωνα με τις στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών), δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαν-Ζακ Ουρβοά (Σοσιαλιστής).

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς»

Τα σχόλια του Ρεταγιώ προκάλεσαν επίσης αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μακρόν. «Η κατάργηση της κρατικής ιατρικής βοήθειας δεν θα ήταν αποδεκτή», προειδοποίησε η υπουργός περιβαλλοντικής μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνάχερ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Nord, την Τρίτη, τονίζοντας ότι η κρατική ιατρική βοήθεια «δεν είναι καθόλου, όπως φαντασιώνεται, ένα σύστημα που θα χρηματοδοτούσε τη θεραπεία «άνεσης» », αναφερόμενη σε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Στην Εθνοσυνέλευση, μεταξύ των βουλευτών της ομάδας Μαζί για τη Δημοκρατία (Ensemble pour la république-EPR) που πρόσκειται στον Μακρόν και της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, τα σχόλια του Ρεταγιώ έγιναν δεκτά «αρνητικά», εκμυστηρεύτηκε ο βουλευτής Λούντοβικ Μεντέζ. Πόσο μάλλον, είπε, καθώς «οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης «κοκορεύονται» γι’ αυτό. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς».

Την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Μοντ Μπρεζόν, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση κλώνων, δεν σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο», διατύπωσε με «αποχρώσεις» η Μπρεζόν, η οποία προέρχεται από τη Δεξιά.

Ωστόσο, η πολύ υπολογισμένη είσοδος του Ρεταγιώ στη δημόσια σκηνή έχει επίσης αναστατώσει άλλους στην Εθνοσυνέλευση. Την Τρίτη, ο Ρεταγιώ επανέλαβε ότι «δεν περιορίζει τον εαυτό του από τη λήψη ορισμένων μέτρων, κυρίως μέσω ρυθμιστικών μέσων». Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιέλ Μπρον Πιβέ (του EPR), τον προειδοποίησε να μην «παρακάμψει» τη Γερουσία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να μεταρρυθμίσει την κρατική ιατρική βοήθεια για τους αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά μέσω διατάγματος.

Μια άλλη γκάφα αποκάλυψε τις αντιφάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία έχει τεθεί «υπό παρακολούθηση» από την Εθνική Συσπείρωση. Ο Αντουάν Αρμάν, ο νέος υπουργός Οικονομίας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, το πρωί της Τρίτης, ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα, «αρκεί να ανήκουν στο «δημοκρατικό τόξο» ».

«Με άλλα λόγια, η Εθνική Συσπείρωση, εναντίον της οποίας εκλεγήκαμε, και απέναντι στην οποία σχηματίσαμε ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», δεν ανήκει [σε αυτό το τόξο] και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Επιστροφή ενός υπουργού στη «γραμμή»

Εξοργισμένη, η Λεπέν «έκραξε» δημόσια τον Μπαρνιέ. «Όταν άκουσα τον κ. Αρμάν σήμερα το πρωί, ο οποίος εξήγησε ότι η πόρτα του θα είναι πάντα κλειστή για τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, την ώρα που μόλις έχουμε τον προϋπολογισμό, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει και να εξηγήσει σε όλους τους υπουργούς του ποια είναι η φιλοσοφία της κυβέρνησής του, γιατί φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως», δήλωσε η Λεπέν στους δημοσιογράφους στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μπαρνιέ στη συνέχεια τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομίας του «για να του υπενθυμίσει τους κανόνες», «δηλαδή τον σεβασμό προς το εκλογικό σώμα» και «προς τους πολιτικούς ηγέτες που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία», σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του. Ο πρωθυπουργός σήκωσε επίσης το τηλέφωνο για να καθησυχάσει τη Λεπέν.

«Έχουμε τη δύναμη να επαναφέρουμε στη γραμμή έναν υπουργό που λέει ανοησίες», δήλωσε η Αλεξάντρα Μασόν, βουλευτής που πρόσκειται στη Λεπέν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι BFM-TV. Ο Αρμάν αναγκάστηκε να διορθώσει την κατάσταση υποσχόμενος, σε δελτίο Τύπου, να συναντηθεί «σύντομα» με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Συσπείρωσης.

Τα σχόλια του Ρεταγιώ και η επίπληξη του νεαρού συναδέλφου του, μια εβδομάδα πριν από την παρουσίαση του πολιτικού προγράμματος του πρωθυπουργού, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη γραμμή της κυβέρνησης. «Ας ασκήσουμε την πολιτική που θέλουν οι Γάλλοι, είναι η καλύτερη ασπίδα» απέναντι σε μια νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, κρίνοντας ότι θέλουν «περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη μετανάστευση».

Ο Χουλιέ προέβλεψε ότι αυτή η στροφή προς τα δεξιά «είναι η προϋπόθεση για την επιβίωση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Εγγυάται ότι η ακροδεξιά και ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού δεν θα την ανατρέψουν». Είναι μια συλλογιστική στην οποία αρνήθηκε να «παίξει» ο πρώην συνάδελφός του μεταξύ των υποστηρικτών του Μακρόν, ο βουλευτής Νταβίντ Αμιέλ: «Αν προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τι θα κάνει η Εθνική Συσπείρωση για να τοποθετηθούμε, θα έχουμε και ατιμία και ήττα».