Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «σημαντικό μέρος» του «σχεδίου νίκης» που θέλει να συζητήσει με τους Αμερικανούς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του, Αντρίι Γερμάκ.

Ads

Να σημειωθεί, ότι ακριβώς η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας αποτελεί έναν από τους στόχους της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο.

«Η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μέρος του σχεδίου νίκης. Κάλεσα επίσης τους εταίρους να αγνοήσουν τις απειλές κλιμάκωσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο Γερμάκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε, ότι το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας, περιέχει ένα σαφές όραμα για τα βήματα «που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη» και περιλαμβάνει τόσο στρατιωτικές όσο και διπλωματικές στρατηγικές.

Ads

Ο Γερμάκ τόνισε επίσης ότι παρά τον εξαπλασιασμό της παραγωγής όπλων, η Ουκρανία εξακολουθεί να μην διαθέτει τους πόρους, την τεχνολογία και τον χρόνο για να είναι πλήρως αυτάρκης.

Ο ίδιος κάλεσε τους συμμάχους να επιταχύνουν την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας. Μεταξύ των προτεραιοτήτων βρίσκονται: συστήματα αεράμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ηλεκτρονικός πόλεμος, συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού.

Επιπλέον, ανέφερε την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή ουκρανικών όπλων και να επιτραπούν τα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, καθώς και τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Υπενθιυμίζεται, ότι στις 21 Σεπτεμβρίου, δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο «ενημερωμένους» συνομιλητές, έγραψε ότι το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεσμεύσεις των ΗΠΑ για συνεχείς παραδόσεις σύγχρονων όπλων.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι το σχέδιο αποτελείται από 4 κύρια σημεία και ένα που θα «χρειαστεί μετά τον πόλεμο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «σχέδιο νίκης» έχει σχεδιαστεί για αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024.

Ζελένσκι: «Αναγκάστε την Ρωσία για ειρήνη»

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τρίτη, ο Ζελένσκι κάλεσε μια ευρεία συμμαχία εθνών να «αναγκάσει τη Ρωσία σε ειρήνη», λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παραβιάσει τα θεμέλια των Ηνωμένων Εθνών και ότι ο πόλεμος «δεν μπορεί να κατακτηθεί μόνο με συνομιλίες».

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο, του οποίου η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαπράττει «διεθνή εγκλήματα» με στόχο τους Ουκρανούς πολίτες και τις ενεργειακές υποδομές και υποστήριξε ότι έχει αποδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο τρεις ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς για να υποβαθμίσει περαιτέρω το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Αφού ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ουκρανίας για την υποστήριξή τους, ο Ουκρανός ηγέτης απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες που βρίσκονται πιο μακριά, καλώντας τη Βραζιλία, την Ινδία και τις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής να αυξήσουν την πίεση προς τη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο, λέγοντας ότι «όλες [οι χώρες] είναι εξίσου σημαντικές για την ειρήνη χωρίς εξαιρέσεις».

Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν οικονομικές ή στενές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και έχουν δώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ρωσικό επιχείρημα ότι η Ρωσία προκλήθηκε στον πόλεμο από τη Δύση.

«Γνωρίζουμε ότι κάποιοι στον κόσμο θέλουν να μιλήσουν με τον Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Να συναντηθούν, να μιλήσουν. Αλλά τι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακούσουν από αυτόν; Ότι είναι αναστατωμένος επειδή ασκούμε το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε τον λαό μας; Ή ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο και την τρομοκρατία, μόνο και μόνο για να μην σκεφτεί κανείς ότι έκανε λάθος;». «Είναι τρελό» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι χρειάζεται περαιτέρω πίεση για τη σύναψη ειρήνης με τη Ρωσία, αφού αυτή «κάνει πράγματα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κατακτηθεί με συνομιλίες», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Χρειάζεται δράση … Ο Πούτιν έχει παραβιάσει τόσους πολλούς διεθνείς νόμους και κανόνες που δεν πρόκειται να σταματήσει. Η Ρωσία μπορεί μόνο να εξαναγκαστεί σε ειρήνη, και αυτό ακριβώς χρειάζεται, να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη ως η ψυχή του επιτιθέμενου σε αυτόν τον πόλεμο, η ψυχή του παραβάτη του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».

Σε συνέντευξή του που προβλήθηκε στο ABC την Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Δύση για να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά παραδέχθηκε ότι πλησιάζει η ώρα για διαπραγματεύσεις.

Έχει επανειλημμένα καλέσει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να άρουν τους περιορισμούς τους στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, παρά τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

«Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στην ειρήνη από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη. «Είμαστε πιο κοντά στο τέλος του πολέμου. Απλά πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί, πολύ δυνατοί. Το σχέδιο της νίκης είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας. Γι’ αυτό ζητάμε από τους φίλους μας, τους συμμάχους μας, να μας ενισχύσουν. Είναι πολύ σημαντικό».

Μπλίνκεν: «Δίκαιη ειρήνη»

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι προτεραιότητα του σώματος πρέπει να είναι να σταματήσει η αυξανόμενη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Κατηγόρησε και τις δύο χώρες ότι παρέχουν όπλα που επέτρεψαν στη Ρωσία να διατηρήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία και κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υποστηρίξουν μια «δίκαιη ειρήνη» που «υποστηρίζει τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».

Σε μια πιθανή αναφορά στην πρόταση που θα συζητήσει ο Ζελένσκι με τον Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ιράν έχει παράσχει στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους – συμπεριλαμβανομένου ενός φορτίου εκατοντάδων πυραύλων νωρίτερα αυτό το μήνα – και εκπαίδευση, σε αντάλλαγμα για το οποίο η Ρωσία μοιράζεται πυρηνική τεχνολογία και «διαστημικές πληροφορίες». Δεν διευκρίνισε ποια πυρηνική τεχνολογία έχει παράσχει η Ρωσία στο Ιράν.

Η Βόρεια Κορέα, είπε ο Μπλίνκεν, είχε παράσχει «φορτία όπλων και πυρομαχικών … συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και εκτοξευτών, καθώς και εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού».

Κατηγόρησε επίσης την Κίνα, ένα άλλο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι είναι «κορυφαίος προμηθευτής εργαλειομηχανών, μικροηλεκτρονικών και άλλων ειδών που η Ρωσία χρησιμοποιεί για να ανακατασκευάσει, να εφοδιάσει και να αυξήσει την πολεμική της μηχανή και να διατηρήσει τον κτηνώδη πόλεμό της».

Αλλά αποκαλώντας τον πόλεμο «παράδειγμα από το εγχειρίδιο» του είδους της απειλής για την ασφάλεια για την αντιμετώπιση της οποίας είχε αναπτυχθεί το συμβούλιο, ο Μπλίνκεν προσέφερε λίγες πληροφορίες για το πώς ο Λευκός Οίκος θα συγκεντρώσει μια διπλωματική συμμαχία για να σταματήσει τον πόλεμο, ειδικά όταν δύο μέλη που κατηγορούνται ότι τον τροφοδοτούν είναι επίσης μέλη του συμβουλίου ασφαλείας.

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς

Στο μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν σε ακόμη μία μεγάλη πόλη της Περιφέρειας του Ντονιέτσκ, το Ουγκλεντάρ, όπου αυτή τη στιγμή διεξάγονται σφοδρές αστικές μάχες.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται για νέες προωθήσεις και σε άλλα σημεία του μετώπου.

Στο Κουρσκ, πατά τις βαριές απώλειες, ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος έχει σταματήσει την προέλασή του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσπαθεί να βρει αδύνατα σημεία στη ρωσική άμυνα.