Μπορεί οι ηγέτες του Ισραήλ να πανηγυρίζουν για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, οι οποίες ξεκίνησαν με την πυροδότηση οπλισμένων βομβητών και ασυρμάτων και στις συνακόλουθες επιδρομές που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ωστόσο το μέλλον της συγκεκριμένης σύγκρουσης με την Χεζμπολάχ παραμένει αβέβαιο.
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant αναφέρθηκε σε «αριστούργημα», κάνοντας λόγο για την «χειρότερη εβδομάδα που είχε η Χεζμπολάχ από την ίδρυσή της και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους».
Σύμφωνα με το BBC, το οποίο προσπαθεί να δει πίσω από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, το Ισραήλ θεωρεί ότι μια μεγάλη επίθεση θα εξαναγκάσει τη Χεζμπολάχ να κάνει αυτό που θέλει, προκαλώντας τόσο μεγάλο πόνο ώστε ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα και οι σύμμαχοι και υποστηρικτές του στο Ιράν να αποφασίσουν ότι το τίμημα της αντίστασης είναι πολύ υψηλό.
Η κατάσταση στη Γάζα μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα, κι έτσι οι πολιτικοί και στρατηγοί του Ισραήλ είναι πιθανό να χρειάζονται μια νίκη.
Ο ηγέτης του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, πιστεύει ότι η τρέχουσα επίθεση σημειώνει μεγάλη πρόοδο προς τον διακηρυγμένο στόχο του να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Στόχος είναι επίσης να σταματήσει τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες από τα σύνορα προς το Ισραήλ. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το σχέδιο είναι να αναγκαστεί η Χεζμπολάχ να υποχωρήσει από τα σύνορα και να καταστραφούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που απειλούν το Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης: Χαμενεΐ / O θάνατος των διοικητών της Χεζμπολάχ δεν «θα γονατίσει» την οργάνωση
Λίβανος: Θα μετατραπεί σε μια ακόμη Γάζα;
Η τελευταία εβδομάδα στο Λίβανο μοιραία φέρνει στο μυαλό πολλών την κατάσταση του τελευταίου έτους στη Γάζα, τονίζει το BBC.
Το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποιήσεις προς τους πολίτες, όπως έκανε και στη Γάζα, να απομακρυνθούν από τις περιοχές που πρόκειται να δεχθούν επίθεση. Κατηγορεί τη Χεζμπολάχ, όπως κατηγορεί και τη Χαμάς, ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Πολλοί υπογραμμίζουν ωστόσο ότι οι προειδοποιήσεις ήταν πολύ ασαφείς και δεν έδιναν αρκετό χρόνο στις οικογένειες να απομακρυνθούν, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων.
Οι επιθέσεις με τους βομβητές και οι άμαχοι
Το BBC αναφέρεται και στη μεγάλη επίθεση με τις εκρήξεις των βομβητών. «Το Ισραήλ λέει ότι στόχευε σε πράκτορες της Χεζμπολάχ στους οποίους είχαν χορηγηθεί οι βομβητές. Αλλά το Ισραήλ δεν μπορούσε να γνωρίζει πού θα βρίσκονταν όταν ενεργοποιούνταν οι βόμβες μέσα στους βομβητές, γι’ αυτό και τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν πολίτες και παιδιά σε σπίτια, καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους», σημειώνει.
Για πολλούς, αυτό ακριβώς είναι που αποδεικνύει πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Τι θα καταφέρει το Ισραήλ στο Λίβανο
Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε σημαντικά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας και ανώτερους διοικητές της, ωστόσο δεν έχει σταματήσει την ικανότητά της να επιτίθεται κι η ίδια στο Ισραήλ, πράγμα που συνεχίζει να συμβαίνει άλλωστε.
«Οι προηγούμενοι πόλεμοι του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ ήταν σκληροί, ψυχοφθόροι και δεν παρήγαγαν ποτέ μια αποφασιστική νίκη για καμία από τις δύο πλευρές. Αυτός μπορεί να πάει με τον ίδιο τρόπο, όσο ικανοποιητική και αν ήταν η τελευταία εβδομάδα επιθετικής δράσης για το Ισραήλ, τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό του», προσθέτει η ανάλυση του BBC.
Αναπόφευκτη η κλιμάκωση;
Η επίθεση του Ισραήλ στηρίζεται στην υπόθεση ότι θα έρθει ένα σημείο όπου η Χεζμπολάχ θα λυγίσει, θα υποχωρήσει από τα σύνορα και θα σταματήσει να επιτίθεται, αναφέρει το BBC. Οι περισσότεροι παρατηρητές της Χεζμπολάχ ωστόσο πιστεύουν ότι δεν θα σταματήσει. Η καταπολέμηση του Ισραήλ άλλωστε είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ.
Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ, το οποίο είναι εξίσου απρόθυμο να παραδεχτεί την ήττα του, θα πρέπει να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο. Αν η Χεζμπολάχ συνέχιζε να κάνει το βόρειο Ισραήλ πολύ επικίνδυνο για τους Ισραηλινούς πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, το Ισραήλ θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα εξαπέλυε χερσαία επίθεση, πιθανώς για να καταλάβει μια λωρίδα γης που θα λειτουργούσε ως νεκρή ζώνη.
Το Ισραήλ έχει εισβάλει στο Λίβανο και στο παρελθόν. Το 1982 οι δυνάμεις του έφτασαν στη Βηρυτό για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις παλαιστινιακές επιδρομές στο Ισραήλ. Αναγκάστηκαν όμως σε μια ατιμωτική υποχώρηση μπροστά στην οργή του εσωτερικού και του εξωτερικού, αφού τα ισραηλινά στρατεύματα κράτησαν την περίμετρο καθώς οι χριστιανοί σύμμαχοί τους από το Λίβανο έσφαζαν Παλαιστίνιους αμάχους στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό.
Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ και οι δύσκολες αποφάσεις του Ισραήλ
Σήμερα, οι διοικητές του Ισραήλ γνωρίζουν ότι η εισβολή στο Λίβανο θα ήταν πολύ πιο μεγάλη στρατιωτική πρόκληση από την καταπολέμηση της Χαμάς στη Γάζα.
Όπως αναφέρει το BCC, Στα σύνορα του νότιου Λιβάνου, η Χεζμπολάχ έχει περάσει τα τελευταία 18 χρόνια προετοιμάζοντας σήραγγες και θέσεις. Διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο, το οποίο προμηθεύεται από το Ιράν. Σε αντίθεση με τη Χαμάς στη Γάζα, μπορεί να εφοδιάζεται από ξηράς μέσω της Συρίας.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 30.000 ενεργούς μαχητές και έως 20.000 εφεδρείες, κυρίως εκπαιδευμένες ως κινητές μικρές μονάδες ελαφρού πεζικού. Πολλοί από τους άνδρες της έχουν πολεμική εμπειρία πολεμώντας για την υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει κάτι μεταξύ 120.000 και 200.000 πυραύλους και ρουκέτες, που κυμαίνονται από μη κατευθυνόμενα όπλα έως όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τις πόλεις του Ισραήλ.
Το Ισραήλ μπορεί να ποντάρει στο ότι η Χεζμπολάχ δεν θα τα χρησιμοποιήσει όλα, φοβούμενο ότι η ισραηλινή αεροπορία θα κάνει στο Λίβανο ό,τι έκανε στη Γάζα, μετατρέποντας ολόκληρες πόλεις σε ερείπια και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Το Ιράν μπορεί επίσης να μην θέλει η Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει όπλα που θα ήθελε να κρατήσει ως ασφάλεια έναντι μιας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.
Η Χεζμπολάχ μπορεί βέβαια να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της πριν το Ισραήλ το καταστρέψει.
Με τον πόλεμο να συνεχίζεται στη Γάζα και τα αυξανόμενα επίπεδα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να εξετάσει ένα τρίτο μέτωπο αν εισβάλει στον Λίβανο.
Μέση Ανατολή: Ένα διπλωματικό αδιέξοδο
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ήθελαν το Ισραήλ να κλιμακώσει τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και δεν θέλουν να εισβάλει στον Λίβανο. Επιμένουν ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να καταστήσει τα σύνορα αρκετά ασφαλή ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκατέρωθεν αυτών. Ένας Αμερικανός απεσταλμένος επεξεργάστηκε μια συμφωνία, εν μέρει βασισμένη στην απόφαση 1701 της ασφάλειας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006.
Αλλά οι διπλωμάτες έχουν δεμένα τα χέρια τους χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Χασάν Νασράλα έχει πει ότι η Χεζμπολάχ θα σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ μόνο όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Προς το παρόν ούτε η Χαμάς ούτε οι Ισραηλινοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις που θα οδηγούσαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και σε ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους αιχμαλώτους.
Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον Λίβανο, οι πολίτες που ήδη αγωνίζονταν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους σε μια διαλυμένη οικονομία αντιμετωπίζουν πρόσθετο πόνο και αβεβαιότητα.
«Το Ισραήλ πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να είναι επιθετικό και τολμηρό, να ανατινάξει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά του. Αλλά αντιμετωπίζει έναν πεισματάρη, καλά εξοπλισμένο και θυμωμένο εχθρό. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κρίση στον μακρύ χρόνο πολέμου από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ και προς το παρόν τίποτα δεν εμποδίζει την εξέλιξή της προς κάτι πολύ χειρότερο», καταλήγει η ανάλυση του BBC.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >